Конфликт между права и ценности, ако ваксинираните са с привилегии

Здравко Попов, Институт за публична политика, пред Bloomberg TV Bulgaria
26 фев 2021 00:05, Анисия Иванова
179
Конфликт между права и ценности, ако ваксинираните са с привилегии
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При въвеждането на имунизационен сертификат за пътувания трябва да се намери технологично решение на конфликт между две базисни ценности - правото на здравословен живот и правото на придвижване. Това обяви Здравко Попов, философ, дипломат, президент на Институт за публична политика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков. "Ваксинираните ще започнат да акумулират привилегии и предимства за разлика от не ваксинираните и това поражда този конфликт“, смята гостът.

Това ще породи много сериозен конфликт между права и ценности, убеден е той.

По думите му има държави, които се държат много консервативно по отношение на ваксинационните паспорти, например Гърия, други са по-либерални. Консервативното и либералното се срещат на терена на ваксинациите, каза още гостът.

Според него, ако това се превърне в норма, може да се отрази върху бизнеса и ще създаде проблеми на работодатели и служители.

"Проблемът не е медицински, а по-скоро политически…Моето допускане е, че ще трябва да има една база данни, която да показва процеса на ваксинации и персонификацията на ваксинацията. Въпросът е как ще бъде експлоатирана тази информация и как ще бъдат наложени регулации въз основа на тези данни“, каза Попов.

Глобализацията е поставена под голям въпрос, допълни той и попита: "Дали тя няма да получи силен удар от тези дискриминации, които ще възникнат върху данните за ваксинациите?".

По думите на Попов е необходимо да се преформулира дневния ред „на взаимодействието и партньорството между Европа и САЩ по всички въпроси за света“. "Това идва след обръщението на Джо Байдън на конференцията по сигурността в Мюнхен, където той ясно декларира това, че иска да възстанови отново значимостта, капацитета и силата на НАТО, който е най-важният инструмент в трансатлантическото сътрудничество“.  

„Интересното сега е дали САЩ едновременно ще тръгне към тежка конфронтация и срещу Русия, и срещу Китай, или ще използва тактиките на Кисинджър - да работи с единия срещу другия или ще поддържа противоречие между тях“, заяви Попов.

"От една страна Европа има икономическа нужда от Китай, но от друга стана стоят геополитическите интереси за сътрудничество със САЩ. Това кара европейците да са много раздвоени между геополитически и икономически интереси и те ще търсят формули който да удовлетворят и двата вида интереси", смята той.

Проблемите в последния съвет на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз са свързани с тези ключови играчи – не само Русия и Китай, но и Иран, обясни гостът Bloomberg TV Bulgaria.

"Обсъдено бе дали може да се продължи сътрудничество при положение, че тази пауза, след като САЩ се оттеглиха от ядрената сделка, показа, че когато Иран бъде освободен от някои санкции започва да разширява своите интереси в ядрената сфера и сега интересното е дали САЩ ще може да се върне в сделката и при какви условия“, каза още Попов.

Той коментира и втвърдяване на ядрата в Южна и Централна Европа, като заяви, че се говори за разпадане на шенгенското пространство и „все повече и повече има някакво вторачване във възможностите на националните държави и дали те няма да са по-далновидни, ако те си възстановят суверенитета и имат собствена съдба различна от тази на  съседите си“.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
20
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
Много правилно трябва да има папорти имунизационни, щото така могат да се преброят погражданените селски тарикати, които на две магарета сеното не могат раздели ,а седнали акъл да дават!!!!
93
0
 
11
 
! Отговори
Кюпек преди 3 години
Време е разглезените страхливци на България да започнат да се предпазват сами като големи хора! А не да ги пази някой друг! То бива мекотелота *** чак такова! Тези хора ще останат като една трайна вреда за България!
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"обръщението на Джо Байдън на конференцията по сигурността в Мюнхен, където той ясно декларира това, че иска да възстанови отново значимостта, капацитета и силата на НАТО, който е най-важният инструмент в трансатлантическото сътрудничество=============Забелязах изключително важна реперна точка в обръщението на байДжо на конференцията по сигурността в Мюнхен. Той престъпи архиважна червена линия по отношение на Русия. Путин лично се стремял да ослаби колективния запад и отанското му жило.
91
6
 
