Учени: Човечеството загубило милиони години живот заради коронавируса

За изчисленията са взети данни за смъртните случаи от COVID-19 в 81 държави
19 фев 2021 21:49, Петя Славова
86
Учени: Човечеството загубило милиони години живот заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Човечеството е загубило милиони години живот заради пандемията от коронавируса. Това се съобщава в проучване на испански учени от университета "Помпей Фабра", публикувано в "Scientific Reports".

За изчисленията са взети данни за смъртните случаи от COVID-19 в 81 държави. Учените сравняват разликата между възрастта, когато човек е починал от COVID-19, със средната продължителност на живота в засегнатите страни.

Експертите използвали метод, наречен "Years of Life Lost" (YLL). Той се използва за оценка на средния брой години, през които човек би могъл да живее, ако не е починал преждевременно.

"В общо 81 държави заради COVID-19 са загубени 20 507 518 години живот – 16 години за всяка смърт", каза д-р Хектор Аролас от университета "Помпей Фабра".

Още по темата

Експертите обаче отбелязват, че проучването не отчита броя на загубените години в резултат на смъртни случаи, а само косвено свързаните с COVID-19, предава БГНЕС.

Учените обаче подчертават, че починалите от сърдечно-съдови и други хронични заболявания също са загубили повече години от живота си поради пандемията.

Анализът на данни от проучване на Daily Mail показва, че Непал е най-засегнатата държава в света при изчисляване на изгубените заради COVID-19 години от живота на един починал. Средно непалците са загубили около 26 години от живота си. В челната петица влизат още Тайван, Боливия, Салвадор и Доминиканската република.

Страни като Белгия, Дания, Люксембург, Словения, Швеция и Швейцария представляват точно обратното – там хората са загубили по-малко от 10 години живот на един починал от COVID-10.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че те загубите са целта на занятието, даже са малко, но с ваксината може да се навакса, пренаселена е тая планета
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То па един живот. По-добре 10 години пълноценен и ползотворен живот отколкото 100 години безполезен бройлер консуматор.
67
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 3 години
До Христо ХристовМного точно казано.
66
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
То па едно "Човечество".... от 70те плаче за reset.
65
1
 
1
 
! Отговори
Ако баба ти... преди 3 години
Когато не знаеш, не осъзнаваш нещо ,какво ти дреме. Не го знаеш, значи него го няма. Като си глупав и *** животът е пей сърце!
64
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. На 2 млн. починали уж от ковида, кат им сложиш по средно 30 години живот - тва си е цифра. 60 млн взети заедно.Вече почвате да олеквате и не ни плашите чак толкова. Да знаете просто.
63
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова пък спекулантите и производителите на ваксини станаха с милиарди $ по-богати
62
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, което казват глобалистите е, че след стотина години населението на територията на България ще е малко по-***.Обикновено не пропускат да зададат хаплив въпрос:Вие имате ли проблем с това?Честно казано аз нямам.
61
2
 
6
 
! Отговори
Към проф.Витанов преди 3 години
Явлението се нарича демографски преход или преход на обществото от индустриално в постиндустриално с така желаният спад на числеността на популацията- нещо, което ние преживяваме в момента.Обаче, за да се случи в глобален мащаб, трябва да минат 250 години за да премине 3-ият свят от индустриално в постиндустриално общество и въпросът е:Какъв ще е етническият модел на територията на България след 250 години?
60
2
 
4
 
! Отговори
Секишмиш преди 3 години
Бактън ба !
59
4
 
8
 
! Отговори
Критична маса преди 3 години
Говори ли ви нещо името проф.Николай Витанов-Онзи с цифрите?Преди 10 години екипът му публикува статии, а също книги, които са предсказание за случващото се днес."Социална динамика без формули"-например е едната книга.Светът се управлява от глу+паци, населява се от критична маса глу+паци и понеже това за жалост на непросветените може да се изрази в цифри и формули, хората на науката знаят какво ще се случи, но нищо не могат да направят.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как сте?
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чуя думата култура свалям предпазителя на своя Браунинг!-Крилата фраза поне за мен илюстрираща глобализма.Фраза родила се в незнайна немска пиеса, а може би американска съдейки по името на марката оръжие.Онзи глобализъм на интернационалните корпорации, чиито интереси са над интересите на отделната личност и групите от хора пък били те и националности.Онзи фашизъм по определение на Мусолини, който възкръсна днес, тук, сега и навсякъде.
56
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Учени: Човечеството загубило милиони години живот заради коронавируса"Човечеството е загубило многократно повече години живот заради грипа. Това не означава, че трябва да удряме спирачка на целия свят и да го тероризираме с мерки всеки път когато плъзне зараза.
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загубихме цяла година с тази измислена пландемия.
54
2
 
6
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Гражданятааа спите ли бре ? Тоаа вирус ни разката.То не стига,че магарето е краставо,ами и муите *** апът.Сичко затвория заради вирусо,биля и кръчмата на селу.Мъка голема. От мен дъ знайте,учените глави жа затрият свето.
53
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук няма кой и един минус да ти сложи.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айнщайн е прав за безкрайността на човешката глупост.Каква е формулата на глупостта?
51
2
 
7
 
! Отговори
За Губен Як преди 3 години
Колко милиони години са загубени, висейки карантинирани у дома и дебелеейки?
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Попитах - как е компанията?