Ще бием ли трета доза от ваксината в края на годината?

Учени призовават за нова имунизационна стратегия
8 фев 2021 16:18, Нели Христова
79
Ще бием ли трета доза от ваксината в края на годината?
Снимка: БГНЕС

Водещи учени призовават за преосмисляне на целите на ваксинационните програми, тъй като стадният имунитет чрез имунизация е малко вероятно да бъде постигнат поради появата на варианти като този в Южна Африка.

Коментарите дойдоха, след като Университетът в Оксфорд и AstraZeneca признаха, че тяхната ваксина няма да предпази хората от леко до умерено заболяване от коронавируса, причинено от южноафриканския вариант. Оксфордската ваксина е основата на имунизационната програма на Обединеното кралство и е жизнено важна по целия свят поради ниската си цена и лекота на използване.

Констатациите идват от проучване, включващо над 2000 души в Южна Африка
. Учените последяват резултатите от две ваксини - Novavax и Janssen, които бяха изпробвани там през последните месеци и бе установено, че имат значително намалена защита срещу варианта - на около 60%. Pfizer / BioNTech и Moderna също заявиха, че вариантът влияе върху ефикасността на ваксините им, макар и само въз основа на лабораторни проучвания.

Установено е обаче, че всички ваксини предпазват от най-тежкото заболяване, хоспитализация и смърт.

Южноафриканският министър на здравеопазването Цвели Мкхизе заяви в неделя, че страната ще спре употребата на оксфордската доза в програмата си за ваксинация, въпреки че учените съветват ваксинацията все пак да продължи.

Шабир Мадхи, професор по ваксинология в университета Витватерсранд, който е главен изследовател на редица опити за ваксини в Южна Африка, включително тази на AstraZeneca, заяви, че е време да се преосмислят целите на масовата ваксинация срещу COVID.

"Тези открития калибрират мисленето за това как да подходим към пандемичния вирус и да преместим фокуса от целта за стаден имунитет срещу предаване към защитата на всички рискови индивиди в популацията срещу тежко заболяване", каза той.

Министърът по ваксинацията в Обединеното кралство Надхим Захауи заяви, че британската общественост трябва да поддържа доверие в оксфордската доза, тъй като използваните ваксини "изглежда работят добре срещу вариантите на COVID-19, доминиращи в момента в Обединеното кралство".  "По отношение на други варианти, не в Обединеното кралство, трябва да сме наясно, че дори когато ваксината има намалена ефикасност за предотвратяване на инфекция, все пак може да има добра ефикасност срещу тежки заболявания, хоспитализация и смърт."

Проф. Андрю Полард, главен изследовател в проучването на ваксината на Оксфорд, подчерта значението на ваксините за намаляване на тежестта върху здравните системи.

"Това проучване потвърждава, че пандемичният коронавирус ще намери начини да продължи да се разпространява във ваксинирани популации, както се очаква, но има обещаващите резултати от други проучвания в Южна Африка, използващи подобен вирусен вектор, които показват, че ваксините може да облекчават напрежението върху здравето системи, като предотвратяват развитието на тежки заболявания", каза той.

Сара Гилбърт, професор по ваксинология в Оксфорд, каза в предаването на Андрю Мар на BBC, че дори ваксините да не намалят броя на заразените, те все пак спасяват животи. "Може да не намаляваме общия брой на случаите, но в този случай все още има защита срещу смъртни случаи, хоспитализации и тежки заболявания", категорична бе тя. "Това е наистина важно за здравните системи, дори ако имаме леки и асимптоматични инфекции. Да се ​​предотврати влизането на хора в болница с COVID би имало голям ефект. "

Рави Гупта, професор по клинична микробиология в университета в Кеймбридж, заяви, че е прагматично да се възприеме подходът, според който ваксините ще предотвратят тежки заболявания и смърт, вместо да се позоваваме на стадния имунитет в страни като Южна Африка. Спирането на предаването - ако е възможно - би означавало доставяне на огромен брой дози ваксини, които не работят толкова добре, много бързо.

"Вероятно трябва да преминем към защита на уязвимите, с най-добрите ваксини, които имаме, които, въпреки че не спират инфекцията, вероятно ще предотвратят смъртта ви", каза той.

Понастоящем това беше по-малко проблем в страни като Великобритания, където ваксините работят и имунизационната програма достига милиони. "Тъй като имаме по-добър достъп до ваксини, можем да бъдем по-амбициозни, но различните страни следват различни стратегии, след това пътуванията се възобновяват и може да е много трудно да спрем тези варианти", каза той.

Ваксините се представят по-добре срещу британския щам. В петък екипът на Оксфорд публикува проучване в предпечат,  показващо, че ефикасността е спаднала от средно 84% на 75%.

