Психолог: В състояние на тревожност и криза сме

Глобално около един милиард души имали психични проблеми
13

При Ковид сме в състояние на многопластова криза, която се описва в социалната психология с теорията за управление на ужаса. Хората се чувстват угнетени, това се отразява върху тяхното състояние вече месеци наред. Това каза за "Денят ON AIR" психологът д-р Пламен Димитров.

По думите му, когато имаме ръст на екзистенциална тревожност, се отключват специфични обществени процеси.

"Винаги тревожността трябва да намери някакъв буфер, а един от буферите е културата, в която включваме и митовете, фантазиите, религиите и всичко останало, което изглежда като рационална политика", обясни събеседникът за Bulgaria ON AIR.

Според него от доста време живеем във "фасадна" демокрация, предвид това, че много хора не излизат да гласуват на избори.

"Демокрация значи народовластие, но нямаме инициативи на граждани и признаци на пряка демокрация. Гражданското общество го има, но то се чувства угнетено", посочи още той.

Той е на мнение, че в последната година около 2/3 от българите реагират устойчиво невротично в две посоки.

"На нас ни трябват не просто нови лидери, не е въпросът кой, а как... Това си личи от разговорите, включително, ако спрете клошарите, ще ви го кажат на улицата. Нещата се превръщат в постоянно търсене на защитни упования и спасители. С дигиталната система, която имаме, можем да плащаме данъци, да правим какво ли не друго, но не и да гласуваме", подчерта психологът.

Пламен Димитров обясни, че страхът е този, който понякога ни прави креативни, защото сянката на тревожността се нарича промяна. В момента около една пета или 1 милиард души глобално имат различни психични проблеми и по дадени причини не се лекуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тарикати платете си и ще получите решение *** проблемите си!Всяка услуга се заплаща!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност, болшинството от психолозите, да не кажа всички психолози са точно такива - безполезни плямпачи, от които няма никаква полза1
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно така, дървени философи, които само констатират проблеми, без да дават предложения за тяхното решаване!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе! В крайна сметка тоя какво решение предлага?! Май точно никакво! Само една гола констатация на проблемите! Абе, аланкоолу! Проблемите и аз мога да ги констатирам! Ама дай решение! Това е по-важно! Ако не даваш решение на порблема, а само плямпаш врели-некипели, то ти бръщолевиш абсолютно безсмислени приказки! От които никой, ама никой няма полза! Дай решение! А не само да констатираш проблема! През целия си живот съм се нагледал и наслушал на такива дървени философи!
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Буллшит!По-спокоен и по-гот не ми е било никога до сега.А 2020г. ми беше чудесна!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Психолог: В състояние на тревожност и криза сме"Така е. По принцип всяко нещо си има граници. Тук бяха прехвърлени и ще става още по-зле. Разболяха здравите хора.
5
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 3 години
Пак е добре ! Само в състояние на тревожност.Скоро ще полудяваме.Е само тия които са лабилни психически. Ноо всичко с времето си.Чакат ни много,много тежки времена !
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много съм се стресирал от фалшивите новини...направо се изпражнявам в гащите.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въобще не сме излизали от стресовете на безпаричието. Не че двата края не ги връзваме, ами и еединият край е ултра лабав.
2
0
 
6
 
! Отговори
геерал майтапчииски преди 3 години
да стресирани стеама ви спасихиначе чувалите на ангелов
1
0
 
8
 
! Отговори
Dtrumppp преди 3 години
БГ са тотално комплексари...