Япония срещу COVID-19: Не издиша в борбата, Олимпиада ще има

Българка: Не се говори, както в Европа, че това ще продължи с години
10

По целия свят тече масова ваксинация срещу COVID-19. В Япония обаче процесът на имунизация протича по-бавно. Въпреки това изглежда, че страната на изгряващото слънце се справя успешно с пандемията от коронавирус и стоически приема наложените ограничения.

"Ако отворите един японски ежедневник, ще видите, че при 47 префектури само в 11 има извънредно положение. Япония не е на ръба и не "издиша", каза журналистът и писател Юлияна Антонова-Мурата в ефира на "България сутрин".

Тя смята, че подходът на японците към ситуацията не е свързан с морал и реално има много малко хора, които не желаят да бъдат ваксинирани.

Още по темата
"В страната беше приет закон, който гласи, че всеки с положителен тест трябва да се лекува в болница, а за тези, които отказват, се налага парична санкция", добави тя. По думите ѝ Япония има поръчани 175 млн. ваксини, като страната е заложила на Pfizer, AstraZeneca и Moderna, a за гражданите се прави предварително проучване и подготовка как те ще бъдат понесени.

"Имаше специална кампания, която умоляваше медиите да не предприемат акции по информиране на обществото за транспорта и разпределянето на ваксините, за да може това да се случи възможно най-ефективно", допълни Антонова-Мурата пред Bulgaria ON AIR.

"Всеки работи тихо и продължава напред. Хората не следят постоянно в социалните мрежи да правят прогнози и да дават мнения. В Япония не се говори, както в Европа, че това ще продължи с години. Дори беше изобретен супер бърз компютър, който заедно с експерти в момента изчислява най-добрите вариации за борба с вируса", заяви журналистът.

Антова-Мурата коментира и слуховете около евентуално ново отлагане на Олимпиадата.

"Олимпиада ще има. Имаше слухове, но те не са верни. Подготовката продължава. Към днешна дата излезе наръчник, предназначен за тези, които ще придружават участниците в игрите. Там пише, че на всеки 4 дни всеки участник ще бъде проверяван за Ковид-19. Ако се установи, че е положителен, ще трябва веднага да влeзе в болница. По време на Олимпийските игри на публиката няма да бъдат позволени скандиранията, а само ръкоплясканията. Участниците няма да ползват обществен транспорт, а само таксита", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа е управлява от 3 кукумявки Меркел ,Урсула и Лагард . Колко сме изпаднали на староят континемт да се водим по женски акъл и еезултатите са трагични
9
2
 
6
 
! Отговори
испанка преди 3 години
Японците са дисциплиниран народ и като кажат , че ще има , значи ще има.
8
3
 
8
 
! Отговори
Не! преди 3 години
A на бас, че няма да има... а ако случайно пробват ще е пародия...
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радиацията от Фукушима не ги спря че някакъв грип щял. Нали имат икономика за спасяване и инвестиции в абсолютно безполезни олимпийски съоръжения също за оправдаване.
6
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ОЛИМПИАДА БЕЗ ПУБЛИКА !--------------------------------------------ВСИЧКИ ЗАТВОРЕНИ ПО ДОМОВЕТЕ СИ И ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРИТЕ!!!------------------------------------------ПИЧ-КА И ЛЕЛИ-НА НА ОЛИМПИАДАТА!
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Олимпиада - през крив Макрон
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нихон ва субараши дес!
3
6
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Мисля че за Япония въпросът с Олимпиадата не е от най съществените.
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Истински камикадзе!!
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахах - ше има ама некоя друга година