От 1 март отпада забраната за организиран туризъм у нас, а от 1 април в чужбина

Ресторантите: При капацитет до 50%, до 6 души на маса и до 23 часа
Обновена: 24 фев 2021 15:42 | 24 фев 2021 15:42, Веселина Йорданова
30
От 1 март отпада забраната за организиран туризъм у нас, а от 1 април в чужбина
Снимка: Министерство на туризма

От 1 март отпада и забраната за реализиране на организирани пътувания в страната. Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешени от 1 април.

В заповедта на здравния министър ще пише, че редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите, съобщиха от Министерството на туризма.

Ресторантите ще отворят от 1 март при капацитет от 50%, до 6 човека на маса и ще работят до 23 часа с клиенти. Нощните заведения ще отворят от 1 април, каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след работна среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В дискусията участваха доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и представители на туристическия бранш.

Още по темата
Запазва се ограничението от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета.

Задължително е и спазването на всички противоепидемични мерки за работа, подчерта вицепремиерът. Тя беше категорична, че контролът ще е безкомпромисен и не трябва да се допуска и една грешка, която може да опетни бранша.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, както поиска вицепремиерът Марияна Николова в свое писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 21 януари 2021 г.  Днес искането получи своето потвърждение, като предстои представителите на туристическия сектор да предоставят в Министерството на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират. Данните ще бъдат предадени на Министерството на здравеопазването, което ще организира имунизацията.

Конгресният и събитийният туризъм може да започнат от 1 март. В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30%. По информация на бранша ще е нужен определен период от време за подготовка, като на практика събития очакваме да има след 20 март, обясни министърът.

Важно е да се направи организация и да разберем каква част от представителите на бранша имат желание да се ваксинират, за да може преди активния летен сезон това да стане, коментира министър Ангелов. И допълни, че целта е по този начин да се помогне на бранша и да не се губи поредният сезон.

Николова подчерта, че ваксинирането е доброволно, но това е един от начините да се постигне желаният рестарт на отрасъла. Представителите на бизнеса подкрепиха идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса според техните правомощия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
6
 
! Отговори
до Възмутен преди 3 години
ти явно си ПИСАТЕЛ ,не си читател, не четеш даже какво пишеш сам, защото едното противоречи на другото, естествено, че трябва да сме ваксинирани за да намалим риска от заразяване, а не обратно... чудил си се какво да напишеш срещу Баце за да изпълниш плана за деня
5
6
 
3
 
! Отговори
Възбудена преди 3 години
До ВъзмутенИ с какво се заразяваш?
4
7
 
24
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
До 22,59 часа няма проблем, но ако си в ресторанта и след 23 часа, ще те зарази страшният вирус или...................?!
3
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя психично болен пожарникар е готов да запали държавата ,само и само да не пусне кокала !?
2
3
 
14
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Юруш на Капалъчарши.
1
11
 
19
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
От едната страна ни тормозят да сме се ваксинирали..от другата страна организират масово заразяване!Абе що си е*** *****!