Сред 5 евространи: Най-малко искаме да се ваксинираме у нас

Най-ниско обаче е нивото на паника у нас, показва проучване
Обновена: 25 фев 2021 17:03 | 25 фев 2021 17:00, Веселина Йорданова
100
Сред 5 евространи: Най-малко искаме да се ваксинираме у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Индексът на паника от коронавируса варира в диапазон от 55% за България до 66% за Словакия, като България единствена отбелязва стойност под 60% от всики изследвани страни.

Освен у нас, проектът разглежда нагласите в още 4 европейски страни - Чехия, Словакия, Полша и Унгария, във връзка с пандемията. Последното събиране на данни е било в периода 19-22 февруари. Общо респондентите са над 100 хил. души.

Индексът измерва най-ниските нива в България от началото на годината в сравнение с останалите страни. В Словакия, Чехия и Полша има леко покачване от два пункта от предишната вълна, а в Унгария нивото остава същото - близо 61%.

Индексът на готовност за ваксинация следи подредбата на страните по отношение на желанието на гражданите им да се ваксинират. Най-голям интерес към ваксинация изразяват словаците - 52%, следвани от поляците и чехите с по 50%. По-малко склонни да се ваксинират са унгарците - 48% и категорично най-малко желаещи са българите - 35%.

Все още се наблюдава тенденцията мъжете да изразяват по-голямо желание да се ваксинират срещу COVID-19 в сравнение с жените.

Индексът на въздействие, който измерва как пандемичната обстановка се отразява върху ежедневието на хората, отбелязва най-висока стойност в Словакия от 68%, а тя е и най-високата от началото на годината от всички страни. Унгария отбелязва 65%, Полша - 62%, а Чехия и България - 61%.

Като направим сравнение с предходната вълна, която се проведе в периода 29 януари - 1 февруари, Индексът на доверие в държавния апарат отбелязва покачване с 1 до 2 пункта в Полша и Унгария, но нивата в тези две страни остават сравнително ниски - около 43%.

От друга страна е регистриран спад от 3 пункта в България, 4 - в Чехия и 7 - в Словакия, като измерените стойности специално за Чехия и Словакия са най-ниските от всички изследвани държави от началото на проекта (март 2020 г.) - съответно 35% в Чехия и 33% в Словакия. Така според изследователите разбираме, че доверието сред гражданите на местно ниво не е особено голямо. България попада около средата с 38%.

Националната пандемична аларма, която следи нагласите и настроенията в обществото по отношение на развитието на пандемията, предоставя резултати от последното събиране на данни (19-22 февруари 2021 г.). В тази вълна присъства нов индекс - "Индекс на готовност за ваксинация“ срещу COVID-19.

Български национален панел е част от мрежата на Европейските национални панели и чрез настоящия проект отразява ефекта на пандемията в България. Същият проект се извършва в още 4 европейски страни (Чехия, Словакия, Полша и Унгария), като по този начин се разглеждат нагласите на европейците спрямо създалата се ситуация в резултат на COVID-19.

Проектът измерва промените в нагласите и настроенията чрез 5 индекса: степен на готовност за ваксинация срещу COVID-19 („Индекс на готовност за ваксинация“), степен на доверие в държавата и държавните институции („Индекс на доверие в държавния апарат”), степен на страх („Индекс на паниката“), реалното въздействие на текущата ситуация върху хората („Индекс на въздействието“) и личния опит на хората с COVID-19 („Индекс на личния опит със заболяването“). Подробните резултати са достъпни на уебсайта www.nationalpandemicalarm.eu

Изследването "Национална пандемична аларама" (www.nationalpandemicalarm.eu) се осъществява от Европейските национални панели - дъщерно дружество на изследователските агенции Nielsen Admosphere, NMS Market Research и STEM/MARK. То обединява националните панели на Вишеградската четворка и България, които общо надхвърлят 100 000 на брой респонденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
4
 
