Трилиони долари от спестявания ще влязат в икономиката след COVID-19

Темпът на спад в спестяванията ще зависи и от психологическите белези
15 фев 2021 20:00, Анисия Иванова
57
Трилиони долари от спестявания ще влязат в икономиката след COVID-19
Снимка: Bloomberg

Трилиони долари стимули са готови да бъдат върнати обратно в глобалната икономика, но от домакинствата, а не от правителствата или централните банки, пише S&P Global Ratings.

Развитите икономики са особено засегнати от пандемията на коронавируса, отчасти защото са силно зависими от потребителските разходи. Икономистите на S&P Global Ratings прогнозират, че БВП за 2020 г. в САЩ, еврозоната, Япония и Великобритания ще се свие съответно с 3,9%, 7,2%, 5,5% и 11%.

Но повишените нива на спестявания на домакинствата и ускоряващите се програми за ваксинация предполагат, че през 2021 и 2022 г. ще бъде отчетен поток от разходна мощ, натрупан по време на пандемията в тези икономики.

"Китай и Азия водят възстановяването, но го водят от страна на предлагането", заяви в интервю Пол Груенвалд, главен икономист в S&P Global Ratings. "Потребителските разходи са относително слаби, какъвто е и пазарът на труда. Те изнасят за останалия свят и подкрепят търсенето. Ако това продължи, получаваме по-силно възстановяване в страни, които имат по-голяма консумация", добави той.

S&P Global Ratings очаква растежът на САЩ да се възстанови с 4,2% през 2021 г., като БВП на страната ще се възстанови до размера, който беше в края на 2019 г., до третото тримесечие на тази година, в зависимост от размера на фискалните стимули на администрацията на Байдън.

Голяма част от инерцията ще дойде от спестяванията на домакинствата, които нарастват до 25,8% от доходите през второто тримесечие на 2020 г. от само 7,3% в края на 2019 г.

Процент на спестявания в Обединеното кралство нараства до 27,4% през второто тримесечие на 2020 г., като беше 7,7% преди кризата, докато в еврозоната процентът се покачи до 24,6% от 12,4%, а Япония до 21,8% от 4,4%.

Консултантската компания Oxford Economics изчислява, че по време на кризата американските домакинства са спестили 1,6 трилиона долара повече, отколкото преди това. HSBC изчислява, че домакинствата в еврозоната и Великобритания са спестили 470 милиарда евро (3.9% от БВП) и 170 милиарда британски лири (7.7% от БВП) повече през 2020 г., отколкото през 2019 г., създавайки предпоставки за бум на разходите, след като вирусът бъде поставен под контрол.

Подкрепа за работа

В еврозоната и Обединеното кралство ръстовете на безработицата също са леки - до 8,3% от 7,2% преди кризата и съответно до 5% от 4%.

HSBC очаква процентът на спестявания в еврозоната да достигне 13,8% до края на 2022 г., все още остававайки по-висок от средния за 2019 г. (12,8% ). За Обединеното кралство се очаква през 2022 г. спестяванията на населението да са 7,2%, при средно 6,5 за 2019 г.

Програми за ваксинация

Скоростта, с която тези спестявания ще бъдат превърнати в разходи, отчасти ще зависи от темпът на ваксинациите и отчасти от икономическите и психологическите белези от пандемията.

Израел и ОАЕ са водещи в глобалната кампания за ваксиниране, като са имунизирали  57,5 ​​и 36,5 на сто души до 4 февруари. Великобритания и САЩ водят сред развитите икономики, съответно на 16,5 и 10,3, показват данни от проекта Our World in Data на Оксфордския университет.
В еврозоната темпът на ваксинации е много по-бавен, като този в Германия и Франция, двете най-големи икономики в блока, е съответно само 3,4 и 2,7.

Но успешното разпространение на ваксините ще бъде само един повод хората да започнат отново да харчат.

"Достатъчното условие, което също трябва да се случи, е поведението на хората. Хората трябва да се чувстват добре с идеята да ходят на ресторанти и да посещават групови занимания", каза Груенвалд.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
До MaйMyнaтaМоже и да няма край .Май глупаците никога няма да се свършат. Сега ФЕД печата ,социалната система ги раздава на потребителите а те с едни приложения на телефоните си унищожават тия пари на фондовата борса .От всички капитали на борсата само след 5 години няма да ги има 95 % а това са много пари на мястото на които могат да се отпечатат нови ;) Ама така е като не ме слушат. Инвестирайте в крипто и злато а не в хартия .Ако го направят това ще има голям проблем .До тогава ПЕЧАТАЙЙЙ..!
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-голямата лъжа за днес. А е трудно да се избере - толкова са много.Ще влязат пари, ама в частни джобове и чекмеджета.
19
2
 
4
 
! Отговори
във Владивосток преди 3 години
още преди години като бях, всички магазини бяха с надписи на Руски и Китайски, скоро и Юани сигурно ще почнат да приемат, ако още не са почнали. 3-тата Световна война я спеселиха Китайските Комунисти и съюзниците им!
18
3
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Радва ме, че вече може да се печатат долари беэ война. Но краят на монетарната система, ще е праэник эа очите ми.
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това на което в цял свят му викат криза, в България се нарича - стабилност!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдааа, надай се Ганке на голем У..!!А дано ама надали.
15
1
 
4
 
! Отговори
Фондов предсказател преди 3 години
Ние сме с евро, пардон с левове, нас не ни засяга....;)
14
6
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
Ето как ги виждам аз нещата.Сега живеем в модерни времена.Света не е като едно време.Има възможност в САЩ да се печатат много пари.Технологията на капитала много се промени и докато не са се усетили глупаците ще има възможност да се печата без да се увеличи количественото предлагане.СЕГА Е ВРЕМЕТО ДА СЕ ПЕЧАТА ЗАД ОКЕАНА.В еврогейския няма свободен пазар и това е невъзможно.В ЕС се подменя капитализма с феодализъм а от това файда няма.Само пазара е важен а не някоя мумия да е доживотен чорбаджис
13
3
 
8
 
! Отговори
Фактите Говорят преди 3 години
преди СиЗинПин за повече от 70 години, политиката на Китайската Комунистическа Партия, беше краен антисеминизъм. Дойде, СиЗинПин, Китай и Юдеите станаха първи приятели и резултатите незакъсняха...
12
9
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
***, на тебе няма какво да ти вземат. Това важи за нормалните хора, не за тебе.
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това и децата го знаят. Само българският сервитьор с професия тип "ден година храни" и българският берач на малини са пред фалит, защото BMW-тата летят по улиците, а новият модел iPhone тамън излезе и спестяванията (в размер на половин заплата на специалист в нормална компания в София) ги няма вече.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И трилиони долари ще излязат от държавите, в помощ на фалиралите от КОВИД...
9
3
 
7
 
! Отговори
Юдею-Семит преди 3 години
потривам доволно ръчички!
8
2
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
А на бас че тия не могат да смятат ;) Като има банкова тайна как са го сметнали ? По потребление ли ? По скоро даже са задлъжнели потребителите според мен ама ней хубу тъй да са говори. Да печатат сега има мегдан.
7
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само спестяванията ще вземат на плебса. Ще вземат и имотите им и децата
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер! Ше лапнеме кинтите на избитите от медицинската мафия пенционери.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук нищо няма да видим.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер! Ше лапнеме кинтите на избитите от медицинската мафия пенционери.
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трилиони долари ще влязат единствено в чекмеджетата и тъпите ви кратуни.
2
2
 
16
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Ха-ха!Някой здраво се е наточил за нашите спестявания.