ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване

Фон дер Лайен: Целта е постепенно да си позволим безопасно движение
Обновена: 1 мар 2021 20:30 | 1 мар 2021 20:26, Веселина Йорданова
329
ЕК предлага "цифров зелен пропуск" за пътуване
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще предложи този месец цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно пътуване през летния туристически сезон. Това съобщи председателят Урсула фон дер Лайен, дни след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха да се работи в тази посока.

Фон дер Лайен съобщи за "цифров зелен пропуск" в реч пред германски депутати. Базираният на споделена платформа документ ще съдържа информация кой е ваксиниран, резултати от тестове на онези, които още не са с поставена ваксина, и данни за възстановяването на вече заразилите се с Covid-19.

"Целта е постепенно да позволим безопасно движение в ЕС или чужбина за различни цели - от работа до туризъм", написа тя в профила си в "Туитър".

Същевременно говорител на Еврокомисията потвърди, че ЕК ще предложи до края на месеца законодателни промени, свързани с въвеждането на цифрови свидетелства за ваксинираните срещу Covid-19.

Документите може да се наричат "зелен пропуск". Предвижда се данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на ЕС.

Така ще се установява дали той е получил ваксина или дали е преболедувал, включително данни от извършени изследвания за новото заболяване, предаде БНР.

Пропуските ще служат за улеснение на пътуванията в ЕС. Целта е данните да бъдат въвеждани от националните здравни власти и информационните системи да бъдат свързани, изтъкна говорителят.

По думите му се запазва срокът до края на май за техническата подготовка на новата европейска база данни.

От своя страна, еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис съобщи, че до няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дискриминация и ограничаване на основни човешки права. Това е съвременният европейски съюз. Фон дер Лайен май е отсъствала в часовете по история и не знае какво е сполетяло фашистките й предшественици. Дано да намери време да навакса пропуснато. Иначе има опасност да свърши като тях.
266
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз съм с автоимунно Хашимото и алергия. за сега нищо ми няма
265
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази оправи като бивш военен министър военните в Германия,сега по същият начин ще оправи ЕС и Европ..Комисия.
264
0
 
1
 
! Отговори
Да преди 3 години
си тури номер там долу.
263
0
 
6
 
! Отговори
замисъла е ясен преди 3 години
Когато вървиш по тънка греда над пропаст не вжиждате ,че в далечината е прелетяла птичка ,,, като сме се вторачили във болеста и постоянното медиино психо облъчване от сутрин до вечер и мислим за здраве и чиния ,въобще не искаме и да знаем как и какво ни гласят за след няколко години или няколко десетки години ,интересува ни само днес ,ама утре започва от днес.Сега е вирус утре са климатични промени ,много права ще ни се отнемат , а накрая всичките до край !
262
0
 
7
 
! Отговори
замисъла е ясен преди 3 години
Вируса е параван за еди общ документ / за наше добро и сигурност / които ще еволюира до много по-- добре защитен от паспорт личен и необходим при вякакво придвижане документ натъпкан с информация за лицето собственик не само едно егн при съвременните технологии това ще е предшественик на бъдещия чип поставен някъде по тялото ==е може и да съм някакво ку ку ,ама може и да съм прав.Които се отказва от свобода за сигурност губи и двете !
261
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е като европата се управлява от пенсионери и пенсионерки- Само Макрон и Курц са в по-работоспособна възраст, но затова пък имат супер закостенели възгледи.
260
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре, който не е ваксиниран да му се сложи една жълта звезда, да бъде вкаран в лагер, а след това да се вкара в газовата камера и да се убие. Така е най-демократично. И не, това не е фашизъм. Това е за благото на народа.
259
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен абсолютно си прав,колега!..Но цялата работа идва от това,че ЦЕЛТА на така наречения "ЕС" Е ДА ПОГАЗЯТ ВСИЧКИ свободи и СМИСЪЛ на съществуването на човека!..Впрочем НЕ само ЕС действа в това направление!ОСНОВЕН ТЕРОРИСТ са Щатите,които не само държат "финансовите ресурси на раята",но и ПРИКОТКАХА постепенно и безболезнено "БИОЛОГИЧНИТЕ ЕДИНИЦИ",населяващи Земята,като ги КАНАЛИЗИРАХА в разните "Социални мрежи",НАД КОИТО ИМАТ ПЪЛЕН КОНТРОЛ!!!../"Звяра ще бъде пуснат да властва
258
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да си дойдем на думата - какъв е смисълът от ЕС?Щом се заличават основните свободи и права - никакъв. Да се разпуска. Ако не - истинското българско правителство трябва само да го напусне. Настоящото, разбира се, не е такова.
257
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
айде пак викнете:-"Нема СНР,нема Световно Правителство!"....Е ,ЕТО ВИ ПОРЕДНИТЕ БУКАИ,които ПРЕТЪПИТЕ,но нахъсани до безобразие БЮРОКРАТИ от Бруксел ЩЕ ВИ НАДЕНАТ!../"А Вий,вий сте идиотн"..цитат//
256
1
 
9
 
! Отговори
До аз-ът 281, преди 3 години
Аз не живее с телефона си. Когато си искам мога да оставя където пожелая.Ваксината е нещо съвсем различно.И не ми говорете за конспиративни теории, че вече се видя какви са цулите на световните фашисти - всички затворени, всички на отчет!
255
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма бременни, няма автоимунни - всичко под ножа! На ваксина и коеоцелее до 5 години го пишем годно!Това е новият фашизъм!
254
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами за децата и бременни?А за хора с автоимунни заболявания и алергични?
253
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И колко време е.срокът на валидност на този сертификат??? Универсален ли е.срокът за всички ваксинирани, демек индивидуалният човешки организъм и имунен отговор универсални ли са?И да си дойдем на думата - през колко време ще се прави актуализацията?
252
0
 
4
 
! Отговори
Чипизация преди 3 години
Има много места и начини къде и как да се сложат в човешкото тяло. Това е неизбежно, за да работи системата, която планират за придвижването на хората.
251
0
 
11
 
! Отговори
С Чипове преди 3 години
Само така ще пътуват вече хората. Сбъдват се конспиративните теории.
250
4
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Между другото вие вече сте чипосани и без ваксина. Чип има в телефона ви откъдето управлявайте живота си. Електронен чип има и в личната ви карта и паспорта ви. Който пък е свързан с биометрични данни - личните ви отпечатъци. Или забравихте че за да вадите паспорт там пръстчето се скандираше... Така че ваксините - най малкият проблем...
249
0
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Предвижда се данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на ЕС.-----Почна се :) Европейски Съединени Щати - Здравей, Здравей.
248
5
 
6
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
ВАКСИНАЦИЯТА ---ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН!!!