Южна Африка „замразява“ употребата на ваксината на "АстраЗенека"

Проучване постави под въпрос нейната ефективност
8 фев 2021 11:23, Елка Василева
38
 Южна Африка „замразява“ употребата на ваксината на "АстраЗенека"
Снимка: архив, БГНЕС

Република Южна Африка замрази плановете си да започне да имунизира срещу COVID-19 медицинските работници на първа линия с ваксината на "АстраЗенека". Това стана, след като стана ясно, че според малко клинично изследване ваксината, разработена от британско-шведската компания съвместно с Оксфордския университет, не е ефективна при предотвратяване на лека до умерена форма на заболяването, когато то е предизвиквано от най-разпространения в страната вариант на коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

РЮА получи 1 милион дози от ваксината на "АстраЗенека" и се очакваше да започне да ги поставя на медицински работници в средата на месеца.

Министърът на здравеопазването Звели Мхизе обаче заяви снощи, че според предварителните данни от изследването препаратът осигурява само "минимална защита срещу лека-умерена" форма на COVID-19, причинявана от т. нар. южноафрикански вариант на коронавируса.

Още по темата

В резултат южноафриканските власти са решили да спрат временно използването на ваксината, която е изглеждала ефективна срещу първоначалния вариант на коронавируса, обясни Мхизе. Той допълни, че учени ще проучат дали препаратът на Астра Зенека предотвратява успешно тежка форма на COVID-19 или смърт след заразяване с южноафриканския вариант на коронавируса.

Изследването, което все още не е преминало през рецензия, е обхванало 2000 души, повечето от които млади и здрави. Най-разпространеният в РЮА вариант на коронавируса изглежда по-заразен и предизвика нова смъртоносна вълна на COVID-19 в страната. Над 90 процента от случаите на заболяването в Южна Африка са предизвикани от него.

Вчера от екипа, разработил ваксината на "Астра Зенека" и Оксфордския университет, изразиха очакване до есента да са готови с модифицирана ваксина, ефективна срещу южноафриканския вариант.

РЮА е най-тежко засегнатата от пандемията държава в Африка. Страната е на 15-о място в света по брой регистрирани заразени - близо 1,5 милиона. Над 46 000 души са починали.

С тестове от врата на врата в съответните райони здравните власти в Англия се опитват да пресекат разпространението на южноафриканския вариант, преди той да се е разпространил масово и да подкопае британската ваксинационна кампания. До момента в Обединеното кралство са открити над 100 заразени с този вариант на коронавируса.

Великобритания оглавява черната статистика в Европа, с над 112 хиляди потвърдени смъртни случая, свързани с COVID-19. Тя обаче е по-напред от Европейския съюз с имунизационната кампания, като 11,5 милиона британци вече са получили първа доза ваксина, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мутри"Затова пък ваксина като Sputnuk ( 92%ефективност)"С уговорката че тая фукня я каза лично товарищ сПутин след което я повтори и шефа на руската ваксина от Гамалея. Иначе от Бразилия казаха друго след като факсинираха 6000 души със Спутник V. Ефективнос 60% и защита от коронавируса за тези 60% до 3-4 месеца.
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лека по лека ще почнат да излизат и други неща. Но се налаяха едни пари, сега пени се не пени се, трябва да се слагат. Случайно или не, ръста на смъртните случаи съвпадна с началото на поставянето на ваксините и хоп.. не могат да доставят договорените количества. Преди ЕС/ЕМА да одобрят руската, май всяка страна сама ще я одобри. Австрийците и те вече поглеждат към Москва..
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
единствената ваксина в света на аденовирус от шимпанзе е астра зенека на гербавите шимпанзета са им дали опорни точки да разпространяват това за спутникайде писачи бягайте да се ваксинирате
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ее екстра тамън ще има много за шимпанзетата в българиятакова падение не сме имали никотга в историята сицял свят бяга от астра зенека като луд българите единствени се натискат да напълнят някои чекмеджета с кюлчетаайде роби смело се боцкайте
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"РЮА получи 1 милион дози от ваксината на "АстраЗенека" и се очакваше да започне да ги поставя на медицински работници в средата на месеца."А нашите 25 000 дози не додоха тъй или иначе. Ботокса си отвися на летището и си тръгна...
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да използвот сесесерската ваксина Спутник V която им гарантира тежка форма на заболяването. При нея няма такова колебание от лека до умерено лека и средна.
9
3
 
22
 
! Отговори
Мутри преди 3 години
За пореден път нашите мутри залагат на грешния кон. Така е когато купуват нещо което дори не е одобрено. Само за да услужат на чужди интереси. Без значение здравето на собственият им народ. Астра Зенека има една 62%ефективност и то само защото е Английска. Затова пък ваксина като Sputnuk ( 92%ефективност) е пренебрегната въпреки че може да спаси много човешки животиГерб, Патриоти са мафия убийци
8
1
 
18
 
! Отговори
КАКТО СЕ ОКАЗА преди 3 години
англичаните не могат да правят нито качествен НОВИЧОК - никой от Скрипалите и НАХАЛНИ не умря, нито да произведат качествена ВАКСИНА. Виж в интригите са ненадминати
7
2
 
14
 
! Отговори
ЗАЩО ТАКА БЕ ТИКВО преди 3 години
пак ли ни прекара като най-последните прошляци на ЕВРОПАТА. Купили МИЛИОНИ дози от най-лошата, неизпитана английска ваксина.
6
2
 
16
 
! Отговори
ТАЯ ВАКСИНА преди 3 години
трябва да я наричат ВАКСИНАТА на ГЕРБ. Много тупане в гърдите, много пара в свирката, а резултата е НУЛА.
5
1
 
25
 
! Отговори
Кафяв гербер преди 3 години
Даже и африканските държави я отхвърлиха , ама ние ще си я ползваме
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кел файда да ваксинираш масово, като не ти работи ваксината...Не са хубави новини, тъкмо си помислих, че ще се приключи с истерията скоро ама нейсе
3
0
 
17
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
За сетен път стана ясно що е то Астра Зенека - корпоративна сбирщина от алчни амбулантни измамници. Една ваксина не могат да направят щот никой не продава златоносният извор и се оказаха с нищо в ръчичките. Ходят и се молят тук там да си партнират с истинските производители но ги изритаха като долна ***.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Швейцария я забрани. Защо ли? Там все пак са парите на елита и населението им трябва за да ги обслужват.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я...ментета ваксини ,но в Танзания Чад ,Заир ,къде са маските и вируса )и Ко излиза всички сезонни вируси ги няма ,само ковид )