Путин: Светът рискува конфликт "всички срещу всички"

Напрежението около вируса можело да се развие непредсказуемо
Обновена: 27 яну 2021 18:11 | 27 яну 2021 18:11, Веселина Йорданова
168
Путин: Светът рискува конфликт "всички срещу всички"
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че светът рискува да започне конфликт, в който "всички ще бъдат срещу всички" на фона на напрежението, причинено от пандемията от Covid-19 и нарастващото икономическо неравенство, предава Bloomberg.

Обръщайки се към Световния икономически форум в сряда за първи път от 12 години насам, Путин сравни сегашната ситуация с 30-те години на миналия век, изказвайки тезата, че неуспехът в разрешаването на международните проблеми е предизвикал избухването на Втората световна война.

"Днес подобен глобален горещ конфликт е, надявам се, невъзможен", посочи Путин в своята онлайн реч пред Давоския форум.

"Но, повтарям, ситуацията може да се развие непредсказуемо и неконтролируемо".

Путин говори ден след размяната на дипломатически жестове между Русия и САЩ, като Москва и Вашингтон се съгласиха за петгодишно удължаване на Нов СТАРТ (Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия) от 2010 г., ограничаващ стратегическите ядрени оръжия, който трябваше да изтече на 5 февруари. Руският парламент единодушно гласува в подкрепа на удължаването в сряда.

В реч, в която липсваха конкретни политически обещания, руският президент отправи критики срещу технологичните гиганти, за които заяви, че се конкурират отчасти с националните правителства по отношение на възгледите и вярванията на техните граждани.

Сътрудничество за ваксини

Руският президент призова за международно сътрудничество, което да има за цел да осигури по-голяма наличност на ваксини срещу Covid-19 в бедните страни, допълвайки, че правителствата трябва да се стремят да осигурят достойни стандарти на живот за всички граждани след десетилетия, фокусирани върху намаляването на данъците за богатите и корпорациите.

Путин определи удължаването на Нов СТАРТ като стъпка в правилната посока. Президентът на Руската федерация избегна темата за съботните протести, които разтърсиха страната и международната общност в подкрепа на арестувания опозиционен лидер Алексей Навални.

Русия се опитва да прецени перспективите за подобряване на отношенията си със САЩ при администрацията на Байдън, който предупреди в първия си телефонен разговор с Путин днес, че неговият кабинет "ще действа с твърда ръка по защитата на своите национални интереси в отговор на действия на Русия, оказващи вреда както на САЩ, така и на техните съюзници", посочиха от Белия дом.

"Без гаранция"

И все пак руските длъжностни лица предложиха предпазливо оптимистична оценка по отношение на перспективите за постигане на по-нататъшно споразумение.

Формиращият се екип на Байдън "по принцип е по-склонен да води сериозни и отговорни преговори" в сравнение със служителите на бившия президент Доналд Тръмп, коментира руският заместник-външен министър Сергей Рябков пред депутатите в сряда.

"Но няма гаранция", каза Рябков.

Завръщането на САЩ към Договора за открито небе с Русия, който бе изоставен от Тръмп, все още е възможно, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в сряда. САЩ официално се отказаха от договора през ноември, след като обвиниха Русия в неспазване на задълженията си - твърдение, което Кремъл отрече.

За последно Путин се обърна към Световния икономически форум в Давос като министър-председател на страната си през януари 2009 г. в разгара на световната финансова криза, когато призова за международно сътрудничество, което да "замени остарялата еднополюсна световна концепция", водена от САЩ. Путин, който самият е похарчил милиарди за руските въоръжени сили в рамките на президентското си управление, призова и за "разумна сдържаност" в бюджетите за отбрана.

