ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване

Фон дер Лайен: Целта е постепенно да си позволим безопасно движение
Обновена: 1 мар 2021 20:30 | 1 мар 2021 20:26, Веселина Йорданова
329
ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно пътуване през летния туристически сезон. Това съобщи председателят Урсула фон дер Лайен, дни след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха да се работи в тази посока.

Фон дер Лайен съобщи за "цифров зелен пропуск" в реч пред германски депутати. Базираният на споделена платформа документ ще съдържа информация кой е ваксиниран, резултати от тестове на онези, които още не са с поставена ваксина, и данни за възстановяването на вече заразилите се с Covid-19.

"Целта е постепенно да позволим безопасно движение в ЕС или чужбина за различни цели - от работа до туризъм", написа тя в профила си в "Туитър".

Същевременно говорител на Еврокомисията потвърди, че ЕК ще предложи до края на месеца законодателни промени, свързани с въвеждането на цифрови свидетелства за ваксинираните срещу Covid-19.

Документите може да се наричат "зелен пропуск". Предвижда се данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на ЕС.

Така ще се установява дали той е получил ваксина или дали е преболедувал, включително данни от извършени изследвания за новото заболяване, предаде БНР.

Пропуските ще служат за улеснение на пътуванията в ЕС. Целта е данните да бъдат въвеждани от националните здравни власти и информационните системи да бъдат свързани, изтъкна говорителят.

По думите му се запазва срокът до края на май за техническата подготовка на новата европейска база данни.

От своя страна, еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис съобщи, че до няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
ААА, не като знаем министърката на дигитализацията, че беше Свинетзила любимия звяр на Бибитко и като знаем каква я свършиха с електронното правителство, ако вкарат дигитален зелен пропуск за ЕС, то българите няма да можем да излезем от домовете си защото системата ще е перманентно срината или служителите и ще са забравили да я включат защото им отнема от капацитета на компютрите и пасианса ще им забива.
246
3
 
2
 
! Отговори
сс преди 3 години
какви паспорти какви 5 лева, нали във ваксината има чип. Минаваш скенера и ако изпиюка значи имаш ваксина. кво толкоз...
245
0
 
26
 
! Отговори
Стигааа преди 3 години
Това е еврпейски колапс, див фашизъм като българският и нищо друго.
244
1
 
16
 
! Отговори
we преди 3 години
Първо да се изследва, дали имунизиран може да е вирусопреносител и тогава да се решава какво и как.
243
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При ограничаване на всяка от 4-те свободи, на което е основан ЕС, няма нужда от участие в него. Няма смисъл от неговото по-нататъшно съществуване.
242
2
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Ще споделя нещо, което е самата истина.Тази сутрин един мой колега преподавател ми се обади по телефоно и ме помоли да му взема часа на обед. Каза, че вчера му сложили втора доза ваксина и тази сутрин бил с 39 градуса температура. Каза, че в момента се чувства ужасно. Изтъкна, че в последните 5 години не е боледувал въобще. Аз го познавам добре - двуметров мъж е, на 45 години, здрав е като бик. Аз и преди го казах, но след това, което чух, няма да се ваксинирам, ако ще на разстрел да ме водят!
241
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашизъм в действие. Насилие. Принуда. Геноцид.Дори и някой да се е съмнявал, че новият им ред е отново фашисктки, вече не е налице съмнение у всяко живо и мислещо същество.
240
6
 
33
 
! Отговори
44 преди 3 години
Щом няма свободно предвижване в ЕС е време за Bulexit! Стига дикатуран на брюкселски зелки!
239
4
 
5
 
! Отговори
JJIVANOV преди 3 години
Warnings COIVD TERROR След тестове на познати поразени с обемно проникващо облъчване и развили бронхопневмонии в болници се оказва че НЯМАТ ИМУНИТЕТ въпреки щедрите реклами на подставени на власт по телевизиите.НАпротив развиват специфични заразни състояния вкл ПОСТ КОВИД СИНДРОМ И red killer sindrom ..Терористи ги следят обемно с тн искуствен интелект следене"" с цел обезпечаване развитие на заразите в кръвта..следят как ковид мутантите се придвижват спо кръвоносните съдове...
238
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами първо си оправете тестовете. Те не са читави, а ваксини ми ваксате. Туй е идеално за гербавите бабички. Оня ден една ми се накара. Как можело да не вярвам на вируса- До стената и разстрел. Как пък не я фана тоя вирус да я утепе, ми още броди с патериците си по тая земя
237
8
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 3 години
warnings about mediical mafia!!!Семейство лекари пострадали от нагли терористи рекламиращи ковид са развили ударно бронхопневмонии след сканиращо облъчване .Двата се следят обемно около лични документи и телефони .Терористите следят обемно всяка нано частица в техните кръвоносни съдове ...Лекарката след напускане на автомобила измина безопасно около 50 метра и се почувства по добре видимо..27 февруари 2021
236
5
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 3 години
warnings about MEDCIAL MAFIA подават около обемно обсебената с ново манипулиращо оръжие президентка на ЕВропейския съюз..от снимкатаТерористите провеждащи исключително успешен за тях терор с нови нарочно произвеждани и продавани с корупция и зарибяване оръжия вкл в смартфони с е опитват да принудят подставени негодници на власт да обезпечат 24 часов обемно терористичен контрол на милиарди жертви..
235
3
 
0
 
! Отговори
до266 преди 3 години
Поживьом,повидьом!
234
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
врещете, врещете
233
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване"После не били марионетки на дългоносите. Това първо онези с плитките го въведоха.
232
1
 
17
 
! Отговори
do 204 преди 3 години
Ами по тяхната логика само някой, който е ваксиниран има право свободно да разпространява вируса. Даже и пропуск им дават, че официално са оторизирани да го правят. Никаква логика няма.
231
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми нормално, като се ваксинираш с Пфайзер или Модерна си ставаш ГМО, а за тези продукти има страги наблюдения по закон къде и как се предвижват, следователно документче в случая, някакво паспортче или пропускче
230
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от ЕС са много умни,и безопасно пътуване с менте ваксини )
229
1
 
35
 
! Отговори
204 преди 3 години
Добре де, нали ваксинираните съще разнасят заразата. Следователно защитата е само за тях, а не за околните. Където се появявт, те ще занесат вируса. Напълно безпредметна е тази мярка с пропуски, паспорти, значки и сертификати по отношение на ограничаването на разпространението на вируса. Хайде да проявим поне малко здрав разум.
228
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дискриминацията не беше ли забранена в ЕС, чиято глаДна комисарка се явява тая?Кога ще откриват първите концлагери за неваксинирани? В България, затова ли правителството на Тиквата тегли трети заем от началото на годината?...Къде останаха идеалите с които ни проглушихте ушите и натъпкахте насила в Еврогейския Съюз, приказките за свобода, право на изразяване, движение, равни права, свободна конкуренция...? Къде?