В Занзибар и Мексико - без коронавирус, а дали е бомба със закъснител?

На тези места няма тестове, маски, карантина...
10 мар 2021 19:30, Петя Славова
61
В Занзибар и Мексико - без коронавирус, а дали е бомба със закъснител?
Снимка: БГНЕС

Немалко европейци бягат от ограниченията в родните си страни и се отправят към Занзибар или Мексико. Там те се наслаждават на почти пълна свобода. Без карантина, без тестове, без маски. "Това е напълно безотговорно."

Докато в Германия и много други страни по света хората все още трябва да спазват цял списък с противопандемични мерки, в Занзибар и Мексико туристите се наслаждават на почти пълна свобода. Причината: тъй като двете страни са зависими от туризма, противопандемичните мерки там често за занижени, предава "Дойче Веле".

Официално в Занзибар няма коронавирус

Пристигащите в Занзибар не са задължени да спазват карантина, нито пък да се тестват за коронавирус. Още през пролетта на 2020 година правителството на Занзибар, който принадлежи към Танзания, официално обяви, че на острова няма коронавирус и престана да предоставя данни за броя на заразените. Преди няколко седмици обаче вицепрезидентът на Занзибар почина. Знае се, че в края на януари се е заразил с коронавирус.

Още по темата

На туристически сайтове и във Фейсбук групи усилено се рекламират почивки в Занзибар без никакви пандемични ограничения. В Инстаграм и Ютюб туристи публикуват снимки и видеа от Занзибар, на които се вижда как хора танцуват в заведения край плажа, отчасти нагъсто един до друг, без да спазват дистанция или да носят маски.

Германската туроператорка Забине Емерих живее от много години на остров Занзибар. В предаването "Репорт Майнц" по германската телевизия АРД тя определи поведението на някои туристи като напълно безотговорно: "Когато се движиш в града без да носиш предпазна маска, с това излагаш на риск и здравето на другите хора. Повечето туристи, които в момента почиват на Занзибар, се държат по този начин", посочва тя и допълва, че Занзибар е силно зависим от чуждите туристи. "Без туризма хората тук буквално няма да има какво да ядат."

Същият проблем е налице и в Мексико, където местните хора, особено на полуостров Юкатан, са силно зависими от туризма. Разследване на екип от АРД е показало, че в туристическите центрове чужди туристи се веселят нагъсто един до друг, включително от страни като Чехия и Бразилия, където има много висока заболеваемост и широко разпространение на мутации на вируса. Сред туристите има и много германци. "Защо да живея с тези ограничения, щом на друго място мога да не се съобразявам с тях? Може и да звучи малко егоистично, но не мога да мисля само за другите, трябва да мисля и за себе си. И след като сега искам да почивам, просто го правя", казва една германска туристка в едно препълнено заведение в курорта Плая дел Кармен.

Сега съществува двоен риск

Германските власти оценяват Мексико като район с висока заболеваемост. Завръщащите се от тази страна са длъжни да представят негативен резултат от PCR-тест и - в зависимост от разпоредбите в съответната федерална провинция - да влязат в карантина. Пътуващите в обратната посока - от Германия за Мексико - не се нуждаят от тестове и не рискуват да спазват карантина.

Експерти и политици призовават да не се пътува - особено с оглед на наближаващите великденски празници. Но пътуванията, включително в страни с висока заболеваемост, не са забранени. Някои държави, например Канада, временно спряха голяма част от полетите до рискови страни - като Мексико и редица карибски дестинации.

Берлинският епидемиолог Тимо Улбрихс се опасява, че покрай пътуванията до страни като Мексико и Занзибар може да се повтори картината от миналото лято. Тогава броят на новите инфекции в Германия нарасна значително именно заради завръщащите се от чужбина. Според Улбрихс, сега съществува двоен риск: не само от скок в броя на новозаразените, но и от пренасяне на нови щамове на вируса - като бразилската, южноафриканската и други мутации.

