Трябва ли да се срамуват хората, които пътуват по време на пандемия?

Правителствата все още не препоръчват подобни стъпки
26 фев 2021 20:53, Нели Христова
49
Трябва ли да се срамуват хората, които пътуват по време на пандемия?
Снимка: БГНЕС

Когато Катлин Снайдър, наскоро завършила колеж, казала на приятелите и членовете на семейството си, че се мести в Южна Корея, думите й били приети с объркване и осъждане.  В крайна сметка здравните служители все още предупреждават да не се пътува по време на пандемията. Но Снайдър планира този  ход от миналото лято. За нея учителската работа, която я чакала в чужбина, си заслужава - въпреки че предполагала, че решението й може да предизвика възмущение от страна на хората около нея.

"Знаех, че искам да отида някъде другаде и да направя нещо приключенско", казва 22-годишното момиче, което през май завършва психология, пред CNN.

"Не знаех какво искам да направя, просто знаех, че обичам да пътувам. Някои хора не са отворени за нови идеи и ме попитаха "защо отиваш"?

Реакцията, която Снайдър получила от някои свои близки, не е нищо ново - всъщност още миналата година видяхме много случаи на това, което получи названието "travel shaming"

Сега, докато пандемията се проточва, много от онези, които побързаха да засрамят онези, които предприемат пътувания, осъзнават, че има нужда от това -  не всеки хвърля предпазливостта си на вятъра, за да отиде на екзотична ваканция.

Има опечалени членове на семейства, принудени да летят, за да присъстват на погребения, баби и дядовци, които са отброявали дните до ваксинацията, за да видят внуците си. И да, припряни родители, които - в капан на дома си, пълен с луди деца - смятат, че нямат друга почивка, освен смяна на обстановката.

Всъщност част от туристическата индустрия вярва, че пътуването скоро ще се увеличи.

"Надяваме се сега, когато нещата изглеждат малко по-добре благодарение на ваксините, хората да започнат да предприемат повече пътувания", казва Ейми Грейвс, собственик на базираната в Масачузетс туристическа агенция Endless Shores Travel. "Трябва да се върнем към това, което е новото ни нормално, и към мисълта, че някои хора все пак пътуват."

Ето историите на няколко души, които са категорични, че продължават да пътуват без срам.

Някои хора трябва да пътуват по работа

Понастоящем Центровете за контрол и превенция на заболяванията не препоръчват изискване за тестване на COVID-19 преди вътрешни полети. Тази седмица д-р Рошел Валенски, директор на CDC, препоръча на американската общественост да не пътува, дори и вътре в страната. "Наистина бихме се застъпили за това да не пътуваме в момента", каза Уаленски по време на излявление  в сряда. "Така или иначе не бива да пътувате."

Но предупрежденията за пътуване не са притеснителни за някои хора.

Миналият уикенд е бил един от най-натоварените за пандемични въздушни пътувания от повече от месец, според Администрацията за транспортна сигурност. Повече от 4 милиона души са пътували между миналия четвъртък и неделя, съобщи агенцията.

За Саманта Осборн възможността да пътува е от съществено значение за работата й като личен мениджър, което изисква управление за изяви на различни известни личности.

Много от тези изяви се въртят около широкомащабни конференции - и както повечето неща, пандемията е принудила тези видове събития или да прибегнат към анулиране, или да преминат към изцяло виртуален формат.

През 2019 г. Осборн споделя, че е пътувала 185 дни през годината, главно за бизнес цели.

"От COVID насам сферата ми беше засегната доста силно", казва Осборн, която е родом от Далас, Тексас. "Всъщност бях безработна и нямах работа, на която да отида, защото събитията бяха отменени."

40-годишната Осборн заяви, че е забелязала, че събитията са започнали да се разрастват тази година.

"Трябва да възобновим живота до някаква нормалност", категорична е тя. "Не мога да остана без работа".

