Колко дълго ще останат учениците в клас? Зависело и от тестовете

Малките ученици не допринесли за разпространение на вируса
Обновена: 11 фев 2021 11:30 | 11 фев 2021 11:06, Веселина Йорданова
79
Колко дълго ще останат учениците в клас? Зависело и от тестовете
Снимка: БГНЕС

Колкото може по-дълго да се провежда присъствено обучение в образователната система е стремежът на здравните власти, обясни министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Още по темата
Антигенните тестове са това, с което си представяхме, че можем да го постигнем, обясни той.

Вече стана ясно обаче, че по-голяма част от родителите са против децата им да бъдат тествани.

Целта е, когато има положителен тест, съответният ученик или педагог да бъде поставен под карантина и да не заразява останалите.

Инвазивен е начинът на вземане, не е приятен, но не е нещо, което при правилно манипулиране, да доведе до здравен риск, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

На брифинга беше уточнено, че тестването не касае детските градини, а само училищата.

650 хил. деца и ученици са в училище и няма как това да не бъде част от разпространение на веригите на коронавируса. Колкото са по-малки, толкова по-малко пренасят вируса, обясни пък министърът на образованието Красимир Вълчев.

Данните от януари показват, че предучилищният и началният етап сравнително малко допринесоха за увеличаване на заразата. Поехме риск с по-големите ученици, казахме, че образованието е приоритет, посочи Вълчев. Той обаче подчерта, че ако заболеваемостта се увиличи, този график ще се промени.

Към момента сред учителите 57 са положителните случаи, а сред непедагогическия персонал - 14 при направени около 28 хил. теста.

При заболеваемост от 200 на 100 хил. мерките ще се променят, даде да се разбере здравният министър Костадин Ангелов. Това е прагът, с който здравната система може да се справи. За заповедта за забрана на износ на лекарства и кислород за ЕС, той подчерта, че приоритет са българските граждани и след това останалите.

Около 360 хил. дози от трите ваксини, одобрени до момента, очакваме до края на месеца. В началото на март се очаква да завърши трета фаза на ваксиниране и да започне четвърта, която е за имунизация на хората над 65 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветът на Европа постановява, че ваксините не трябва да бъдат задължителни и неваксинираните не трябва да бъдат дискриминирани - НЯМА ДА ИМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ВАКСИНАЦИИ, престанете и кибици и журналисти да пишете по този въпрос. И ни пишете за линкове, можете и само да си ги намерите
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато народът не почне да избива ***, няма да се оправят нещата. Нито избори, нито молби, нито протести с подаряване на цветя на ченгетата, ще помогнат. Нещата са сериозно изпуснати, управлява ви комсомолски активист, от дете обучаван да мачка народа. Живял съм тогава и много добре знам за какъв манталитет става въпрос.
24
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, ще ги оставите ли да ползват децата за пълнети си планове?Аз не вярвам и на една техна дума. Ако се съгласим сега, утре ще кажат същото, за да си пратите детето на училище, а вие да сте на на работа.Положението е сериозно, моля ви само едни човек няма как да им се опълчи.Моля ви, нека загърбим всичко което ни разделя, децата са над всичко, нека не ни упрекват след време че сме били мишки и не сме се борили за тях.Вярвам във вас, не за първи път бъргарите се изправяме срещу злото.
23
9
 
29
 
! Отговори
директора преди 3 години
не може децата ни да страдат повече. те го отнасят най-тежко. държите ги вече 4 месеца вкъщи. обездвижват се, не правят нишо по цял ден, това нормално ли е според вас?? не искате да пуснете децата, ама пускате моловете, били ли сте в мола скоро?? знаете ли какво става. ако мислим реално децата са по-отговорни от нас. не може да им прекратим детството, не може да им спрем живота. помислете малко!
22
6
 
10
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
Ти си пускай детето в училището, а разчитай, че ритането и хапенето ще го спаси. Ще те извикат спешно при директора ,да ти обявят детето за агресивно и да те принудят да сменяш школото. От Марс ли падаш.
21
16
 
