Двойно по-голям риск да се заразим в супера, отколкото в театъра?

Проучването е на специалисти от Берлинския технически университет
5 мар 2021 19:15, Ния Христова
21
Двойно по-голям риск да се заразим в супера, отколкото в театъра?
Снимка: Pixabay
Двойно по-голяма вероятност има човек да се зарази с COVID-19 в супермаркета, отколкото в театрална зала, където се спазва социална дистанция, хората носят маски и са заети 30 на сто от местата, съобщава "Дойче веле".
 
Това установиха специалисти от Берлинския технически университет за разпространението на коронавируса в различни помещения.
 
Към местата с висок риск от заразяване се посочват още средните училища, при условие че учениците там не носят маски, помещенията се проветряват редовно и се спазват хигиенни правила.
 
Рискът от зараза е изчислен на базата на репродуктивно число R - ако заразен човек се намира в помещение и може да зарази максимум един човек, тогава R е равен на единица. Ако вероятността от заразяване е малка, репродуктивното число е под единица. Условията, където R е над единица, се определят като благоприятни за разпространение на вируса. 
 
Към тези помещения спадат ресторанти, фитнес-клубове, басейни, училища и офиси, в които работят по няколко души. Това е така независимо от факта дали тези помещения са запълнени наполовина или по-малко, дали посетителите носят маски или не, предаде БТА.
 
В изследването не са отчитани мутациите на COVID-19, за които се предполага, че се разпространяват много по-лесно от класическия му вариант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Има логика, но за бедните отиването до хранителния магазин за пазаруване е без алтернатива...
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е та в Кауфланд на касите никаква дистанция.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-опасни са пушачи с остри симптоми, мятат до 10 метра.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предпочитам да се заразя с ковид в магазин, отколкото с глупост и посредственост в бг театър.
15
2
 
8
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Много ясно, че в супера е двойно, даже тройно!Всеки има нужда от храна, а доста малко от театър.
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пределно ясно на всекиго. Затова пазарувам храна онлайн (и то доста от преди пандемията, просто нямам време за супермаркети, а и там няма био фермерските храни, които търся).
13
3
 
9
 
! Отговори
мръсни театри преди 3 години
Значи все пак в театъра има риск така ли? Аз съм в шок, няма да им стъпя на тия артистчета в театъра . Благодаря днесбг че ни предупредихте!
12
6
 
13
 
! Отговори
Безполезните преди 3 години
Супер, ама риска от разболяване в театъра можеш да го елиминираш като не ходиш, а риска в супера не можеш, освен ако не си станл цвете и не фотосинтезираш.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че ми казахте, вече няма да влизам в магазина, ще се храним с трева като кравите
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли...Аз го изкарах.
9
4
 
2
 
! Отговори
Пук преди 3 години
... а дори още по-малко вероятно е по време на тройка и с двете
8
4
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Тази новина е от Бахурския Технически Универститет , не мога да повярвам че Германия се излага с техния БАН . Та те не са включили във Формулата стойност ВРЕМЕ - мисля че новината както винаги е ФЕИК - ДВ .Всички деца вече знаят - Ковид , време , Маска .
7
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости. В супера влизаш купуваш и си отиваш,дори има часове когато няма почти хора в кварталните магазини,а в театъра стоиш часове ...Дори се чудя защо не бяха затворени тези развъдници на бактерии театрите ,защо само кафенетата и ресторантите го отнесоха?
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е така ...Кое е това е така?
5
3
 
8
 
! Отговори
БРАВО преди 3 години
Поклон на Берлинските Специалисти и Инженери . Това Откритие е за Нобелова Награда .Поклон и за Дойче Веле - свободна медия която казва Истината на Хората в тези тегави Дни .
4
8
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Не е така!В супера влизаш за 10-15 минути, рядко за половин час.Представлението в театъра е поне час и половина, понякога 2 или 3 часа.Освен това ако ще стоя с маска 2 часа ми се разваля цялото удоволствие и възприятие на пиесата, така че ще почакаме, докато махнат намордниците.Жал ми е, че актьорите са изгладнели, но не мога да си причиня да стоя 2 часа с намордник, още повече пък на културно мероприятие!
3
9
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Има нещо вярно. В супермаркетите и много по-вероятно да има кови диоти, които пренебрегват предпазните мерки - не спазват дистанция, маските им да под носа или на брадичката и т.н., докато в театъра ходят интелигентни хора.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това е така независимо от факта дали тези помещения са запълнени наполовина или по-малко, дали посетителите носят маски или не"Това го подозирахме и преди.
1
3
 
6
 
! Отговори
Да преди 3 години
а в самолета е 0 шанса да се заразиш!