Трябва ли да се срамуват хората, които пътуват по време на пандемия?

Правителствата все още не препоръчват подобни стъпки
26 фев 2021 20:53, Нели Христова
49
Трябва ли да се срамуват хората, които пътуват по време на пандемия?
Снимка: БГНЕС

Когато Катлин Снайдър, наскоро завършила колеж, казала на приятелите и членовете на семейството си, че се мести в Южна Корея, думите й били приети с объркване и осъждане.  В крайна сметка здравните служители все още предупреждават да не се пътува по време на пандемията. Но Снайдър планира този  ход от миналото лято. За нея учителската работа, която я чакала в чужбина, си заслужава - въпреки че предполагала, че решението й може да предизвика възмущение от страна на хората около нея.

"Знаех, че искам да отида някъде другаде и да направя нещо приключенско", казва 22-годишното момиче, което през май завършва психология, пред CNN.

"Не знаех какво искам да направя, просто знаех, че обичам да пътувам. Някои хора не са отворени за нови идеи и ме попитаха "защо отиваш"?

Реакцията, която Снайдър получила от някои свои близки, не е нищо ново - всъщност още миналата година видяхме много случаи на това, което получи названието "travel shaming"

Сега, докато пандемията се проточва, много от онези, които побързаха да засрамят онези, които предприемат пътувания, осъзнават, че има нужда от това -  не всеки хвърля предпазливостта си на вятъра, за да отиде на екзотична ваканция.

Има опечалени членове на семейства, принудени да летят, за да присъстват на погребения, баби и дядовци, които са отброявали дните до ваксинацията, за да видят внуците си. И да, припряни родители, които - в капан на дома си, пълен с луди деца - смятат, че нямат друга почивка, освен смяна на обстановката.

Всъщност част от туристическата индустрия вярва, че пътуването скоро ще се увеличи.

"Надяваме се сега, когато нещата изглеждат малко по-добре благодарение на ваксините, хората да започнат да предприемат повече пътувания", казва Ейми Грейвс, собственик на базираната в Масачузетс туристическа агенция Endless Shores Travel. "Трябва да се върнем към това, което е новото ни нормално, и към мисълта, че някои хора все пак пътуват."

Ето историите на няколко души, които са категорични, че продължават да пътуват без срам.

Някои хора трябва да пътуват по работа

Понастоящем Центровете за контрол и превенция на заболяванията не препоръчват изискване за тестване на COVID-19 преди вътрешни полети. Тази седмица д-р Рошел Валенски, директор на CDC, препоръча на американската общественост да не пътува, дори и вътре в страната. "Наистина бихме се застъпили за това да не пътуваме в момента", каза Уаленски по време на излявление  в сряда. "Така или иначе не бива да пътувате."

Но предупрежденията за пътуване не са притеснителни за някои хора.

Миналият уикенд е бил един от най-натоварените за пандемични въздушни пътувания от повече от месец, според Администрацията за транспортна сигурност. Повече от 4 милиона души са пътували между миналия четвъртък и неделя, съобщи агенцията.

За Саманта Осборн възможността да пътува е от съществено значение за работата й като личен мениджър, което изисква управление за изяви на различни известни личности.

Много от тези изяви се въртят около широкомащабни конференции - и както повечето неща, пандемията е принудила тези видове събития или да прибегнат към анулиране, или да преминат към изцяло виртуален формат.

През 2019 г. Осборн споделя, че е пътувала 185 дни през годината, главно за бизнес цели.

"От COVID насам сферата ми беше засегната доста силно", казва Осборн, която е родом от Далас, Тексас. "Всъщност бях безработна и нямах работа, на която да отида, защото събитията бяха отменени."

40-годишната Осборн заяви, че е забелязала, че събитията са започнали да се разрастват тази година.

"Трябва да възобновим живота до някаква нормалност", категорична е тя. "Не мога да остана без работа".

Други искат да се съберат с близките си

За 24-годишната Али Смит, полетът за първи път от повече от година си заслужавал. "За последно бях в самолета през декември 2019 г. за Коледа", казва Смит, която живее в Канзас.

Но по-рано този месец тя реши да отлети до Мауи, Хавай, за да посети баба си, която наскоро се е ваксинирала. Смит пътува заедно със специален посетител: нейният 7-месечен син, Люк. Благодарение на видеоразговорите, тя успява да сподели радостта от пристигането на новия член на семейството с близките си, които живеят далеч от нея. Но за Смит нищо не по-важно от това, те да са заедно - лице в лице.

Тя се тества преди пътуването и отлита на Запад.

"Представях си, че ще имам бебе и цялото ми семейство ще бъде около мен", казва Смит. 

