За първи път в България се въвежда лихвена субсидия

Александър Георгиев, изп. директор на Фонд на фондовете, пред Bloomberg TV
10 мар 2021 00:30, Анисия Иванова
5
За първи път в България се въвежда лихвена субсидия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За първи път в България се въвежда лихвена субсидия. Предоставяме възможност на кандидатстващите за кредит, ако отговарят на определени условия, кредитът да е гарантиран на 80% от главницата, съотношението печалба към разходите за лихви да е под определено ниво и да се запазят работните места към момента на сключването на договора за кредит. Тогава има възможност Фондът на фондовете да поеме лихвените плащания на тази компания за 12 месеца. Това заяви Александър Георгиев, изпълнителен директор на Фонд на фондовете, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Портфейлните гаранции с таван на загубите са дългови инструменти, които имат за цел да облекчат достъпа до финансиране на българските компании.

"Всяка компания, отговаряща на определени изисквания, може да кандидатства за банков кредит в банкови институции, подписали с нас споразумение и ние ще гарантираме на банката дълга на кредитополучателя. По този начин поставяме условие пред банките те да кредитират по-лесно, т.е. да намалят цената на кредита през лихвените проценти и от друга страна изискванията за обезпечение“, каза Георгиев.

„Бизнесът може да кандидатства за всякакви кредити. Изискванията са компаниите да са МСП съгласно чл.3 на Закона за малки и средни предприятия и да не са били в затруднено положение преди края на 2019 г“, обясни експертът и добави, че „стига финансирането да не се дублира“ бизнесът може да ползва няколко различни облекчения.

Относно фондовете за градско развитие гостът заяви, че около 95% от проектите, по които се работи са инфраструктурни, а другите са за инвестиционна дейност, като голяма част от тях се извършват от МСП.

"В момента са работи с 39 общини“, каза гостът. Друга от мерките за подкрепа на Фонда на фондовете са дяловите инвестиции.

"Смисълът на дяловите инвестиции е една компания да получи финансиране чрез участие в капитала ѝ. Тези инвестиции са структурирани така, че за всяка компания да има финансиране“.

„Обявихме наскоро процедура за финансиране в селските райони и очакваме сериозен интерес от земеделските производители, а скоро очакваме да подпишем споразумения по програмата за морско дело и рибарство“, заяви Георгиев.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Фалитбанк преди 3 години
Измисляме нов капитализъм?!?В момента банките имат прекалено много пари, които никой не иска в условията на несигурност и при абсолютно неадекватните условия и изисквания от страна на самите банки.Така че, могат да си ги стискат и да си трупат загуби.
3
1
 
5
 
! Отговори
Служител НГФ преди 3 години
Г-н Александър Георгиев се научи на гаранционни схеми в Национален Гаранционен Фонд/НГФ/, собственост на Българска Банка за Развитие/ББР/ и по-голяма част от схемите на Фонд на фондовете са копирани, да не кажа по-сериозна дума от схемите на НГФ . И не, не вярно твърдението му, че за първи път в РБ се въвежда лихвена субсидия. Пръв в РБ подобна схема въведе един проект на МТСП който се именуваше Гаранционен фонд за микро кредитиране, а схемата се именуваше- Кредит без лихва за хора с увреждания
2
3
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Поредната преебушка за балъци...
1
3
 
10
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Пълни глупости , не водещи за никъде