Нов тест за коронавирус е по-бърз от антигенните тестове

Те били надеждни като бавните PCR тестове, смятат френски учени
24 фев 2021 23:17, Петя Славова
8
Нов тест за коронавирус е по-бърз от антигенните тестове
Снимка: БГНЕС

Френски изследователи са разработили нов тест за коронавирус, който според тях дава резултати три пъти по-бързо от бързите антигенни тестове според първоначалните данни от изпитванията – почти същата точност като по-надеждните, но по-бавни PCR тестове, съобщава БГНЕС.

Електрохимичният тест, при който се използват нанотела, взети от т. нар. камилска група – камили, лами и алпаки, връща резултат в рамките на 10 минути и при ранно изпитване от 300 проби се оказва с 90% точност като PCR тест както за положителни, така и за отрицателни резултати. Той се разработва от учени от университетите в Лил и Марсилия и от Френския национален център за научни изследвания CNRS, съобщава "Гардиън".

Тестът не изисква обработка в лаборатория и резултатът може да се разчете на смартфон.

Още по темата

"Може да се произвежда масово много бързо и да има приложение в болници и летища, но също и при семейни лекари и фармацевти", каза Давид Дево, професор по фармакология в Университета в Лил, пред местни медии.

Силно чувствителните PCR тестове или с полимеразна верижна реакция са най-надеждният широко използван начин за откриване на COVID-19, но са скъпи за производство и тъй като те трябва да бъдат обработени в лабораторни условия, пациентите често трябва да изчакат до 48 часа за резултат.

Евтините бързи антигенни тестове, които смесват секрет от нос или гърло, взет с тампон, с течност върху хартиена лента, обикновено дават резултати в рамките на половин час, но са обект на разгорещен научен дебат, тъй като те са склонни да откриват само високи вирусни инфекции, така че пропускат много хора с по-ниски нива на вируса.

Френският прототип на тест, наречен CorDial-1, използва изцяло различна технология. Малки частици антитела, известни като нанотела, се имобилизират върху електрод, за да се превърнат в "електрохимичен биосензор", каза Сабине Шунериц, университетски професор в Лил и специалист по наномедицина и биосензори.

Тестът, който ще бъде подложен на тримесечно изпитване върху 1000 души, използва нанотела, взети от камилска група – която включва камили, лами и алпаки – защото те са с по-стабилни от антителата на други животни.

Нанотелата откриват протеина на вируса COVID-19 в биологична проба и реагират, променяйки електрическия ток през електрода. Тази промяна се измерва от устройство с размерите на USB ключ и се показва в реално време на екрана на свързан смартфон като графичен сигнал. Височината на сигнала показва дали пробата е била положителна или отрицателна, каза Шунериц пред BFMTV, добавяйки, че тъй като методът е усъвършенстван допълнително, той също така трябва да може да измерва вирусното натоварване и да засича вирусни мутации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
PCR terror ima преди 3 години
Нова техника следи постоянно поразени от нови порази проникнали през устата..Поразените са жертви на PCR tests .Много от жертвите вкл лекари рекламиращи диверсията се следят като носители на опасни заразни вируси .Такива заразни вируси попадат в устата на много вкл ваксинирани.Заразата прониква чрез мръсни чаши,вилици,лъжици,чинии ,чаши и заразени храни..Заразени заряазяват лесно вкл мифки,съдове,чаши..
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С 90% точност...А другите 10?Кво правят...
6
5
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Голям бизнес,страхотна печалбата! При кого отиват парите ???А? Досещате ли се?
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цената е 300 лева и само за богатите.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нашите учени пък не им дават пари за да можем да изкупуваме чуждите разработки.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Електрохимичният тест, нанотела ...Това ще е за неинжектираните, ще им завират в някоя дупка наноботите уж за тест. Какъв хубав свят ...дано скоро да го срутим.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледахте ли SONGBIRD, а? Таква псевдо-ужким тестове, с регулирана от софтуера чувствителност, ще се опитат да набутат на всеки - и ще си ги правите сами, чрез смартфона, и ако "резултатът" е положителен - автоматична карантина, нищо, че няма симптоми, понеже ужким-безсимптомните също са разпрстранители... Абе въобще, продайте си колата и обувките и си купете плейстейшън и телевизор, в следващите 10-20 години няма да се излиза много.
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надеждни като PCR тестовете, за които създателят им, Кари Мълис, беше казал че не са тестове, и не трябва в никакъв случай да се използват за диагностициране на вирусни инфекции? Фантастични новини.