Защо германците не искат да се ваксинират с AstraZeneca?

Доставените в страната количества от препарата на Pfizer и BioNTech са използвани на 85%
23 фев 2021 21:33, Красимир Ангелов
39

Негласен отпор срещу ваксината на AstraZeneca има в Германия. Много германци вече пропуснаха реда си за ваксиниране само защото ще е с този препарат. На този фон - ново независимо проучване доказва ефективността ѝ.

Според проучване в Германия само 19 на сто от наличните дози от ваксината на AstraZeneca са използвани. За сравнение доставените в страната количества от препарата на Pfizer и BioNTech са използвани на 85%. А дискусии коя ваксина е по-добра има навсякъде, смята и д-р Аспарух Илиев, който работи в Швейцария.

"С едно спокойно обяснение човек постига повече, отколкото с хокане", заяви д-р Аспарух Илиев.

Според ръководителя на лаборатория в Берн в България има и още един проблем. Мнението му е категорично - ваксината е добра, но не и имиджът ѝ. Цената ѝ е близо 10 пъти по-ниска.

В разгара на дискусиите дойде и първият независим анализ във Великобритания, който показва ефективността на препарата. Ваксината на британско-шведската компания, разработена съвместно с Оксфордския университет, намалява с над 75% усложненията при пациенти с коронавирус при хора над 80 години.

Една доза намалява риска от заразяване с повече от 70%, нараствайки до 85% след втората доза. Това предполага, че ваксината може също да помогне за прекъсване на предаването на вируса.

А при хората над 80 години 28 дни след първата доза защитата е 57%. Но критиците на векторната ваксина изтъкват факта, че има повече оплаквания след поставянето ѝ.

А специалистите посочват един необорим факт - тя не се нуждае от специални условия за съхранение. Но всички са единодушни - дори и имунизираните трябва да пазят останалите.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В края на декември 2020 в Германия имунизираха по погрешка 8 човека с петорна доза щото са много хитри.Те си искат немската ваксина. Обаче когато направият българска - дали българите ще са като тях да искат българска ваксина?Българина е чуждопоклонник за разлика от други народи.
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Защо германците не искат да се ваксинират с AstraZeneca?"Защото са *** като нас и нищо не разбират, нали така ваксърски тролчета?
6
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото имат малко повече акъл от българите!
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да има повече за боковото стадо, затова!
4
2
 
20
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
За да има за българите AstraZeneca...
3
8
 
12
 
! Отговори
Бивш германец преди 3 години
Учих и поживях там. Тези хора не вярват на ненемци. Една немска колежка изпадна в шок като разбра, че ще ходя на почивка в Тайланд. Искала, но не се престрашила, защото нямало немски доктор. Повечето от тях не е ли немско са крайно скептични. Та, това е причината. Искат си тяхната на байънтех. Не ме знаят на 100% дали е по-добра.
2
2
 
20
 
! Отговори
Само преди 3 години
Че го наричате препарат говори само по себе си.
1
4
 
5
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Не знаех, че Берн е в България, Де да беше!Ха наздраве, мечти