Експерти: Мерките са добри, но запазването на доходите не се случи

Предприемачите може да обявят фалит
16 фев 2021 22:10, Нели Христова
27

Икономиката на България преди и след изборите - как се отрази Ковид-19 на икономическата обстановка и какъв е пътят на бизнеса и безработните?

"Наблюдаваме ръст на безработните декември, януари и февруари. Вероятно ще наблюдаваме такава тенденция март и април, ако не отворят затворените заради мерките обекти." Това заяви икономическият експерт Добрин Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

"Още 265 хил. служители, които са подпомогнати по мярката 60/40 няма да започнат работа, защото обектите няма да отворят", отбеляза Иванов.

По думите му са предвидени 900 млн. за бизнеса и работниците, които обаче не са достатъчни.

"Трябва повече пари да бъдат инвестирани в предприятията, модернизацията им, повишаване на дигитализацията на бизнеса и уменията на работниците", добави експертът.

"60/40 не трябва да я отнасяме като подпомагане. Мерките, които подпомогнаха бизнеса, са 3000/10 000. Другата мярка, по която има плащане, са автобусните превозвачи и туроператорите. До момента от началото на кризата са платени 260 млн, което е 0,2 от брутния вътрешен продукт на страната. При другите държави е 3-4-5%", категоричен беше Иванов и допълни: "предприемачите си продадоха не само автомобилите, а и жилищата и ще обявят фалит".
Той отбеляза, че са направили редица мерки за подпомагане на бизнеса, които са в етап на обсъждане, но не е ясно кога ще влязат в сила.

На същото мнение е и експертът Мика Зайкова, която заяви пред Bulgaria ON AIR, че "състоянието на пазара на труда е илюзорно", а въпреки че до известна степен мерките са добри, все пак запазването на доходите не се е случило.

"България е единствената страна, която не помогна на домакинствата и бизнеса. Наблегнахме на заемите, всички мерки се забавиха, започнаха да плащат август, а извънредното положение беше през март. Най-страшното е, че има забавяне", подчерта Зайкова.

По думите ми за подкрепа на оборотния капитал са отделени 156 млн., от които заявени с 115.

"32 млн. са платени, останалите 60% не са и бизнесът изобщо не е подпомогнат", обясни тя и добави: "98,2% от българските фирми са малки и средни и няма да оцелеят".

"Как живеят семействата на таксиметровите шофьори? Никой не им даде нито 1 лев", каза Зайкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време за реформи е! Свърши времето на празните приказки на Борисов! Избори 2021!
17
0
 
10
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Трябва повече пари да бъдат инвестирани в предприятията, модернизацията им, повишаване на дигитализацията на бизнеса и уменията на работниците"Тьпите "експерти" пак приказват общи лафове стил "намерено в Google". Какво значение има като "инвестираш в предприятия и т.е." ако няма кой да продаде и кой да купи произведената продукция? Освен ако не се казваш Пеевски и само имитираш производство.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така де на хартия всичко цъфти на практика чиста нула.
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народ, който след 11 дни ще се закичи с мартеници от Китай - не може да бъде унищожен.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Как живеят семействата на таксиметровите шофьори? Никой не им даде нито 1 лев", каза Зайкова.''E то да бяха само таксиметровите шофьори да каже човек хайде,но всички които са с годишен оборот под 30 000лв една стотинка не са взели.Това са дребни търговци и производители,които си плащат и данъци, и осигуровки всичко изрядни са към държавата,но изкарват малко и не могат да си позволят да наемат работници, и работят сами.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само проклета да е Меркел, ами и да пykнe в адски мъки!Тя създаде тая шайка, която ни граби повече от десетилетие и ни я натресе!Смъpт на гербавите национални предатели и кръволоци!
12
2
 
9
 
! Отговори
така е преди 3 години
Но вината не е само на тиквата, а и на всички нас. На тези, които не гласуваме, на тези които се примиряваме, на тези които си казват аз съм добре... И поне 50 % се дължи на онази вещица Меркел, която подкрепя непрекъснато един престъпник с цената на геноцида над народа. Проклета да си Меркел....
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб дигат доходите си само на политици и лекари и полицаи а останалите хиперинфлация и цената поскъпна рекордно.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как купихме самолети (на 2 пъти, те не дйдоха ама поне ги платихме)Купихме си кораби, построихме метро е по скоро тунел под ламанша.Бойко си знае едно Станишката е виновен, Цветанов е виновен, Радев е виновен, *** е виновна...важното е да трупка килчетата в чекмежето другото го зарежи.
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеални са мерките, спор няма!Не познавам един човек, който да е получил и лев помощ!А контактувам с много и всякакви хора.Оставка на шайката!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е да направиш пари в торби, да имаш няколко коли, и да отпращшеш към Милано с няколко колиии!ЯДЯ НАЗДРАИИИ!
7
0
 
3
 
! Отговори
Нощно шкафче преди 3 години
ПАри ( за Вас) нема,действайте ! Постна пица ли?????? Мухахахаха
6
5
 
6
 
! Отговори
Не разбрах преди 3 години
И защо правителството да дава пари на таксиметровите шофьори?
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да запазите доходите, ако избиете хората!Нищо, че някои искат разхлабване на мерките.
4
1
 
13
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
ГЕРБ съзнателно унищожава нацията !
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Значи доходите ,са в чекмеджетата на някого !Даже го знаем и по име
2
0
 
9
 
! Отговори
Теди преди 3 години
Нейните мерки са добри викаш 2
1
11
 
8
 
! Отговори
Слави преди 3 години
Още малко, като дойдат чалгаря, отровни, метежника, всичко ще уред !