Путин: Светът рискува конфликт "всички срещу всички"

Напрежението около вируса можело да се развие непредсказуемо
Обновена: 27 яну 2021 18:11 | 27 яну 2021 18:11, Веселина Йорданова
168
Путин: Светът рискува конфликт "всички срещу всички"
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че светът рискува да започне конфликт, в който "всички ще бъдат срещу всички" на фона на напрежението, причинено от пандемията от Covid-19 и нарастващото икономическо неравенство, предава Bloomberg.

Обръщайки се към Световния икономически форум в сряда за първи път от 12 години насам, Путин сравни сегашната ситуация с 30-те години на миналия век, изказвайки тезата, че неуспехът в разрешаването на международните проблеми е предизвикал избухването на Втората световна война.

"Днес подобен глобален горещ конфликт е, надявам се, невъзможен", посочи Путин в своята онлайн реч пред Давоския форум.

"Но, повтарям, ситуацията може да се развие непредсказуемо и неконтролируемо".

Путин говори ден след размяната на дипломатически жестове между Русия и САЩ, като Москва и Вашингтон се съгласиха за петгодишно удължаване на Нов СТАРТ (Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия) от 2010 г., ограничаващ стратегическите ядрени оръжия, който трябваше да изтече на 5 февруари. Руският парламент единодушно гласува в подкрепа на удължаването в сряда.

В реч, в която липсваха конкретни политически обещания, руският президент отправи критики срещу технологичните гиганти, за които заяви, че се конкурират отчасти с националните правителства по отношение на възгледите и вярванията на техните граждани.

Сътрудничество за ваксини

Руският президент призова за международно сътрудничество, което да има за цел да осигури по-голяма наличност на ваксини срещу Covid-19 в бедните страни, допълвайки, че правителствата трябва да се стремят да осигурят достойни стандарти на живот за всички граждани след десетилетия, фокусирани върху намаляването на данъците за богатите и корпорациите.

Путин определи удължаването на Нов СТАРТ като стъпка в правилната посока. Президентът на Руската федерация избегна темата за съботните протести, които разтърсиха страната и международната общност в подкрепа на арестувания опозиционен лидер Алексей Навални.

Русия се опитва да прецени перспективите за подобряване на отношенията си със САЩ при администрацията на Байдън, който предупреди в първия си телефонен разговор с Путин днес, че неговият кабинет "ще действа с твърда ръка по защитата на своите национални интереси в отговор на действия на Русия, оказващи вреда както на САЩ, така и на техните съюзници", посочиха от Белия дом.

"Без гаранция"

И все пак руските длъжностни лица предложиха предпазливо оптимистична оценка по отношение на перспективите за постигане на по-нататъшно споразумение.

Формиращият се екип на Байдън "по принцип е по-склонен да води сериозни и отговорни преговори" в сравнение със служителите на бившия президент Доналд Тръмп, коментира руският заместник-външен министър Сергей Рябков пред депутатите в сряда.

"Но няма гаранция", каза Рябков.

Завръщането на САЩ към Договора за открито небе с Русия, който бе изоставен от Тръмп, все още е възможно, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в сряда. САЩ официално се отказаха от договора през ноември, след като обвиниха Русия в неспазване на задълженията си - твърдение, което Кремъл отрече.

За последно Путин се обърна към Световния икономически форум в Давос като министър-председател на страната си през януари 2009 г. в разгара на световната финансова криза, когато призова за международно сътрудничество, което да "замени остарялата еднополюсна световна концепция", водена от САЩ. Путин, който самият е похарчил милиарди за руските въоръжени сили в рамките на президентското си управление, призова и за "разумна сдържаност" в бюджетите за отбрана.