Още новини от Давос четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тия американофили - не ни трябват други врагове!
51
4
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 3 години
Така са носили 140 години, че ни изнесоха златния резерв. По-точно националния предател Т. Живков им го подари.
50
1
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
При положение че ще се върви към водород защо даде толкова много пари да газотурбинни двигатели и то от едната страна на редуктора дизел а от другата газотурбинен ? Много пари отиват зян а трябва да се развиват други технологии .Това с 3д принтерите добре ама това не значи че трябва да се злоупотребява щото може да се прави всичко по лесно. Има много други работи които трябваше да се оправят.Все пак технологичното равнище е на водещо в света ниво (тука Европа не я слагам в сметките)
49
7
 
4
 
! Отговори
Крадеца вика... преди 3 години
До Обама Чебурашка"140 години русофилите се доказвате като българофоби и национални предатели."Казал националния предател американофил който за 20 години продаде и разруши всичко което баха носили преди него 140 години в България....
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако носа на Путин растеше с по 1 сантиметър на всяка изречена лъжа, досега да е станал по-голям от телевизионната кула в Останкино !
47
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия никога офицялно не обявява война!!И отрича участието си във всякакви конфликти.Но руски военни са загинали и получили посмъртно отличия за защита на Руските интереси в Афганистан, Абхазия, Ангола, Виетнам, Корея, Чечня, Грузия, Украйна, Конго, Сърбия, Нагорни Карабах, Ирак, Либия, Сирия, Никарагуа..
46
6
 
7
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
Ето какво представлява нагледно един русофил - ***, необразован, незнаещ, но с огромно самочувствие и претенции.
45
5
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Ето какво мисля аз Путин е убиец, бандит и продукт на КГБ, който се опитва да всяка ситуация в своя полза. Всички ние разбираме кой и какъв е Путин. Ние трябва да се върнем към концепцията на Рейгън: Мир с помощта на силата. Защото единственият език, който разбира Путин е езикът на силата.Джон Маккейн
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не отговаряйте на тоя болен мозък чубурашку нека да си пише сам будалата
43
5
 
5
 
! Отговори
до Чебурашка преди 3 години
Най-добре още сега прочети топ новината за бай ти Дончо във ФАКТОР.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
охо чубурашку болен мозъко още ли тролиш тука бе неграмотнико
41
2
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 години
Ами прав е другарят Путин.Чака ни световна анархия.Пандемия,финансова криза,световна задлъжнялост,абсурдни закони и наредби,джендаризъм,фалити,несигурност.Накрая всичко ще рухне.
40
1
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
Много пари даде за кораби тоя. Надводния флот не е много ефективен а е много скъп .Сега войните са други. Воюва се и с монетарни системи .Русия и Китай имат шанса да направят по добри пари от запада и да пробият .Трябва да се правят съкращения а не нови кораби.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Обама ЧебурашкаТо Бай ДЪн на дипломатически език вече клекна :) - обади се пръв по телефончето.Сега Путин какзва какво ще се случи ако се размахва пръст от соколите венолюбци.(А кога Путин не е бил прав досега? - всичко каквото каза беше вярно та от Грузия чак до Посейдон.)
38
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
американофенчета я кажете през последните 100г. русия колко войни е почнала и сащ колко воини са започнали ще е интересно да направите статистика?
37
10
 
9
 
! Отговори
Възраждането на СССР преди 3 години
Абе ***, ако не беше Русия и досега да ходите с фесове и да биете челото 5 пъти на ден!!Добре, че беше Русия за да има държава България на картата на света!!Русия ви даде и кирилицата и православието!!
36
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаОнзи Путин си гони руския интерес кажи нашата тиква като построи с наши пари турски поток до Сърбия чии интерес защити и не е ли това предателство спрямо българите.
35
6
 
10
 
! Отговори
С твойте камъни преди 3 години
До Обама ЧебурашкаАмериканофилчетата са най - големите ни предатели!Под тяхната лъжа за свобода - се 'освободихме' от всичко ценно каквото имахме та да си продадем и земята!!!какво от тъговията и производството остана българско?
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки опит на Русия да стане великазавършва с купони за хляб.
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо Американците неговорят като него че русия примерно заплашва националната сигорност на Америка, а винаги когато жужи е в политическа кризи почва да плюе и всичко смьрди!