Новата мутация на COVID-19 не носи добри новини за ваксините

Те са по-малко ефективни, но предпазват от смърт
3 фев 2021 17:14, Нели Христова
98
Новата мутация на COVID-19 не носи добри новини за ваксините
Снимка: Pixabay

Мутация, която би могла да позволи на COVID-19 да избегне защитата, която предоставят антителата, изградени от друга инфекция и ваксините, е била открита в проби от бързо разпространяващият се вариант на вируса във Великобритания, твърди доклад от Public Health England.

Мутацията, наречена E484K, вече е била част от генетичния подпис на варианти, свързани с Южна Африка и Бразилия.

Според доклада PHE мутацията е открита наскоро в поне 11 проби от британския щам B.1.1.7. Също така изглежда, че някои от тези проби може да са придобили тази мутация независимо, вместо да се разпространили от един случай.

Това може да означава, че вариантът, за който вече се знае, че е по-трансмисивен, може да стане до известна степен устойчив на имунната защита, предлагана от ваксините, или по-вероятно да причини реинфекция сред хора, които преди това са били заразени, казват експерти.

"Изглежда, че това не е добра новина за ефикасността на ваксините ", казва Джоузеф Фовър, асоцииран изследовател по епидемиология в Йейлското училище за обществено здраве, пред CNN.

Той добавя, че новото откритие е причина да се увеличат усилията за набюдение на мутациите в САЩ, където практиките за търсене на варианти чрез генетично секвениране изостават от Обединеното кралство. "Фактът, че сме виждали този вариант само във Великобритания може да е резултат от тяхната силна програма за геномно наблюдение", казва Фовър.

Доказателства за имунно бягство

Експертите казват, че е твърде рано да се предскаже дали това развитие ще повлияе значително на траекторията на COVID-19 във Великобритания и по света.

Съществуват обаче някои изследвания, които предполагат, че E484K може да е ключов виновник за това защо някои ваксини изглеждат по-малко ефективни в Южна Африка.

Novavax наскоро обяви, че ваксината е била 89% ефективна в своето проучване във Великобритания във фаза 3, но се е оказала ефективна едва на 60% в отделно проучване на Фаза 2b, проведено в Южна Африка. По същия начин, в проучване на Johnson & Johnson от фаза 3, ефикасността се различава по държави: 72% в САЩ срещу 57% в Южна Африка. И в двете проучвания 90 до 95% от случаите в Южна Африка са свързани с варианта B.1.351, който съдържа мутацията E484K.

Но голяма част от ранните доказателства за този така наречен "бягствен мутант" идват от изследвания в лабораторията, показващи, че антителата изглеждат по-малко способни да свързват протеинови шипове, произтичащи от мутацията.

Последният пример идва от ново проучване, което установява, че антителата от ваксинирани хора са по-малко ефективни при неутрализиране на синтетичен вирус, подобен на този в доклада PHE - което означава, че те съдържат основни мутации от B.1.1.7, плюс E484K. Добавянето на мутацията E484K изглежда повишава летвата за нивото на антителата, необходими за предотвратяване на лабораторно създадения вирус от заразяване на клетките, в сравнение с мутациите B.1.1.7 сами по себе си.

Проучването взема кръвна проба от 23 души, които са получили единична доза от ваксината Pfizer / BioNTech три седмици преди това, със средна възраст 82. Проучването не е в състояние да покаже как това е повлияло на реалната вероятност на хората да се заразят с различни вирусни варианти.

Позовавайки се на базата данни за геномика GISAID, изследването също така събра малко по-висок общ брой случаи от доклада PHE: два несвързани случая в Уелс и група от повече от дузина в Англия, които се появиха още през първата половина на декември 2020 г.

Ваксините са по-важни от всякога

Пол Биениаш, вирусолог от университета Рокфелер, отбеляза, че мутацията E484K се е появявала спорадично в множество проби в продължение на месеци, но доскоро не изглежда да е предлага на вируса предимство в популации без съществуващ имунитет.

Но това е различна история на места като Южна Африка, където много хора преди това са били заразени. В понеделник д-р Антъни Фаучи отбеляза, че има "много висок процент на реинфекция до степен, при която предишната инфекция не изглежда да ви предпазва", позовавайки се на работата на колегите си в Южна Африка.

