Сред 5 евространи: Най-малко искаме да се ваксинираме у нас

Най-ниско обаче е нивото на паника у нас, показва проучване
Обновена: 25 фев 2021 17:03 | 25 фев 2021 17:00, Веселина Йорданова
100
Сред 5 евространи: Най-малко искаме да се ваксинираме у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Индексът на паника от коронавируса варира в диапазон от 55% за България до 66% за Словакия, като България единствена отбелязва стойност под 60% от всики изследвани страни.

Освен у нас, проектът разглежда нагласите в още 4 европейски страни - Чехия, Словакия, Полша и Унгария, във връзка с пандемията. Последното събиране на данни е било в периода 19-22 февруари. Общо респондентите са над 100 хил. души.

Индексът измерва най-ниските нива в България от началото на годината в сравнение с останалите страни. В Словакия, Чехия и Полша има леко покачване от два пункта от предишната вълна, а в Унгария нивото остава същото - близо 61%.

Индексът на готовност за ваксинация следи подредбата на страните по отношение на желанието на гражданите им да се ваксинират. Най-голям интерес към ваксинация изразяват словаците - 52%, следвани от поляците и чехите с по 50%. По-малко склонни да се ваксинират са унгарците - 48% и категорично най-малко желаещи са българите - 35%.

Все още се наблюдава тенденцията мъжете да изразяват по-голямо желание да се ваксинират срещу COVID-19 в сравнение с жените.

Индексът на въздействие, който измерва как пандемичната обстановка се отразява върху ежедневието на хората, отбелязва най-висока стойност в Словакия от 68%, а тя е и най-високата от началото на годината от всички страни. Унгария отбелязва 65%, Полша - 62%, а Чехия и България - 61%.

Като направим сравнение с предходната вълна, която се проведе в периода 29 януари - 1 февруари, Индексът на доверие в държавния апарат отбелязва покачване с 1 до 2 пункта в Полша и Унгария, но нивата в тези две страни остават сравнително ниски - около 43%.

От друга страна е регистриран спад от 3 пункта в България, 4 - в Чехия и 7 - в Словакия, като измерените стойности специално за Чехия и Словакия са най-ниските от всички изследвани държави от началото на проекта (март 2020 г.) - съответно 35% в Чехия и 33% в Словакия. Така според изследователите разбираме, че доверието сред гражданите на местно ниво не е особено голямо. България попада около средата с 38%.

Националната пандемична аларма, която следи нагласите и настроенията в обществото по отношение на развитието на пандемията, предоставя резултати от последното събиране на данни (19-22 февруари 2021 г.). В тази вълна присъства нов индекс - "Индекс на готовност за ваксинация“ срещу COVID-19.

Български национален панел е част от мрежата на Европейските национални панели и чрез настоящия проект отразява ефекта на пандемията в България. Същият проект се извършва в още 4 европейски страни (Чехия, Словакия, Полша и Унгария), като по този начин се разглеждат нагласите на европейците спрямо създалата се ситуация в резултат на COVID-19.

Проектът измерва промените в нагласите и настроенията чрез 5 индекса: степен на готовност за ваксинация срещу COVID-19 („Индекс на готовност за ваксинация“), степен на доверие в държавата и държавните институции („Индекс на доверие в държавния апарат”), степен на страх („Индекс на паниката“), реалното въздействие на текущата ситуация върху хората („Индекс на въздействието“) и личния опит на хората с COVID-19 („Индекс на личния опит със заболяването“). Подробните резултати са достъпни на уебсайта www.nationalpandemicalarm.eu

Изследването "Национална пандемична аларама" (www.nationalpandemicalarm.eu) се осъществява от Европейските национални панели - дъщерно дружество на изследователските агенции Nielsen Admosphere, NMS Market Research и STEM/MARK. То обединява националните панели на Вишеградската четворка и България, които общо надхвърлят 100 000 на брой респонденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бяхме с Русия България беше сред 30те най-развити икономики в света и българите живееха на средно европейски стандарт на живот.
64
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата с най-висока свръхсмърност в света на глава от населението, обаче не ги е страх.Е. нормално - комунистите избиха половината интеглигенция, другата половина емигрира и в България останаха само глупаците и циганоидите.
63
2
 
10
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
Социализма беше зле, но българите са прости и не могат да проумеят колко добре живеем днес при капитализма.
62
8
 
15
 
! Отговори
нърт преди 3 години
До someoneКаква държава е имало? Абсолютно пропаднала и зависима от Русия! Не казвам, че сега е добре, но тогава беше много зле. Проблемът е,че наследството 1944-1989, не го прекършихме 89-та, а си остана същото комунистическо котило(ДС).
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е по-*** ще видим след години, а може и по-скоро.
60
3
 
6
 
! Отговори
Пич преди 3 години
И изобщо, 30 години по-късно някой да ми спори за великия социализъм. Хайде отидете на доктор, да ви прегледа. Разбирам някой дядо, на който смока още да му е рипал, и да си спомня с умиление. Ама хора на 40-50 да са с комсомолска нагласа, това си е диагноза.
59
8
 
6
 
! Отговори
Пич преди 3 години
До someoneГлупости. Отвори сайта на статистиката и виж износ, БВП, и т.н. И най-големите заводи по "социализма" са били абсолютно неефективни, с изключително ниско качество на продукцията, и масови кражби. Били сме пословични с ниското качество на продукцията. Имало е комични ситуации, при които цели пратки са били връщани, поради невъзможност да се използват. Други държави просто са се възползвали от вложените материали в "продуктите", които са ни идвали по линията на СИВ.
58
2
 
0
 
! Отговори
Е за това Боко преди 3 години
винаги печели в тази държава - и да има и да няма ваксини - все печели и винаги може да се похвали. Или че са се ваксинирали всички желаещи или че не се нарушават човешки права и не принуждава нежелаещите да се ваксинират.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въй що така? Не ви ли е срам, че не ви е страх?
56
0
 
7
 
! Отговори
селянка преди 3 години
Опитват се да ни страхуват. Ама ний сме прости и не кълвем
55
1
 
7
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
Точно обратното е в действителност. Образованите уж и умните уж и то специално в София са по податливи на психологическа обработка от медиите за ковид вирус и пандемия. В селата почти невярват в пандемия и вирус. А на тези про с тите изобщо не им пука
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сред образованото население, в големите градове настроенията са съвсем други. Тук аудиторията е главно от хора с доста ограничен умствен потенциал.
53
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мразя ваксърите и ковид-истериците. Дано се споминете по бързо та да станеме Чиста и Свята Република
52
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е по-слабообразованите и хората от селски произход да изпитват страх от неизвестното. Трябва да се съгласим, че това са техните умствени способности все пак.
51
8
 
2
 
! Отговори
. преди 3 години
Нищо чудно няма. Ние винаги сме били по-неуки, сравнено със средноевропейците.
50
0
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
Ти явно си поумнял !
49
0
 
3
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
А мче ваксинирай са десетина пъти та поне поумнееш което е съмнително все пак
48
3
 
0
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Тебе ако те чипират, най-много да поумнееш.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И никогаааа. Посмъртно нвма да се ваксинирам с чипиращи ваксини. Здрав съм и неболедувам и ненастивам даже от 22 години.
46
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами не се ваксинирайте да не ви сменят чипа-***.Така поне ще има достатъчно ваксини за нормалните, мислещи хора.