Путин: Светът рискува конфликт "всички срещу всички"

Напрежението около вируса можело да се развие непредсказуемо
Обновена: 27 яну 2021 18:11 | 27 яну 2021 18:11, Веселина Йорданова
168
Путин: Светът рискува конфликт "всички срещу всички"
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че светът рискува да започне конфликт, в който "всички ще бъдат срещу всички" на фона на напрежението, причинено от пандемията от Covid-19 и нарастващото икономическо неравенство, предава Bloomberg.

Обръщайки се към Световния икономически форум в сряда за първи път от 12 години насам, Путин сравни сегашната ситуация с 30-те години на миналия век, изказвайки тезата, че неуспехът в разрешаването на международните проблеми е предизвикал избухването на Втората световна война.

"Днес подобен глобален горещ конфликт е, надявам се, невъзможен", посочи Путин в своята онлайн реч пред Давоския форум.

"Но, повтарям, ситуацията може да се развие непредсказуемо и неконтролируемо".

Путин говори ден след размяната на дипломатически жестове между Русия и САЩ, като Москва и Вашингтон се съгласиха за петгодишно удължаване на Нов СТАРТ (Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия) от 2010 г., ограничаващ стратегическите ядрени оръжия, който трябваше да изтече на 5 февруари. Руският парламент единодушно гласува в подкрепа на удължаването в сряда.

В реч, в която липсваха конкретни политически обещания, руският президент отправи критики срещу технологичните гиганти, за които заяви, че се конкурират отчасти с националните правителства по отношение на възгледите и вярванията на техните граждани.

Сътрудничество за ваксини

Руският президент призова за международно сътрудничество, което да има за цел да осигури по-голяма наличност на ваксини срещу Covid-19 в бедните страни, допълвайки, че правителствата трябва да се стремят да осигурят достойни стандарти на живот за всички граждани след десетилетия, фокусирани върху намаляването на данъците за богатите и корпорациите.

Путин определи удължаването на Нов СТАРТ като стъпка в правилната посока. Президентът на Руската федерация избегна темата за съботните протести, които разтърсиха страната и международната общност в подкрепа на арестувания опозиционен лидер Алексей Навални.

Русия се опитва да прецени перспективите за подобряване на отношенията си със САЩ при администрацията на Байдън, който предупреди в първия си телефонен разговор с Путин днес, че неговият кабинет "ще действа с твърда ръка по защитата на своите национални интереси в отговор на действия на Русия, оказващи вреда както на САЩ, така и на техните съюзници", посочиха от Белия дом.

"Без гаранция"

И все пак руските длъжностни лица предложиха предпазливо оптимистична оценка по отношение на перспективите за постигане на по-нататъшно споразумение.

Формиращият се екип на Байдън "по принцип е по-склонен да води сериозни и отговорни преговори" в сравнение със служителите на бившия президент Доналд Тръмп, коментира руският заместник-външен министър Сергей Рябков пред депутатите в сряда.

"Но няма гаранция", каза Рябков.

Завръщането на САЩ към Договора за открито небе с Русия, който бе изоставен от Тръмп, все още е възможно, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в сряда. САЩ официално се отказаха от договора през ноември, след като обвиниха Русия в неспазване на задълженията си - твърдение, което Кремъл отрече.

За последно Путин се обърна към Световния икономически форум в Давос като министър-председател на страната си през януари 2009 г. в разгара на световната финансова криза, когато призова за международно сътрудничество, което да "замени остарялата еднополюсна световна концепция", водена от САЩ. Путин, който самият е похарчил милиарди за руските въоръжени сили в рамките на президентското си управление, призова и за "разумна сдържаност" в бюджетите за отбрана.

