Текстилният бранш в България иска повече държавни поръчки

Фирмените облекла да се купуват от български производители
10 фев 2021 22:02, Анисия Иванова
7
Текстилният бранш в България иска повече държавни поръчки
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да бъдат подпомогнати местните текстилни производители, трябва да се възлагат повече държавни поръчки за облеклото на държавни служители, армия и други органи на български производители. Да се премахне практиката да се осребряват фактури, а да се въведе практика фирмените облекла да се купуват от български производители и също така да се ограничи нелегалният внос от Китай и Турция“. Това заяви Володя Стоянов, член на управителния и председателския съвет на Българска асоциация за текстил и кожи (БАТОК), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Още в началото на пандемията през март и април нашите клиенти от Западна Европа съкратиха с около 30% поръчките си, които бяха планирани за след април“, каза той.

„Необходимо беше всички предприятия в нашата индустрия в много кратки темпове да се преориентират към производство на специфични изделия, които бяха нужни при протичането на пандемията. Това ни даде възможност да запазим работните места. Имаше известен период на стабилизация след юни, но пандемията продължава да дава своето отражение върху цялостното производство на облекла в България“, допълни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Пандемията се отрази много тежко на производителите на връхни облекла. Множество компании от бранша вече се преориентират към по-лек тип облекла като пижами, нощници и анцузи“, каза Стоянов.

"Предполагаме, че периодът след март 2021 г. ще бъде още по-тежък и по-труден, защото все още не са ясни бъдещите програми за сезон есен-зима 2021/2022 г.“

„В началото на миналата година бе направена среща с вицепремиера Томислав Дончев, на която бяха обсъдени мерки за подпомагане на бранша, но с идването на коронавируса мерките не бяха реализирани“, заяви Стоянов.

На 25 февруари ще бъде проведена Национална конференция на тема перспективи пред бранша, произвеждащ облекло и текстил, на която участие ще вземат както държавни институции, така и представители на бранша и общественици. На срещата ще бъдат обсъдени мерки за привличане на вниманието на българските потребители, каза още гостът.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Неуважаемият другар с име на народен певец не разбра ли, че социализмът свърши още преди повече от 30 години?
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социализмът свърши! Почнете да произвеждате нещо качествено.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пеккнавв ппсыфц уйщммн трь пълеке ивв пфчум им м куу я
4
1
 
6
 
! Отговори
Кин преди 3 години
Във фирмата в която работя работното облекло е от български производител. Яке, гащиризон и две тениски - 400 лева. Тениските след първото пране се свиват, якето и гащиризона не отговарят на никаква номерация, неудобни и не топлят. Обаче ни налагат глоби ако не ги носиме.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой *** я писал тая сратия
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ahaa...majki chorapogasti i malki rokli za vladiki, padriarhove ;-)
1
1
 
12
 
! Отговори
Мен преди 3 години
*** разбира се. Има един фирма дето шие ученическите униформи в София. Дрехите да им пълен ***. Цените за тройни сравнени с марките средна ръка.