11
 
! Отговори
ФУТБОЛИСТ НА ВЕКА преди 3 години
СЛУШАЙ ВЪЛЧЕВВВВ!!! ПУСКАЙЙЙ ТИЯЯЯ ДЕЦАА НА УЧИЛИЩЕЕЕ, ЗА ДА СИ ВЪРНАТТ НОРМАЛНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТТТ!!! ЧУ ЛИ МЕЕЕЕ! ПОДЛУДИ ВСИЧКИИИ! ПЕРКОЛЯСАЛ СЪММ! ИМАМ 7 ДЕЦА И ТРЯБВА ДА ГИ ГЛЕДАМ, ТРЯБВА ДА И РАБОТЯ, ИНАЧЕ КОЙ ЩЕ ГИ ИЗГЛЕДА, А КАТО ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ Е ПО-ЛЕСНО!!!! НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ И ПОЛУДЯХЯ В НАС-ВЕЧЕ ОТКАЧИХА, РЕВАТ И СЕ СМЕЯТ ЕДНАВРЕМЕНН! ЕДНАТА МИ ДЪЩЕРЯ НА 16 Е В УЖАСНА ДЕПРЕСИЯ, С МАЙКА Й НЕ ИЗДЪРЖАМЕ!!! СЪГЛАСЕН СЪМ С ПОСТА НА СЪБУДЕТЕ СЕ. ПУСНЕТЕЕЕ ДЕЦАТААА
20
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев, за тези тестове проби се вземат от лигавицата на носа или фаринкса, може ли сега да ми обясниш защо при нас се вземат САМО от НОСА а не от фаринкса - при децата това е задължително, за възрасните препоръчително за да не се нанася вреда на назалната кухина, осакътихте сумата и народ с вашите глупости :(((
19
2
 
27
 
! Отговори
Учител преди 3 години
Учителите не сме държавни служители, още по-малко сме държавна администрация. Плащаме данъци, като всички обикновени граждани и работодател ни е директорът на училището, в което работим. И напротив, никой няма да ни застави и принуди да правим, каквото и да е. Питат за всяко нещо, повечето пъти, обаче, безсмислено и излишно. Вчера попълвах анкета, с каква марка ваксина искам да ме ваксинират. Абе, то ваксини няма, дата няма, организация няма...
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
зависело то тестоветеКои тестове-за бременост, за интелигеност, на матурите, SATАз за други съществуени тестове не се сещам
17
19
 
18
 
! Отговори
СЪБУДЕТЕ СЕ!! преди 3 години
министърееее, слушай или пускаш децата на училище или се гърмиш!! разбираш ли ме?? знаеш ли какви хора познавам ще те заличат!!! подлуди дечурлигата направи ги луди!! ВЪЛЧЕВВВВВВВ ще видиш! ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ НА ПРОТЕСТ И ЩЕ СЪЖАЛЯШ ТИ И БОТОКСА И КУНЧЕТО И БОКОВИРУСА ЗАМИНАВАТЕ! ПУСКАЙ ДЕЦАТА ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ ЗА НИЩО! ЛЪЖЦИИ ГАДНИ !!! ЩЕ ТИ ВОКНА ТАКИВА ХОРА!!
16
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УчителАз това го приказвам от месеци, ама вие не слушате. Сега предстоят избори и само си приказват. Помнете ми думата, че след изборите ще приемат закон, чрез който ще задължат голяма част от хората особено в държавната администрация - където сте и вие, за задължителна ваксинация. Така ще си покрият плановете за няколко милиона ваксинирани, защото по друг начин не се сещам как ще стане. Тези хора, този слугинаж на ЕС няма да се спре пред нищо, за изпълни повелите на щатите и Европа.
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казах на децата - никакви тестовеПредостатъчно се подиграваха с нас
14
3
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Защо не се прави задължителен тест за интелигентност на даващите брифинга.Всъщност тия всичките, кога за последно са си правили ПЦР тест?
13
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инструктирал съм го да рита и хапе. За всеки случай.
12
3
 
20
 
! Отговори
Учител преди 3 години
В началото на март се очаква да завърши трета фаза на ваксиниране и да започне четвърта, която е за ваксиниране на хората на 65 години.Нагллост! ВТОРА фаза едва е започнала, желаещите учители масово не са ваксинирани. За нашата община от РЗИ посочиха дата 23 МАРТ. Та, как, министре, в наалото на март, след няма и 20 дни, ще завършите трета фаза и с какво, след като нямате ваксини?
11
5
 
27
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Тези анимационни герои трябва да бъдат приключени на 04.04.
10
41
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина е тъпо ***. Всеки ден пуши, яде и пие вредно, но ваксината ще го погуби. Думи нямам. Хора, ваксинирайте се и допринесете на обществото за по-бърз край на тази война. Разума трябва да надделее над ирационалния и архаичен страх
9
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нужда да тествате, затвяряйте веднага, *** си пуска болните деца на градина и училище от десетилетия, вади фалшиви документи за ваксинация на децата и каквото се сетите без да му пука за останалите.
8
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какъв е смисъла от тези тестове? Всеки ден ли ще тестват децата, за да знаят има ли заразоносители? Хайде спрете се, достатъчно ви изтърпяхме! Децата да учат дистанционно, няма нужда от тестове!!!!
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще им бъркат дълбоко в носовете и устата на децата. Родителите ще подписват декларация за съгласие!