1
 
! Отговори
Slowhand преди 3 години
До АнонименКолега, не се излагай моля те с тези констатации, че ще се просълзя от умиление.Никога няма да мога да разбера, каква е тази носталгия по Съветска Русия. Държава в която са половината природни богатства на земята, но ги държат шепа олигарси, а хората живеят в нищета, пият като смоци и умират без време..., управлявана от комплексиран лилипут, в която за изразяване на позиция влизаш зад решетките...
84
5
 
2
 
! Отговори
Ивайло Г преди 3 години
Народът го е яд че правителството му забранява да купонясва и затова за отмъщение не иска да се ваксинира. Ако правителството не беше осигурило ваксини народът масово щеше да търси да си ги купи от съседни държави на двойни и тройни цени. Та това си е наличният "човешки материал" у нас
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не са ваксини!Експериментална генномодифицираща терапия.
82
4
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Никой нормален няма да се ваксинира. Ваксината не е създадена, за да ви пази. Сещайте се...
81
2
 
5
 
! Отговори
Браво на Русия! преди 3 години
Само СПУТНИК V
80
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече от нормално. Колкото по-беден, толкова по-голяма като процент ниска класа- сервитьори, шофьори, общаци и всякакъв слугинаж. Те са първи в листата против ваксините, защото в такситата и пред панелките в Люлин ясно се казва, че ваксините убиват. Следователно и ние сме първи по простотия. Логично е. Извинявайте, ама каква ме масовката работещи у нас?! Касиерки в супермаркети и складови работници със средна заплата има няма 2000лв.. Всеки с добра заплата и западно мислене ще се ваксинира.
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НеразбралАбе човек ли си , гербераст ли си - наистина ли си мислиш ,че някой вярва на тия европодлоги ? Аз един не познавам ,който се е засилил да се ваксинира.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що ли не ви вярваме герберастки и евролъжци.
77
9
 
3
 
! Отговори
Неразбрал преди 3 години
Най-пародоксалното е,че същите 50%,които не желаят са се ваксинират,мърморят че няма ред при ваксиниране....
76
1
 
8
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Умен народ, силна държава.
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно, Johnson&Johnson пускат "ваксина", която кастрира с една доза.
74
4
 
9
 
! Отговори
мак преди 3 години
Истеричната кампания за ваксиниране си казва думата. Амбициите на т.лупа и шайка също. Знайни и незнайни, спецове и лаици призовават да се ваксинираме, а на хора с различно мнение почти не се дава думата. Скоро противниците на тази ваксина ще бъдат заклеймени като врагове на народа и л.уди.
73
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Помнещ - тези неща са тотална лъжа - соца беше ад и кошмар и на никой не му е пукало за здравето на народа - самия факт че заводите бяха ултра замърсяващи, излъгаха за чернобил, автомобилите бяха без въздушна възглавница и накрая децата го облъчваха с кварцова лампа в училище и дишаха озон който е канцероген и т.н. е достатъчно показателен...стига евтина БСП пропаганда - не ви ща соца и това е!
72
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е за България да има такъв резултат за ваксинирането.Нивото на общата култура е трагично на 70% от населението ни...Тровят се ежедневно с нитрати и химия в храните, но не искат да се ваксинират.
71
12
 
3
 
! Отговори
Споко преди 3 години
Кошмара на демокрацията ще продължи още десетилетия в България, а ако 30 години беше зле, чакайте да видите какво ви чака следващите 30 години.
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бях на 25 години, когато се приключи с кошмара наречен "социализъм"...
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете Библията, Откровението на Йоан, ако искате да знаете какво ви предстои като се "ваксинирате".
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма нямаше тоалетна хартия и банани и не можехме да бегаме на запад.
67
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма като бяхме с Русия заводите бяха неефективни и държавта три пъти фалира, а днес при деморакцяита и ЕС икономиката се развива, населението расте, заводите никнат като гъби, българинът се замогна, забогатя, прави деца, купува амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа мачовете, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
66
2
 
8
 
! Отговори
Моля! преди 3 години
Не пишете, ако обичате за социализма, че ми прилошава... Вероятно кръвното ми се вдига, но нямам апарат да проверя...