ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване

Фон дер Лайен: Целта е постепенно да си позволим безопасно движение
Обновена: 1 мар 2021 20:30 | 1 мар 2021 20:26, Веселина Йорданова
329
ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно пътуване през летния туристически сезон. Това съобщи председателят Урсула фон дер Лайен, дни след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха да се работи в тази посока.

Фон дер Лайен съобщи за "цифров зелен пропуск" в реч пред германски депутати. Базираният на споделена платформа документ ще съдържа информация кой е ваксиниран, резултати от тестове на онези, които още не са с поставена ваксина, и данни за възстановяването на вече заразилите се с Covid-19.

"Целта е постепенно да позволим безопасно движение в ЕС или чужбина за различни цели - от работа до туризъм", написа тя в профила си в "Туитър".

Същевременно говорител на Еврокомисията потвърди, че ЕК ще предложи до края на месеца законодателни промени, свързани с въвеждането на цифрови свидетелства за ваксинираните срещу Covid-19.

Документите може да се наричат "зелен пропуск". Предвижда се данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на ЕС.

Така ще се установява дали той е получил ваксина или дали е преболедувал, включително данни от извършени изследвания за новото заболяване, предаде БНР.

Пропуските ще служат за улеснение на пътуванията в ЕС. Целта е данните да бъдат въвеждани от националните здравни власти и информационните системи да бъдат свързани, изтъкна говорителят.

По думите му се запазва срокът до края на май за техническата подготовка на новата европейска база данни.

От своя страна, еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис съобщи, че до няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
2
 
29
 
! Отговори
аха преди 3 години
Чо не се гръмнете? Привлича ме Занзибар и Танзания И интересно как тоя вирус преследва тъкмо герберите
226
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване ''.................Първо - Такъв пропуск ограничава правата на тези, които не желаят да се ваксинират ... Аз Лично Ще се ваксинирам, но все - пак живеем в демократична Европа, нека оставим хората сами за себе си да решат за ваксината. Второ - този непрестанен натиск на евробюрократите да отнемат все-повече суверенитет на отделните държави, при положение че ги виждаме колко са некадърни ... е направо отвратителен.
225
2
 
45
 
! Отговори
K6 преди 3 години
Време разделно на белязани и не-белязани
224
5
 
51
 
! Отговори
цццц преди 3 години
Това е чист фашизъм!!!
223
7
 
1
 
! Отговори
Даам преди 3 години
Каквото и да дойде някои правописа няма да научат. Иначе са патриоти. Пита се чии патриоти
222
4
 
33
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 3 години
Неолиберал фашизма дойде ,спете спокойно деца!
221
17
 
3
 
! Отговори
Интересно преди 3 години
"Грохналата баба Европа е обливана от топло-студените вълни на климактepиума."И това от тролвете на столетницата и русолизззци, които се подмокрят от кеф, че Путин ще управлява с памперси.
220
8
 
7
 
! Отговори
ХаХа преди 3 години
"Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот"Китай да, Русия надали. Русия зависи от продажбите на суровини. Ако пада стандарта в ЕС ще продават по-малко енергоносители. Русгите *** са толкова т.ъпи, че никак нe внимават какво си пожелават.
219
15
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
"Хората там изглежда не разбират, че това е умиращ съюз"Това ми е познато от някъде. Ааа ...съветската пропаганда за гнилия запад. Само малка грешка в концепцията... Западът продължава да си гние, а сесерето се възнесе вече 3 десетилетия от тогава. :-))
218
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!
217
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява.
216
2
 
17
 
! Отговори
n-та вълна ковид-19 преди 3 години
Грохналата баба Европа е обливана от топло-студените вълни на климактepиума.
215
15
 
4
 
! Отговори
До трол Христов преди 3 години
Личи си колко си далеч от реалността да наричаш ЕС диктатори и да целуваш пода под краката на Путин, който си подготви конституцията да властва до живот.
214
12
 
6
 
! Отговори
ХаХа преди 3 години
Руската власт съобщи, че няма намерение да води диалог с ЕС. Леден душ над представителя на Европейския съюз.И кой ти каза че душът е леден? Руските сайтове? Какво друго може да се очаква от тях? ЕС може без Русия. Русия не може без ЕС
213
3
 
17
 
! Отговори
Европейски съюз преди 3 години
Хората там изглежда не разбират, че това е умиращ съюз.
212
11
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
"Не четат Толстой, не четат Ленин, не четат Лев Гумильов"Ти кой мислиш, че са чели Ленин, Толстой и Гумильов за да станат това което са, добро или лошо? Руснаците нищо не са измислили сами. Нито държавата си , нито културата си.
211
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската власт съобщи, че няма намерение да води диалог с ЕС. Леден душ над представителя на Европейския съюз.
210
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западняците абсолютно не разбират Русия - една Евразийска много-национална и много-конфесионална империя. Те си мислят че Путин да се махне, и всичко ще стане както трябва (както те иската), и нямат никакво понятие от движението на историята мислейки си, че политическия лидер може да променя вектора на светвоното развитие. Не четат Толстой, не четат Ленин, не четат Лев Гумильов и не разбират, че лидер е този който усеща и разбира на къде иска да върви страната, а не как той решава да я води.
209
10
 
1
 
! Отговори
До 249 преди 3 години
Това какво смята Русия не е никакво мерило за истина. Да припомням ли какво смяташе СССР? Пък е отдавна покойник.
208
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За страна като Русия ЕС е само сбор от прищевки без армия и стратегическо ръководство.