Други искат да се съберат с близките си

За 24-годишната Али Смит, полетът за първи път от повече от година си заслужавал. "За последно бях в самолета през декември 2019 г. за Коледа", казва Смит, която живее в Канзас.

Но по-рано този месец тя реши да отлети до Мауи, Хавай, за да посети баба си, която наскоро се е ваксинирала. Смит пътува заедно със специален посетител: нейният 7-месечен син, Люк. Благодарение на видеоразговорите, тя успява да сподели радостта от пристигането на новия член на семейството с близките си, които живеят далеч от нея. Но за Смит нищо не по-важно от това, те да са заедно - лице в лице.

Тя се тества преди пътуването и отлита на Запад.

"Представях си, че ще имам бебе и цялото ми семейство ще бъде около мен", казва Смит. 

"Не си егоист, ако пътуваш."

Тази година Грейвс заяви, че вижда как бизнесът се засилва, тъй като все повече хора се интересуват от планирането на летните ваканции.

По думите й много хора проявяват интерес да посещават каквито и да е места във Флорида. Пътуванията до националните паркове станали изключително популярни поради пандемията.

В крайна сметка е личен избор дали да поемете риска или не.

"Не си егоист, ако пътуваш", казва Грейвс. "Има толкова много хора, които пътуват и го правят безопасно."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
38
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е само ваксинираните да имат право да пътуват, но българите са прости и развиват теории на конспирациите.
17
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, не трябва да се срамува. Трябва да се срамува президентите и премиерите които получават заплати от данъците които хората плащат а не правят абсолютно нищо за да за служат тези заплати.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не!
15
4
 
17
 
! Отговори
Срамота! преди 3 години
Аз умирам от срам като пътувам, затова нося 3 маски - една на устата, една на очите, с две дупки да виждам, и една на главата. Голям срам бера, чесно.
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе вие нормални ли сте
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва ли да се Срамуват хора ,които нямат средно образование ,не могат да Четат и говорят /?!/ да имат Шофьорски книжки /?!?!?!?/ ...???? Трябва ли ,хора ,които ,не могат да подредят едно изричение в Правилен словоред ,да са Народни Представители ,Министри и ,какви ли още не ?!Срам ,срам ,,,,,,колко да е. ..Срам !!??..и журналисти ,които ,бъркат т с д ..?!!!
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колко искам да бера голям голям срам!!!
11
5
 
9
 
! Отговори
РептилЬ преди 3 години
За вас овцете е срамно, за нас е ежедневие и ни се полага по рождение или заслуги
10
4
 
3
 
! Отговори
Пинкк преди 3 години
До БаровецБраво!Само така,това е истинския живот.Попътен вятър.Поздравления!
9
3
 
18
 
! Отговори
Азимов преди 3 години
Пандемия има само в главите на ***. В главите на здравомислещите има нещо напълно обичайно - нов грипен щам. Нищо особено и никакъв повод за страх.
8
4
 
0
 
! Отговори
монах преди 3 години
Шейм, Дрън, Шейм, Дрън...
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам, но единствената пандемия наскоро е тази на глупостта.
6
0
 
34
 
! Отговори
zer преди 3 години
Що за боза в това? Та вие четете ли дори това, което публикувате?
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Митко Любопитконапълно правилно тълкуване. Но има и още. Те са превели някоя статия от СиЕнЕн, но от превода нищо не се разбира. Дори не могат да преписват като хората.
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каква е тази мания постоянно да се вменява вина на "здравия" за това, че някой е нещастен?Свободията от всичко доведе до това да си сочен с пръст че си нормален и живееш нормално.
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се страхуват, защото СЗО направи така че всеки заразен да се чувства виновен и чумав.Световната истерия доведе икономически катаклизми и направи хората още по-бедни!
2
2
 
31
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 3 години
Откъде накъде срамуване , по-вероятно е да е страхуване ?!Поредното изсмукано от пръстите и безкрайно разтегнато литературно словоблудстване , в което не става ясно за какво е написано !
1
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, има много хора които разнасят грипа.