Великобритания се впусна в търсене на медсестри по света

8 000 чужденки са назначени около пандемията
11 мар 2021 14:20, Елка Василева
47
Великобритания се впусна в търсене на медсестри по света
Снимка: архив, БГНЕС

Във Великобритания над 8 000 медицински сестри от чужбина са били назначени от националното здравеопазване, за да се запълнят празнините в претоварените от работа болници около пандемията от коронавируса, съобщава вестник „Индипендънт“.

Ръководителите на националното здравеопазване са се втурнали да търсят медицински сестри по света след първата вълна на пандемията миналата година, когато се усети остър недостиг на персонал за обслужване на пациентите в критично състояние, пише „Индипендънт“, цитиран от БНР.

Още по темата

Назначенията са станали в периода от април миналата година до януари през настоящата, което означава средно по 1 000 медицински сестри месечно. На болниците в Англия са били отпуснати 28 милиона миналия октомври, за да покрият разходите за полети, трансфери и жилищно настаняване на сестрите от чужбина, за да се осигури по-бързото им пристигане на Острова.

В същото време вестникът повдига въпроса доколко етичен е бил този ход при положение, че Световната здравна организация предупреди, че в световен мащаб има недостиг от около 6 милиона медицински сестри.

Ники Кредланд от Британската асоциация на медицинските сестри в интензивните отделения критикува тези назначения, защото смята, че тъй като това е световна пандемия, е необходимо всяка държава да разполага с експертни грижи за пациентите и вземайки от една страна, за да дадеш на друга, не е етично.

Преди пандемията имаше недостиг от около 40 000 медицински сестри във Великобритания.

Въпреки наблюдаващия се интерес напоследък сред местното население към курсовете за обучение на медицински сестри без наемане на работна сила от чужбина кризата не може да бъде решена.

Освен това се изтъква и финансовата страна на въпроса, след като бюджетът на правителството предвижда увеличение на заплатите на медицинските служители само с 1 процент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тези, които не знаят..... Знаем и "верваме" на българските "експерти" даже когато "знаят" за London living allowance и по колко се плаща на мед сестра. А българските "познания" се виждат чак от Космоса. :))))))))))))))
19
1
 
7
 
! Отговори
Док преди 3 години
Браво, само успехи им пожелавам в намирането. Да се насочат към Пакистан, Индия, Бангладеш, цяла субсахарска Африка(там са много квалифицирани) и да не си и помислят за сестри от източна Европа.
18
2
 
9
 
! Отговори
Коста преди 3 години
За тези, които не знаят, абсолютно квалифицирана медицинска сестра в Англия започва на 24400 паунда на година(преди данъчно облагане) , като максимално може да стигне до 30к,това е смешна заплата, особенно за Лондон, където една гарсониера започва от минимум 1000 на месец, без никакви сметки включени. Сестрите получават мизерно заплащане, за работата, която вършат.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веселието ще започне когато открият отново производството и се окаже, че в много от секторите липсва квалифицирана работна ръка!И тогава България заедно с българите в нея ще цъфне и върже. :)))))))))))))))
16
1
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Търсят черноработнички не защото плащат зле, а защото англичанките са същите като българките - как тъй няма да ходи да става маникюрист и да си изкарва пари без шеф, ами ще ходи да учи за сестра... Да учи.... ауууу... ужас!
15
1
 
7
 
! Отговори
рпг7 преди 3 години
Великобритания се впусна в търсене на медсестри по света--------------Ами, Брекзит", бе!Нали ревахте, срещу източно-европейците (не срещу арабите, африканците, индийците и пакистанците).Имайте в предвид, че благодарение на Ковида в момента доста сектори на икономиката са почти закрити заради карантината.Веселието ще започне когато открият отново производството и се окаже, че в много от секторите липсва квалифицирана работна ръка!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
знаем какви квартири даватСтаите са 2 на 3 и са без прозорциА парите,които им плащат , там не стигат и за семки.......... Виждам че знаете! Затова цъфтите откъм седалището. :)))))))))))))
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако плащаха адекватно на сестрите си, нямаше да търсят черноработнички от АфрикаБрекзит
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 6знаем какви квартири даватСтаите са 2 на 3 и са без прозорциА парите,които им плащат , там не стигат и за семки.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно е с български мед сестри ама с доказани умения, дипломи, език, обноски, интелект и състрадание.Некачествените ги отстраняват много бързо без "бкп" церемонии.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брекзит?
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсят в Африка и Азия, но не и от Европа....47277Тя България е по зле от Африка и Азия. Анти-акълието е доста на ниво. :)))))))))))))
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсят от чужбина - защото са без пари!Англия пари има при това много а търсенето на мед кадри е винаги на лице. Бедните са на изток където реките и езерата са най *чистите* на земята.
7
2
 
8
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Ти би ли взел на работа Мими, мед сестрата от Люлин, на която ежедневието е скатавка до дупка, кафенце, раздумка и цигарка? Това представляват мед. сестрите, които са с отказани молби. От първо лице го знам. Качествените ги взимат наред.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо простият български гастарбайтер да иде да стане сестра, той ходи да бере малини и да рине тинята. Какво да кажем?! А квалификацията на една сестра всички знаем, че е равносилна на ученик. Демек, нищо не се изисква и ставаш сестра. Вярно, че парите са смешни, но са тройни на тези на берач на малини.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само че плащат добре но дават и квартира и още сумати привилегии.Дано така да плащат и на българските мед сестри.
4
2
 
4
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 3 години
Търсат ама не плащат...я нема да одим у Англия и на екскурзия вече
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ще търсят и кой да им бере ягодите и кво ли не,Брекзиииит.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че малко ли са филипинските и цветните мързели усвоили изкуството на безмозъчно усмихване и поздравяване?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами плащат сравнително добре така че ще намерят.