Щамът B.1.1.7, забелязан за първи път в Обединеното кралство, сега е открит в поне 70 страни по света, включително около 470 известни случая в САЩ, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Експертите казват, че агресивното тестване, спазването на насоките за превенция на COVID-19 и бързото въвеждане на ваксини са по-важни от всякога в светлината на тези нови варианти и тяхното разпространение.

"Трябва да ваксинираме възможно най-много хора, колкото е възможно по-бързо", каза д-р Фаучи по-рано. "Въпреки че има намалена защита срещу вариантите, има достатъчно защита, за да ви предпази от сериозно заболяване, включително хоспитализация и смъртни случаи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
И сега да се маймунизираме ли или да не се маймунизираме?Май ще ни накарат да се,че да не се фърля Бадева манджата на ***!Като сме я забъркали ще я ядем...що да се фърля..пари са давани за нея!
17
1
 
15
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
МИНА ВСИЧКО-КАКВОТО БЕШЕ БЕШЕ-МИНА И ОТМИНА-ВЕЧЕ НЕ Е АКТУАЛЕН. НА ХОРАТА ИМ ПИСНА- И ТЕ ТАКА.-АМА ДНЕС БГ ДА НЕСПИРА ДА ПИШЕ-НИЕ ПАК ЩЕ КОМЕНТИРАМЕ.
16
1
 
20
 
! Отговори
... преди 3 години
Споко бре! Те ще измислят нова ваксина! По-скъпа естесвено и малко по-неефективна! После нова мутация и нова ваксина и т.н. и т.н. Само да ви кажа от тука нататък има данък фармацефтична компания който ще варира, като цена, но няма да е по-малко от 400 евро на година на човек! Ха със здраве, че то ...
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Това че мутира не е нещо лошо.Накрая дори ще може и хората със заболявания да минават леко вируса понеже ако едно нещо не мутиро то изчезва.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали телаат на хората от разбичните места по света не реагират по различен начин на вируса.
13
0
 
20
 
! Отговори
Хопп преди 3 години
И сега като зададеш въпроса защо след като съм ваксиниран се разболях, от тъмното ще ти отговорят , а хванал те е мутанта, и те така , с една дума ваксините са фалш.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-ДЪРЗОСТ И КРАСОТА В ПАЛМА ДЕ МАЙОРКА.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса е като компютърен и постоянно ще мутрира. Ще трябват много и различни ваксини което не може да се бие на всеки и всеки ден.
10
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интелигентен тоя вирус бе,да си помисли човек че оная "невинна" душичка бил ГЕЙтс го е създал!!
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гадния вирус пробва ваксините и веднага финтира учените с чисто нова конфигурация.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изпуснаха духът от бутилката
7
3
 
30
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 3 години
Тая ковид пандемия носи всички характерни черти на сапунен сериал: безкраен драматизъм, класова борба, социално неравенство, разбити съдби, невероятни обрати, нови персонажи, много съспенс, време за реклама (най-вече на компании от фармацевтичния бизнес), шпионаж, състезание на учени от всякакви дисциплини. Направо човек да грабне плика с пуканки и да глеееда, да глеееда...
6
7
 
5
 
! Отговори
ифусаф преди 3 години
всички ще каталясат лек ден
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
добре че у България нема да ни огреят ваксините поне до есента то се видя как ни подхвърлиха няколко ваксинки за 0,33 % от населението колкото да ги опитаме и да си направят експеримент дали работят - нищо, тъкмо наесен ще са ясни резултатите от ваксиниралите се тази зима.
4
0
 
2
 
! Отговори
ми така е преди 3 години
Когато едеота се прави на Господ го наказват!
3
2
 
2
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Обаче ми прави впечатление,че грешните дето работим тежък физически труд,вирус не ни лови!Май само канцеларски плъхове,*** и калиники сдават багажа!За мен остават болките в гърба и китките!!
2
1
 
18
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Грипче за милиарди
1
0
 
22
 
! Отговори
Той преди 3 години
Честито на печелившите (имунизиралите се)!