Още новини от Давос четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
9
 
15
 
! Отговори
Тепегьоз Вова преди 3 години
Русия, освен най-голяма по територия, е и една от най-богатата на природни ресурси. Има петрол, газ, злато и какво ли не. Другарят управлява 20+ години. А ресурсите разпределя на шепа олигарси, които издържат клубове от висша лига за кеф. БВП на глава от населението по МВФ на 61-во място, под Малайзия, над България. И да излезеш да говориш за увеличаващото се неравенство се иска голям тепегьозлък. Докато народа ти пие лосион за вана.
91
6
 
1
 
! Отговори
Американокакашка преди 3 години
До ПсихиатърМАЙ не бях аз :) предпочитам декември.Ако 'тайтъла' е вулгарен - с рекламна цел е, съжалявам!Живеем в маркетинг и реклама - по западен образец!
90
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има си нужда от ядрена война! Да ви видим тогава колко се хвалите.
89
3
 
5
 
! Отговори
Психиатър преди 3 години
До АмериканокакашкаМай ти ги пишеш вулгарностите.
88
7
 
4
 
! Отговори
Американокакашка преди 3 години
До Чебурашка"Русофилите пак изпаднаха в истерия и омазаха форума с вулгарни простотии.":)Как да кажа - предпочитам да вярвам на собствените си очи.За илюстрция колко си лъжлив - достатъчно е човек да скролира няколко коментара надолу.
87
7
 
4
 
! Отговори
Чебура преди 3 години
е обратен май е *** между жена и мъж.Той може и двете.
86
6
 
8
 
! Отговори
Тошко преди 3 години
Еми трябва човек да е кон с капаци за да не вижда, че всичко върви на зле. Този път навсякъде по света. Дано полицията и армията издържат.
85
7
 
4
 
! Отговори
Американокакашка преди 3 години
До ЧебурашкаЧубри - пак ти се свършиха думите и се оправдаваш като дете което са го хванали да си бърка в носа.Слаба работа си!
84
6
 
5
 
! Отговори
Американофилите преди 3 години
са в действие правят опити да направят кръвта черна.
83
7
 
7
 
! Отговори
Русия това Русия оно преди 3 години
Американофилчетата какво сте изпаднали в истерия?Страх ви е България да не се ориентира правилно ли?Да не сме израсли тука, та да се връзваме на измишлзотините!Обаче, всичко по-долу дето сте съчинили е в пълна сила за работодателя ви!
82
4
 
2
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 3 години
Смуче ми се ***
81
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Русия е изостаналаА ти какво разработваш и изработваш?
80
4
 
6
 
! Отговори
Лъже и маже преди 3 години
До Русия е несигурна"Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене. Не трябва да губим повече милиарди левове. Българският народ е беден."Видяхме какво стана - я дай твойта легенда :):)че ми е интересно как ще избелиш черното.
79
5
 
9
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 3 години
Развитите държави разработват хибридни автомобили, руснаците хибридни войни. Кой каквото може...
78
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Русия е несигурнаКой ще финансира и ще изплаща бъдещите ядрени реактори? Сегашните ще остареят, ще спрат и тогава и дотогава, как и с какви средства ще се строят нови? В момента сме на автопилот и използваме изградена база в миналото. САЩ ли ще ти построят центалите? НИе нали платихме 4 млдр за самолети предварително. Бая ще ни одерат, Ала плюете ...
77
7
 
5
 
! Отговори
Русия е в 19 век преди 3 години
На 50 км. от Москва селяните живеят в дървени къщи, спят върху печките след тежък запой, хващат прясна риба от дупки в леда и чакат с канчета на опашка пред цистерни с надпис "квас". За жалост това е състоянието на по-голямата част от населението на Русия извън големите градове, което в болшинството си живее със стандарта и манталитета на 18-19 век.
76
4
 
3
 
! Отговори
Американокакашка преди 3 години
До Обама Чебурашка"Просто хейтиш, приятелю и си пазиш текста. Пускаш го вече за двайсти път, че и повече."Добре си се описал!Сигурно си разбрал че и други могат да правят това което правиш и ти!И не си по принципите както се правиш!
75
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМного знаеш ти за освобождението. Марш в Турция, щом е така. Нали не си доволен, че са те освободили. Защо САЩ не ни освободи, а чакайте, нямаме петрол, забравих.
74
9
 
4
 
! Отговори
Русия е несигурна преди 3 години
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене. Не трябва да губим повече милиарди левове. Българският народ е беден.
73
7
 
7
 
! Отговори
До 67 преди 3 години
Нищо не дължим на Русия. Пито-платено. Каквото добро ни направиха, след това два пъти повече зло ни сториха.