"Не си егоист, ако пътуваш."

Тази година Грейвс заяви, че вижда как бизнесът се засилва, тъй като все повече хора се интересуват от планирането на летните ваканции.

По думите й много хора проявяват интерес да посещават каквито и да е места във Флорида. Пътуванията до националните паркове станали изключително популярни поради пандемията.

В крайна сметка е личен избор дали да поемете риска или не.

"Не си егоист, ако пътуваш", казва Грейвс. "Има толкова много хора, които пътуват и го правят безопасно."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема пари батко затова как се патува без пари
37
0
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
нормално е младите да не могат да правят разлика между живота и смъртта...
36
0
 
18
 
! Отговори
толерантен преди 3 години
Трябва ли да се срамуват "работещите" в сор оските "медии"? Заради простотиите, които разпространяват.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро няма да има нужда от полиция, защото сами ще си паздаваме правосъдие кой ккто го разбира. Дотам ще ни докарат, че да почнем да се нахвърляме един на друг и предстои голям цирк, ама не особено смешен.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БЪЛХ,АРИЯНе си съвсем прав. Хората се срамуват от облеклото си и от външния вид като цяло, също се притесняват да говорят излишно, за да "не се изложат". За тези неща се съобразяват с чуждото мнение. Но да се срамуват от това, което вършат, за повечето хора е абсолютно непознато.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както се казваше в една чужда мисъл:Не е достатъчно да имаш съвест. Трябва още и да те гризе.Но... каквото ти разбира cвиня от кладенчова вода, за нея всяка локва е вода и точка.
32
11
 
3
 
! Отговори
Уханска Спиноза преди 3 години
разбира се, че трябва да се срамуват, Уханската Спиноза е ужасна болест предаваща се по полов път!
31
8
 
5
 
! Отговори
Шеф преди 3 години
Срамно е да! Не е срамно обаче да ми бачка за шестен и пеесе на месец.Незнам колко излиза на час три,четири леа.Моят син в чужбина от 10? и нагоре на час.Викам му стой си на *** да не те взема при мен.:)
30
3
 
21
 
! Отговори
Джо Байдън-Избрания преди 3 години
Значи е срамно да пътуваш заради пандемията, а не е срамно да я предизвикаш, за да може твоя пионка да спечели едни президентски избори през 2020 г.
29
0
 
5
 
! Отговори
Пунта Кана преди 3 години
Шшит тихо,ще ви стане лошо от толкоз много напъни.А сега към Пунта Кана Райски екстаз.Който може го може.Аиде хващаите пътя.
28
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, кофти е. Истината боли.Но нищо не я променя.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22Ти от кой народ си? Я кажи, да се дивим малко.
26
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвах, че ще доживея такова заглавие. Не вярвам, че ми се случва по няколко пъти на ден да не вярвам какво чета ...
25
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен егоистично е и лицемерно да пътуваш в пандемия.Да оправдаваш свои лични егоистични цели с велики дела.Това е въпрос на съвест, а тя както знаем няма откъде да се купи, ако ти липсва.
24
1
 
29
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Е**си безсмислената статия- да ме е срам, че пътувам. Тези т**и политици и джурналя, които им прислугват, скоро ще искат да ни казват кота какви емоций да изпитваме, кога да дишаме...смееех гоуем.
23
2
 
24
 
! Отговори
@ преди 3 години
Срамно е да си ***, а именно да се срамуваш заради това, че си живееш спокойно без да те интересува мнението на индиотите паникьори.
22
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е срамно да се срамуваш, срамно ще е ако пътуваш и не се срамуваш от себе си. Тези дето пътуват и не се срамуват те са загубили човешкия си образ, а тези дето се срамуват и пътуват те са най-съвестните хора.
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва ли да се Срамуват хора ,които нямат средно образование ,не могат да Четат и говорят /?!/ да имат Шофьорски книжки /?!?!?!?/ ...????Трябва ли ,хора ,които ,не могат да подредят *** едно изричение в Правилен словоред ,да са Народни Представители ,Министри и ,какви ли още не ?!Срам ,срам ,,,,,,колко да е. ..Срам !!??..и журналисти ,които ,бъркат т с д ..?!!!
20
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментиращите в днес.бг, които са против ваксините и не се поддават на лъжите за измисления вирус са много. Някъде към 9-10 милиарда. Нормално е като са по-мнозинство от мнозинството да са със самочувствие.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чак пък да се срамуват?! Е, може малко да се страхуват от мерките на правителствата, от тестовете, от ваксините.Какво ви става, гъзетари по всичките земните кълбета, и да пишете ли срещате вече трудности?