Колко дълго ще останат учениците в клас? Зависело и от тестовете

Малките ученици не допринесли за разпространение на вируса
Обновена: 11 фев 2021 11:30 | 11 фев 2021 11:06, Веселина Йорданова
79
Колко дълго ще останат учениците в клас? Зависело и от тестовете
Снимка: БГНЕС

Колкото може по-дълго да се провежда присъствено обучение в образователната система е стремежът на здравните власти, обясни министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Още по темата
Антигенните тестове са това, с което си представяхме, че можем да го постигнем, обясни той.

Вече стана ясно обаче, че по-голяма част от родителите са против децата им да бъдат тествани.

Целта е, когато има положителен тест, съответният ученик или педагог да бъде поставен под карантина и да не заразява останалите.

Инвазивен е начинът на вземане, не е приятен, но не е нещо, което при правилно манипулиране, да доведе до здравен риск, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

На брифинга беше уточнено, че тестването не касае детските градини, а само училищата.

650 хил. деца и ученици са в училище и няма как това да не бъде част от разпространение на веригите на коронавируса. Колкото са по-малки, толкова по-малко пренасят вируса, обясни пък министърът на образованието Красимир Вълчев.

Данните от януари показват, че предучилищният и началният етап сравнително малко допринесоха за увеличаване на заразата. Поехме риск с по-големите ученици, казахме, че образованието е приоритет, посочи Вълчев. Той обаче подчерта, че ако заболеваемостта се увиличи, този график ще се промени.

Към момента сред учителите 57 са положителните случаи, а сред непедагогическия персонал - 14 при направени около 28 хил. теста.

При заболеваемост от 200 на 100 хил. мерките ще се променят, даде да се разбере здравният министър Костадин Ангелов. Това е прагът, с който здравната система може да се справи. За заповедта за забрана на износ на лекарства и кислород за ЕС, той подчерта, че приоритет са българските граждани и след това останалите.

Около 360 хил. дози от трите ваксини, одобрени до момента, очакваме до края на месеца. В началото на март се очаква да завърши трета фаза на ваксиниране и да започне четвърта, която е за имунизация на хората над 65 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
29
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Щом зависи от тестовете,ясна е работата. Лошото е че при една нулева година,както някои смятат за правилно решение,много трудно ще бъде връщането на навиците за учене/ доколкото са останали все още/Съжалявам и ученици,и учители...
5
24
 
25
 
! Отговори
Влизаш и четеш преди 3 години
От нулева година страдат всички - и будните и по-заспалите деца, а и няма нужда. Разбира се, необяснимо беше неистовото желание децата да са в клас. В 21 век детето, което иска да учи влиза в Кан академи и учи. А което не желае, няма да го прави и в клас. Друго е, ако се цели да се угоди на родителите, които искат просто да разкарат децата от вкъщи. Това е трудно да се разбере и от хора като министъра явно, с манталитет Янка Такева.
4
1
 
33
 
! Отговори
Hdhd преди 3 години
Както винаги не се знаят какво правят....Има деца и семейства, които са го карали, те смятат на всеки 1-2 седмици да им бъркат ли какво... Ако има болни да си стоят вкъщи и да се лекуват, както ние направихме и не само за короната, но и винаги когато сме били болни. Много е неприятно да си здрав и някой болен да ти се до влачи в работа...
3
3
 
48
 
! Отговори
kkkkk преди 3 години
Не пипайте децата *** смотани вече няма кой да тествате и започнахте децата ли ?
2
9
 
41
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Абе я си бъркайте където слънце не огрява с тези тестове...Като гледам как върви отдалеченото обучение тази година, май е най-добре да я пишете нулева.
1
5
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който го боли гърло, кашля, има температура, има сополи - да не ходи на училище! Готово! "Безсимптомно" боледуване няма! Има грешни тестове! Разкарайте се ст това изнудване да правите тестовете си! За да вземе някой комисионна от тях ли е напъна, или за да съберете "случаи" и да ни затворите?