Всички разработчици на ваксини сега работят по промяна на ваксините си, за да увеличат ефикасността срещу варианти, които имат мутации в протеина с шипове. Протеинът, който се прикрепя към човешките клетки, е цел на повечето от ваксините. Гилбърт заяви пред BBC че "има версия с южноафриканската последователност на пиковете в разработки". "Изглежда много вероятно през есента да имаме нова версия, готова за използване."

Това би довело до възможността някои хора да получат трета доза по-късно през годината.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
СЪБУДЕТЕ СЕ ! преди 3 години
Във всяка Европейска държава около 50 души, марионетки на Световния Елит, решават БЕЗ ОБЩЕСТВЕН и ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ, като НАРУШАВАТ КОНСТИТУЦИЯТА, съдбите на МИЛИОНИ и МИЛИОНИ граждани. Този безскрупулен кръг обхваща премиери, здравни министри и купените "безалтернативни учени". Всеки другомислещ е ОТСТРАНЕН от държавните медии и право на глас. Критика не се търпи. Това е началото на НОВИЯ ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ в ЕС. Помислете само, 50 души, слуги на Световния Елит, но перфектно организирани.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпроса е от коя ваксина??? Кога ще се предлага в бг руската ваксина "Спутник V"?
69
0
 
4
 
! Отговори
СЪБУДЕТЕ СЕ ! преди 3 години
И на най-неукия и обикновен човек бе следвало да стане вече ясно, че човечеството е в ПЛЕН на най-безкрупулния и жесток ПЛАН за неговото намаляване до минимум (един "златен" милиард) и тотален контрол чрез ДИГИТАЛНАТА ДИКТАТУРА на Силициевата Долина. Спасението е не да чакаме като овце да ни заколят, а да се организираме в ЦЕЛИЯ СВЯТ и ЕДНОВРЕМЕННО в ЕДИН ДЕН да свалим *** - марионетните правителства и платените от Елита институти и "професори" изпълняващи плана на режисьорите от WEF.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви ваксини не искаме стига с тия лъжи и измами няма да се ваксинират хората стига няма никакъв вирус долнилешояди вие сте този вирус народа щтеви измете дано да горите в ада мафийоти в затвора
67
1
 
4
 
! Отговори
Брио преди 3 години
По-зле от наркоманите направо
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо притиснете хората за първа и втора, че нещо много се спука балона, и тогава трета.
65
2
 
13
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Е, как само по 3 дози?:)) Поне 5-6!:))Или всеки месец по една:))Съвсем изперкахте!
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички да си бият по една ваксина за всички 4000 мутации !!! Ботокса пръв!
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОТ АСТРАТААз се обзалагам че бай айдън ще ще надживее ГЕРБ. Не за друго, просто на ГЕРБ дните са им преброени. По малко от 40 дни остават. Да следят календара дет се вика. Иначе айън ще си замине някъде лятото. Да, стар е, почти 80 годишен, ама... ковида не прощава. Колко 80 годишни без заболявания си отидоха от ковида... справка - е те тоя сайт. Хахаааааааааа
62
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ша биете. И трета и пета и десета. Докат сте живи ще биете ваксини, целогодишно. Ша ходите настрани, назад, изкривени и сами ша си говорите. Такова ви чака, тия, които оцелеете след първата доза, втората, третатат и поредната доза. Ай чао.
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бийте си 10 ако искате.
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Били сме ромеите, били сме туеците, били сме сърбите, ще бием и ваксината!
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно никой не се е ваксинирал и тия *** дето публикуват тия *** статии лъжат и се е*ават с вас че ваксинират хората хаха
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да я бием? Какво толкова ни е направила?
57
1
 
7
 
! Отговори
Romn преди 3 години
Пари да се харчат явно!
56
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aко искате и 4-та доза в дупето си бийте мен мие все тая пропускам ги всичките
55
1
 
5
 
! Отговори
Малиии... преди 3 години
Много ме оплаши .... Ще се окаже издръжлив ... трябва да е само по-издръжлив от ината ви тоя национален изменник да се откажете от него .... и да престанеш да викаш на читавите хора "комунисти" ... п.е.д.е.р.а.с.т шашав ...
54
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахха аз първа не съм си бил, те за трета се гласят.
53
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странен въпрос. Явно съм пропуснал нещо. Първите две вече бихме ли ги?
52
0
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
"и да преместим фокуса от целта за стаден имунитет срещу предаване към защитата на всички рискови индивиди в популацията срещу тежко заболяване" - въй, опорките на брюксел и политиците във всички развити ес демокрации оттекоха в канала.Останаха само голите им ценности и некадърността им.ПП. Любопитен съм докъде ще стигнат пенкилерите от немския роберт кох ринейки дъното.