24
 
! Отговори
лудост преди 3 години
И това при положение, че няма доказателства за непренасянето на заразата от ваксинираните? Т.е. няма разлика дали си с ваксина, или не, можеш да заразяваш околните. Защо не се говори за това? Или просто искат да връщат комунизма/фашизма?
90
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такааа, дошло е време да си припомним за онзи чичко, с малките мустачки, който слагаше едни жълти шестолъчки на част от хората, на домовете им, на предприятията им...После, едни други добронамерени хора идваха и разбиваха маркираното имущество, а хорицата...да, в добрия случай попадаха в концлагер...Сега започваме пак така - с убеждаването че една част от хората не са достойни да бъдат заедно с останалите и за да не се смесват - паспорти!Честита Нова Европейска Демокрация!
89
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пращайте паспортните ваксъри на марс
88
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакъв конфликт няма - едните пазят другите чрез ваксината, другите не - нещо като маските с клапа. нормално е да се разграничават нещата.
87
7
 
19
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Та какво казвате за крепостните селяни в Русия??? Не ви чух???
86
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност ако се въведе подобен паспорт това ще е отнемане на право, а не даване на такова!Защо?Защото сега ВСЕКИ има право да пътува, да посещава ресторант и кино, да кандидатства за работа, а с въвеждането на паспортите се ОТНЕМА това изконно право и се разрешава само на група хора да го запазят!ЧИСТ ФАШИЗЪМ от където и да го погледнете!Въпросът е сега жълтите звезди с какво ще ги заменят, че да ги лепнат на челата на хората!
85
3
 
27
 
! Отговори
Право Ценков преди 3 години
Който би се чувствал унизен от тези пспорти, значки и прочие, да гласува за Мангъров! Това да е знак на протест срещу психо-фашагите. Всъщност изборите трябва да зависят повече от борбата за ценности и права. В случая ги правят на пух и прах и се поръпква елементарно човешко достойнство!
84
1
 
50
 
! Отговори
Право Ценков преди 3 години
Призовавам тези, които разбират от право, да направят една платформа където може да се запишем и да се заведе колективен иск от хиляди хора срещу съответното правителство и ЕС! Със сигурност иска ще успее! Не може да се използват недоказани ваксини,жвбекспериментален стадий, при това срещу изменчив РНК вирус( т.е. доказано неработещи!), като основание за певилегии и ограничаване ноемалните ЧОВЕШКИ права на останалите!!!!!!!!!!!!!
83
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Падишаха преди да подписва за ваксинажионните паспорти, първо да пита населението дали е съгласно. След месец мандата му изтича, неодобрението е 70% към правителството в момента... от чие име дава съгласие? Удобно е по време на изборите да се пита народът под формата на референдум. За това и за други важни за България въпроси.
82
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще породи много сериозен конфликт между права и ценности, но това съвсем не са първият конфликт и първата криза. Колективният запад все повече затъва в шизофреничната яма на създаваните от смия него противоречия, конфликти и кризи.Колективният запад се оказа в системна криза.
81
43
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив, проблемът е медицински.Господина явно не е запознат с медицинските последици от тоя вирус.
80
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приготвят ви ада за населението на Земята, нямате си идея какво ви готвят, превръщате се в абсолютни следени роби по Земята от алчността на няколко човека, "управляват ни психопати", както беше казал един документалист в Тубата
79
5
 
4
 
! Отговори
Квантови точки преди 3 години
Ето така може да ви следят,да ви изтсрелват от растояние в тялото веществата(иглите),които не се виждат с невъръжено око и получават данни за вас:nomeko.ru/news/novosti-meditsiny/tatuirovki-iz-kvantovykh-tochek-pozvolyat-khranit-dannye-o-vaktsinatsii-pod-kozhey/Татуировки из квантовых точек позволят хранить данные о вакцинации под кожей
78
3
 
8
 
! Отговори
In the year 2525 преди 3 години
In the year 2525If man is still aliveIf woman can surviveThey may findIn the year 3535Ain't gonna need to tell the truth, tell no liesEverything you think, do, and sayIs in the pills you took today
77
2
 
13
 
! Отговори
Zager and Evans преди 3 години
In The Year 2525 - част от текста на песен от 1969 г.Всичко, което мислите, правите и казватеЕ в хапчетата, които пиете днес
76
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 101И ние местим бясно за теб и дегенеративната ти вкиснала семка.
75
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щеше да има яко умиране...сега комунистически приоминема да излизате извън границаКато до 90-те годинки! Да сте живи и здрави роби на комунизма, за да ви доят още!