Още новини от Давос четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
3
 
23
 
! Отговори
1111111111111111 преди 3 години
До ББАбе можеш ли да ми кажеш какво добро дело е извършил "САЩ и народа му", че не се сещам????
111
18
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Путин не може да започне трета световна война, прекалено страхлив е.
110
19
 
8
 
! Отговори
Eй, тоя Байдън! преди 3 години
Уплашил е джуджето...
109
15
 
9
 
! Отговори
факт преди 3 години
Путин на руски значи пътник...
108
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кажи за дворецапоредна глупост......
107
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Путин!
106
29
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Прочетох внимателно статията и разбрах какво казва и иска нефелното джудженце. Паднал е отново на колене пред Запада и е отворил уста за сBиpkа , само и само да му помогнат и да му дадат рецептата за истинската ваксина, а не тази неговата, измислената, дето е против шап по свинете...
105
8
 
3
 
! Отговори
22 преди 3 години
*** дава зор да ваксинира стадото оти оно ще се усети де го водят...*** на глобалистите.
104
4
 
8
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Ковид 19...по- модерен и по -жесток от фашизма...кой го създаде и защо го причинихте на Света..и децата ви го обитават,кой е отговорен,кога отговорност на виновника наложил геноцид и смърт на милиарди невинни човешки същества...ти с ракети ни заплашваш...пускай ги...ще спестиш гладна и мъчителна смърт на стотици милиони човешки същества...Световната политическа класа са ..престъпници и убийци...и им плащаме...какъв позор..Справедлив свят или Мъртав!!!
103
5
 
6
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Политическата класа ни предава,зависима от военно-промишлените комплекси,фабрики на няколко семейства бълващи оръжия,обявяващи войни където да си продават оръжията,оставили ни без здравеопазване,без образование,без природа...неандерталци ни управляват и отнемат животите ни...вменяват ни ежедневно през медиите които заграбиха,че им дължим животите си...Бог ми е дал Живота...елате с тръмп/лично моля/ да ми го отнемете...Бог Да пази САЩ и Народа му
102
2
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
нема лошо...некакви стотици милиони убити невинни...за да може вие с тръмповци да акате в златни ***...с абрамовчици да си купувате власт,та питам ви кой създаде ковид 19??вие знаете убеден съм,колко и какви разновидности на ковид имате в лабораториите си богати копе.ета с които ни държите за топкит. и ни заплашват.,...дреме ни имаме животите дадени ни от Бог...пускай ракетите и да се свършва,божиите деца не ни е страх от смъртта...Световната политическа класа е зависима,алчна,Мафия са
101
6
 
6
 
! Отговори
Кажи за двореца преди 3 години
дето не е твой ами е на кума ти,който внука му е построил за него ....дзифтар евреиски !!!
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега кой е против съкращаване на ядрените оръжия, демократии и военнолюбци ..
99
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът на Руската федерация избегна темата за съботните протести, които разтърсиха страната и международната общност в подкрепа на арестувания опозиционен лидер Алексей Навални.==========Разтърси ви *** ***.никой не го брига за Навални.
98
5
 
4
 
! Отговори
те го знаят преди 3 години
помнете,ядрения конфликт няма да ни подмине,ще се случи дори е започнал
97
7
 
4
 
! Отговори
приятно гледане преди 3 години
има един малоу.... в частното цру мисля се казва по памет Брийдлав,та тоя ненор.... каза че трябва в Европа да има война,а стане ли ще се разпростре в глобален.Белята ще дойде от там Сащ те го искат.Гледайте филма НОЙ-2014 и ще ви стане ясно. В миналото каквото е ставало,то се повтаря но в друг период
96
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво каиш? Разкриха те и започна да говориш за заплахи ли?
95
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този лисунгер е ясен на целият свят и никой не го взема на сериозно.
94
8
 
4
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Чебурашка, аватара ти не е ли Лавров?
93
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходил ли е някой ,в малък град в Русия ? Няма смисъл, да ви се обяснява, какво е по селата , пожелавам на всички български русофили да сбъднат съкровените си желания и да заживеят там за постоянно .Впрочем има ли по другите държави русофили ? Иначе за този ни живот други са виновни, обаче в държавите в Европа където не знаят какво означава, думата русофил ,живеят много по добре .