Може ли коронавирусът да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо?

В Пекин разглеждат тази възможност, разказа журналист
12 фев 2021 08:00, Петя Славова
56
 Може ли коронавирусът да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо?
Снимка: БГНЕС

Истинският произход на коронавируса е един от въпросите, на които учените търсят отговор. Екип от СЗО най-после отиде в Китай на изследователска мисия.

В Китай се говори за нещо от доста време, но като че ли в чужбина не получава гласност. Възможно е вирусът да е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо и тази версия трябва да бъде проучена по-обстойно. Това заяви пред БНТ журналистът от Радио Пекин Тодор Радев.

 "През изминалите месеци китайските митници многократно съобщаваха за коронавирус, открит върху опаковките от вносна замразена храна, основно месо и морски продукти, и една от версиите тук е, че вирусът може да е бил внесен в Китай. Ръководителят на СЗО в Ухан потвърди, че според експертите е възможно вирусът да оцелее в студена среда, но до момента няма ясно разбиране и потвърждение дали той може да се предава по този начин на хора", допълни Радев.

Още по темата

Според СЗО е много малко вероятно вирусът да е изкуствено създаден или пуснат от лаборатория. Второто потвърждение е, че най-вероятно вирусът е предаден от животно на човек чрез междинен гостоприемник.

 "По думите на ръководителя на екипа проучването сочи, че вирусът е намерил естествен резервоар в прилепи, но е малко вероятно това да е станало в Ухан. Според него възможният път на вируса до пазара за животни в Ухан, откъдето тръгна масовото заразяване, би могъл да е много дълъг и сложен, включително и извън Ухан и Китай", обясни Радев.

На трето място, екипът се е запознал с кръвни проби, взети в началото на епидемията, които говорят, че вирусът може да е циркулирал сред хората по-рано, отколкото се смяташе досега. Но преди декември 2019 година нито в Ухан, нито където и да е другаде, според експертите на СЗО е имало масова заболеваемост, свързана с Ковид.

Заключенията на екипа не показват нищо ново, което да е неизвестно до момента. Но един от членовете му каза, че вероятно ще отнеме години, докато бъде разбран и проследен напълно произхода на COVID-19 - коментира журналистът.

Няма обявено друго посещение на експерти от СЗО. Китай призова всички останали страни да съдействат за проследяването на произхода на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
0
 
! Отговори
До ибикновен преди 3 години
А запознатите знаят ли защо пандемията тръгна не от друго място, ами точно от Ухан ? Нали вече се доказа, че най-лошото нещо на тоя вирус е бързото му разпространение !? Как ще обяснят ...знаещите.., че не се е развила от ония ''случаи'' ? Защо, щом са толкова знаещи, логиката им толкова много издиша ?
43
2
 
1
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Там всичко е възможно !
42
3
 
1
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Само запознатите знаят, че в САЩ още през юни-юли е имало симптоматични след изтичане от лаборатория с японско участие, а последните са известни като най-напреднали в разработката на биологични оръжия от ВСВ. Има много док филми на тази тема, които показват, как са изпитвали разработките си над нищо неподозиращо население и военнопленници. Китай никога не е имал интерес да завладее света, за разлика от "ЩАС", които приютиха много нацисти след войната!
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най - големият вирус.. най голямата болест е невежеството !
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
може - внесли са от сащ месото
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
изпаднал е от лабораторията в ухан стига с тези глупости това всички го знаем, излезна материала видя се какви са мърлячи китайците в лабораторията как работят и какво правят, но нали и тука сте китайски кучета
38
3
 
4
 
! Отговори
L. преди 3 години
Че някой вярва ли на историята с прилепа ?!
37
2
 
6
 
! Отговори
. преди 3 години
Може... От прелетни котки.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
добре.. кой вярва на тези измислици. скоро бях на едно гости, децата там -9-10 годишни, знаеха че вирусът е изкуствено пуснат от цитирам "китайци или американци". като питах кой им го каза, те казаха, че "в училище съучениците така говорят". значи хората вече масово не вярват на официалната версия и я мислят за измислица, щом е стигнало и до децата. както и да го погледнеш тази официална версия издиша от много места. не може от един пазар да се зарази цял свят - невъзможно е.
35
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса е отгледан в клиниката на Мангъров.
34
14
 
0
 
! Отговори
до сега преди 3 години
Няма толкова умен човек който да може да създаде този вирус , ваксина или лекарство.
33
3
 
9
 
! Отговори
По скоро преди 3 години
вируса е пуснат от някоя идеологическа групировка, бореща се против глобалното затопляне и твърдяща, че Земята не може да поеме повече хора и размножаването на човешкия вид трябва да бъде спряно с естествен подбор. Много е вероятно тази групировка да е базирана в САЩ действително и да е голям противник на Тръмп.
32
7
 
11
 
! Отговори
анон преди 3 години
Вирусът е американски! Стига сте лъгали! Четете фактите!
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, не може.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" Малко вероятно е било да е изскуствено създаден или изпуснат " и колко точно ??? 50%,80%
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса бил открит върху опаковка от замразен месо преди няколко месеца, много удобно обаче не се споменава преди колко, 2,3,5,12 месеца. Щото ако е преди 6 месеца например, възникват неудобни въпроси. Например. Как е внесен преди 6 м. а в същото време китайците първи изреваха още декември 2019-та? И още. Защо след като е толкова заразен и опасен тоя вирус преди да бъде '' внесен'' в страната от където е дошъл не е имало заразени? Горките невинни Китайчета.
28
2
 
6
 
! Отговори
11 преди 3 години
Аве, туй скоро не сте го писали.
27
3
 
16
 
! Отговори
Аман преди 3 години
Хайде стига с тази простотия! Едва ли остана и едно дете да вярва на баснята за пазара в Ухан. Съсипаха се да го пръскат над Европа, като не постигнаха желания ефект, даже го подобриха с нови по- заразни щамове. Мисля, че на всички е ясно за какво става въпрос ...
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това нито ще се докаже, нито вече има някакво значение.Излишна словестна полюция. Като 99% от новините за тоя вирус.И както е още за повечето от "новините" по медиите, превърнали се просто в евтина политическа пропаганда.
25
9
 
19
 
! Отговори
шамана преди 3 години
След повторни изследвания на запазени кръвни проби е открит нулев пациент в Франция дал кръв през септември 2019 , много преди приказките за Ухан . Този пръв заразител е имигрант от Африка ..... знаете там кой има лаборатории