ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване

Фон дер Лайен: Целта е постепенно да си позволим безопасно движение
Обновена: 1 мар 2021 20:30 | 1 мар 2021 20:26, Веселина Йорданова
329
ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно пътуване през летния туристически сезон. Това съобщи председателят Урсула фон дер Лайен, дни след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха да се работи в тази посока.

Фон дер Лайен съобщи за "цифров зелен пропуск" в реч пред германски депутати. Базираният на споделена платформа документ ще съдържа информация кой е ваксиниран, резултати от тестове на онези, които още не са с поставена ваксина, и данни за възстановяването на вече заразилите се с Covid-19.

"Целта е постепенно да позволим безопасно движение в ЕС или чужбина за различни цели - от работа до туризъм", написа тя в профила си в "Туитър".

Същевременно говорител на Еврокомисията потвърди, че ЕК ще предложи до края на месеца законодателни промени, свързани с въвеждането на цифрови свидетелства за ваксинираните срещу Covid-19.

Документите може да се наричат "зелен пропуск". Предвижда се данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на ЕС.

Така ще се установява дали той е получил ваксина или дали е преболедувал, включително данни от извършени изследвания за новото заболяване, предаде БНР.

Пропуските ще служат за улеснение на пътуванията в ЕС. Целта е данните да бъдат въвеждани от националните здравни власти и информационните системи да бъдат свързани, изтъкна говорителят.

По думите му се запазва срокът до края на май за техническата подготовка на новата европейска база данни.

От своя страна, еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис съобщи, че до няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Копче на ушето кога?
186
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 217Троли неграмотно, и позитано, също като сестра си герб е пробрюкселска партия. Сите робуват на ценността еврос.Не ти издържат опорките.Ха ха присмял се хърбел на щърбел. По твоята логика и Путин и руснаците са пробрюкселски. Целия му дворец с италиански мебели и четки за ***. За бюджета им, за децата и внуците и вилите по Ривиерта да не говорим.
185
6
 
0
 
! Отговори
Германец преди 3 години
"Аз кВо правя, да го изритам от самолета да се приземи сам???"Не бой се на тях проблемът им е да ни пробутат руската ваксина Не е изобщо да не се ваксинират. Останалите като се набутат за тестове ще се сетя, че е по-изгодно да се ваксинират.
184
6
 
3
 
! Отговори
ХаХа преди 3 години
Русия измести Германия от мястото и на пета световна икономика.Ха ха това само в сънищата на русолизците2019 и в десетката не е. 2020 със сриването на нефта ще е още по- зле. Чакаме данните да се посмеем
183
2
 
9
 
! Отговори
Пилот Румен преди 3 години
А пък майн хер Боко от ЕНП предлага за раята паспорт "панелка" по 500 лв. на калпак, за да не му стои шкафчето празно.
182
3
 
2
 
! Отговори
ДО Кутевчето Христо преди 3 години
Не ви ли писна една и съща опорка по сто пъти. Толкова ли ви мързи на Позитано, или едната гънка ви е пренапрегната, че не можете нещо ново да измислите.
181
0
 
4
 
! Отговори
До 208 преди 3 години
Аха значи като правим същото като другите сме принудени от духа на времето. Колко удобно. Да бяхте се заразили от духa на времето и да направите читава икономика. Но там ви няма никакви. Или и там ви пречат другите? На Китай не му пречат. Що ли?
180
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 211Най- тъжното е, че ги вадят от наша земя. Такава държава като Русия има благодарение на нас и само на нас българите. Земя, религия, вяра, писменост и култура (колкото са успяли да прихванат), всичко е от нас.
179
6
 
1
 
! Отговори
До 204 преди 3 години
А България каква икономика има.Типичен въпрос на нефелен русофил. Че България да не вади на готово стотици милиарди долари от земята. Или да се пъчи за велика сила.
178
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 196А пактът от Мюнхен с какво е по разичен от споразумението Рибентроп-Мoлoтoв? Освен че вторият е скючем по късно?
177
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия измести Германия от мястото и на пета световна икономика.
176
5
 
1
 
! Отговори
До 196 преди 3 години
И що спря до Мюнхен? Пактът Рибентроп-Молoтов с какво е по-различен. Плюенето срещу вятъра е любимо занимание на русолизците.
175
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА България каква икономика има.
174
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте сега, с пропуск ,без пропуск за Божиите чеда няма дилема. Знакът на звяра не се приема, каквито и трудности да предизвика това. Тялото е тленно, душата вечна. Верните Му ще наследят земята, сатанистите ще горят в ада.
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запис от видео-конференция заседание на Путин с членовете на правителството от 28 януари."Голикова: вводить ковидные паспорта недопустимо - Россия 24"
172
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 18 март 1939 г., по заповед на Йосиф Сталин, съветският комисар за външна политика Литвинов предлага Франция, Полша, Русия, Румъния и Турция да се съберат на конференция, за да изработят споразумение, с което да спрат Хитлер. Британският Чембърлейн се обявява против тази идея.
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 14 април 1939 година, британският външен министър лорд Халифакс казва, че Великобритания няма да разшири съюза си и до Русия, в случай, че Германия нападне. Очевидно на Русия й се казва, че ще бъде сама срещу Германия.
170
0
 
0
 
! Отговори
До До До 158 преди 3 години
Кой е казвал, че не се интересуваме. Напротив. И амебите и *** са интересни, че Русия ли няма да е? А Гугъл няма никаква вина, за руските простотии. Както и огледалото за селската ти физиономия.
169
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 16 април 1939 г., Сталин кара Литвинов да предложи на сър Уилям Сийдс, британският посланик в Москва, Русия, Франция и Великобритания да сключат пакт, който ще свърже трите страни и ще ги принуди да обявят война на Германия, ако те или някоя нация между Прибалтика и Средиземно море, бъдат нападнати. Великобритания и Франция отказват.
168
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мюнхенското предателство вече е подписано на 30 септември 1938 година, когато Британия "позволява" на Хитлер да анексира германоезичната територия на Чехословакия, всякаш става въпрос за английска колония, с която Лондон може да се разпорежда както си иска. В добавка към това, Бaнk ъф Ингланд и Банката за международни въпроси, чрез гуверньора на първата Монтагю Норман, позволяват директния трансфер на злато на стойност 5,6 милиона лири към Хитлер, което принадлежи иначе на Банката на Чехословакия.