По информация на предаването "Репорт Майнц", най-малко един завърнал се от Занзибар е донесъл със себе си опасната южноафриканска мутация на коронавируса. Установено е, че той вече е заразил петима души, трима от които се лекуват в болница. Институтът "Роберт Кох" в момента регистрира значително увеличение на инфекциите с новите щамове на коронавируса. Така например вече над 40 процента от новите зарази в Германия се дължат на британския вариант B.1.1.7, уточняват от института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То по тия места коронавируса е най-малкия проблем
50
3
 
7
 
! Отговори
Бизнеспарк преди 3 години
Защо СЕО то на Пфайзер не се е ваксинирал? Кажете умници
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев работи за Борисов - изкара гласоподавателите на БСП на Шипка да се заразят и да измрат, та да няма кой да гласува за Нинова.Хитър ход!.................Вторият хитър ход е датата за избори. На празника на толкова ъф западни държави, много българи (масово са против ББ) няма да успеят да пътуват до град със секция. Така ще има малко гласове против него от вън.Хитро!
48
6
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 години
При тотална зараза ще умрат максимум 1% от населението.Колко ще умрат от глад при затваряне???Това е Африка!
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
:)))))))))))))))))))))
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък някой им вярва. Само баламурниците. Президента им намери начин да печели пари по време на пандемия, а че ще умрат малко паткани ...кой го е грижа там ;)
45
5
 
7
 
! Отговори
Lora преди 3 години
По данни на института Джон Хопкинс в Мексико има над 2 милиона заразени. В Танзания не се води статистика, но КОВИД има. В крайна сметка всеки сам отговаря за себе си - ако хората са решили да не се пазят, това си е тяхна работа. Лошо е, че се връщат в Европа след почивката и заразяват един куп народ.
44
4
 
10
 
! Отговори
Зрителите преди 3 години
Карантинирайте ги тия пишман туристи, че аман вече!
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПокрай сухото, гори и зеленото. Ама то трябва да се помисли за това.
42
7
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Новина отпреди 2-3 часа - президента на Танзания Джон Магуфули е в критично състояние от коронавирус в болница в Кения. Вицепрезидента хвърли топа от коронавирус преди 2-3 седмици. Ама ковид нямало там ,а?
41
2
 
20
 
! Отговори
Това е най-лекото преди 3 години
В Танзания това си е една от най-леките заразни болести. Там си има: малария, спин, паразитна африканска трипанозомоза или, казано по-просто, сънна болест и кой каквото още пожелае. Както каза техния президент - ако белите искаха да създадат ваксина - защо не създадоха за малария, спин и т.н. Навремето когато искаш да заминеш за Африка ти удрят 10-на ваксини -
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя паспорт дето си го мислите дано не му е хлъзгава хартията !
39
3
 
3
 
! Отговори
тест преди 3 години
a, добре работи. Ще го напиша тук тогава.Един мощен К за ББ! :)
38
3
 
0
 
! Отговори
тест преди 3 години
тест за бан от администратор.ако се появи, значи банват по тема, а не по IP :)
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега се върнете една година назад вижте апокалиптичните прогнози, ако няма мерки и после вижте Танзания и Беларус.
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-якото е че няма клюкарки и мъжки клюкарки като в "белите" страни, които да следят дали си на точно 2 метра или маската ти е само една или, че не пкаш клекнал.
35
6
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 години
те и Танзания се правиха, че няма ама после изведнъж се оказа, че е ужас.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То представяте ли си какво почивка е постоянно да те дебнат някакви подобни на Герстапо дали носиш маска и дали дишаш както е в Гърция да речем.
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същата работа и на Малдивите. Само на летището има лелки дето гледат дали имаш листчето с теста за Ковид. После никой не те закача, а в хотела направо ти казват: свалете маските, моля, че да не плашите гости.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен #33Убеди ли се, че аз мога като тебе, но ти си некадърен за друго, освен да пишеш дивотии :))))))))))))))))))