Ваксината на "АстраЗенека" на пауза във все повече държави

"АстраЗенека" защитава безопасността на ваксината си
12 мар 2021 15:55, Нели Христова
87
Ваксината на "АстраЗенека" на пауза във все повече държави
Снимка: БГНЕС

Дания, Исландия и Норвегия спряха употребата на ваксината "АстраЗенека" срещу Covid-19, докато регулаторът по лекарствата на Европейския съюз разследва дали препаратът може да бъде свързан с редица съобщения за образуване на кръвни съсиреци. България също преустанови прилагането на ваксината, като общият брой на държавите, спрели имунизацията, е около 10.

Още по темата

Дания обяви двуседмично спиране в четвъртък след редица съобщения за хора, получили съсирване на кръвта, в страната, включително и един смъртен случай. Исландия и Норвегия последваха примера им, но не посочиха за колко дълго ще прекратят прилагането на ваксината.

Датският министър на здравеопазването Магнус Хюнике даде да се разбере, че паузата е "предпазна мярка", като заяви, че все още не е възможно да се правят заключения. "Действаме от рано, тъй като проблемът трябва да бъде разследван щателно", написа той в Twitter.

Датският здравен орган също подчерта, че решението е временно. "Ние сме в средата на най-голямото и най-важно разпространение на ваксина в историята на Дания. И в момента се нуждаем от всички ваксини, които можем да получим. Следователно поставянето на една от ваксините на пауза не е лесно решение. Но точно защото ваксинираме толкова много, ние също трябва да реагираме навреме, когато има сведения за възможни сериозни странични ефекти. Трябва да изясним това, преди да можем да продължим да използваме ваксината на "АстраЗенека", написа директорът на Националния съвет по здравеопазване в изявление.

"Важно е да се подчертае, че не сме се отказали от ваксината "АстраЗенека", но я поставяме на изчакване. Има добри доказателства, че ваксината е едновременно безопасна и ефективна. Но и ние, и Датската агенция по лекарствата трябва да реагираме на сведенията за възможни сериозни странични ефекти, както от Дания, така и от други европейски страни. Това показва, че системата за мониторинг работи", допълват от съвета.

Пред CNN Кяртан Нялсон, помощник на директора на здравеопазването в Исландия, казва, че въпреки че в страната няма съобщения за пациенти с кръвни съсиреци, те все пак ще чакат решение от съвета на Европейската агенция по лекарствата. "Липсата на данни в момента ни засяга", добавя той.

Ваксината на "АстраЗенека" на пауза във все повече държави
Снимка: Bloomberg

Европейската агенция по лекарствата заяви по-късно в четвъртък, че не препоръчва спиране на употребата на ваксината.

Агенцията заяви, че е наясно, че Дания е спряла употребата, но че "понастоящем няма индикации, че ваксинацията е причинила тези състояния, които не са посочени като странични ефекти от тази ваксина."

"Ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете и ваксината може да продължи да се прилага, докато продължава разследването на случаи на тромбоемболични събития", добавят от агенцията.

Те също така отбелязват, че броят на образуваните кръвни съсиреци при получателите на ваксината не е по-висок от процента на хората, които не са получили ваксина в Европа.

Норвежкият институт за обществено здраве публикува изявление, в което се казва, че страната също е избрала да "постави на пауза" имунизацията след съобщение за смърт в Дания в резултат на кръвен съсирек. Докладвани са случаи на образуване на кръвни съсиреци скоро след получаване на ваксина срещу COVID-19 и в Норвегия, но "главно при възрастни хора, където често има и друго основно заболяване".

Испанската комисия за обществено здраве обяви в четвъртък, че отлага ваксинирането на хора на възраст между 55 и 65 години с ваксината "АстраЗенека", докато "има пълен преглед и заключение на страничните ефекти от Европейската агенция по лекарствата (EMA)", според изявление на комисията, издадено в четвъртък вечерта.

Испанският министър на здравеопазването Каролина Дариас призова за спокойствие по-рано в четвъртък. "Бих искал да изпратя съобщение за спокойствие и предпазливост. В Испания не сме уведомени за случаи, свързани с кръвни съсиреци", каза Дарияс пред местната телевизия La Sexta.

Комисията за обществено здраве включва Министерството на здравеопазването на страната и представители на 17-те региона на Испания.

По-рано тази седмица редица държави от ЕС спряха употребата на дози, получени от определена партида ваксина "АстраЗенека", след като 49-годишна жена в Австрия почина от множествена тромбоза в неделя. Европейската агнеция по лекарствата заяви в сряда, че "няма индикации", че ваксинацията стои зад случаите на съсирване или смърт.

За момента Тайланд е единствената държава извън Европа, която е спряла да прилага ваксината.

"АстраЗенека" защитава безопасността на ваксината си

В изявление в четвъртък "АстраЗенека" заяви, че безопасността на пациентите е нейният "най-висок приоритет".
"Регулаторите имат ясни и строги стандарти за ефикасност и безопасност за одобрение на всяко ново лекарство и това включва ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека". Безопасността на ваксината е проучена задълбочено в клинични изпитвания фаза III и рецензирани данни потвърждават, че ваксината като цяло се понася добре", се казва в изявление на компанията.

В Обединеното кралство Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) заяви, че датските власти са предприели "предпазна мярка" и са посъветвали хората да продължат да вземат ваксината си, когато им бъде дадено указание.

Холандският министър на здравеопазването също заяви, че няма причина да се спре употребата на ваксината. "Нашите експерти казват, че няма причина за безпокойство, можем да продължим да ваксинираме," каза Уго де Йонге в четвъртък.

Австрия, Естония, Литва, Люксембург и Латвия спряха употребата на дози от партида ABV5300. Датските служители не уточниха дали съобщената смърт е свързана със същата партида.

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че партида ABV5300 е доставена в 17 държави от ЕС, и съдържа 1 милион дози от ваксината. "Впоследствие някои държави от ЕС също спряха тази партида като предпазна мярка, докато продължава цялостно разследване. Въпреки че на този етап дефектът в качеството се счита за малко вероятен, качеството на партидата се разследва", се казва в изявление.

Разследването е последният проблем в Европа за британско-шведския производител на лекарства "АстраЗенека", който е подложен на натиск да произвежда повече ваксини, след като е намалил с десетки милиони дозите за доставка до Европейския съюз.

В четвъртък италианската агенция за лекарства AIFA също забрани използването на друга партида ваксини "АстраЗенека". Агенцията заяви, че реагира на "някои сериозни нежелани събития", които се случват по времето на ваксинациите от партида ABV2856. Не се уточнява какви са събитията, нито дали е установена причинно-следствена връзка между събитията и ваксината.

Италия забрани износа на 250 000 дози от ваксината за Австралия миналата седмица в опит да защити националните си доставки. Франция заяви, че ще обмисли и забрана на износа, тъй като опасенията за национализма на ваксините нарастват.

Компанията се е сблъскала и със съпротива в блока, където регулаторните органи в страните членки са бавни или се колебаят да препоръчват ваксината на хора на възраст над 65 години, позовавайки се на липсата на данни.

Оттогава регулаторните органи в няколко държави, включително Германия и Франция, промениха препоръките да включат над 65 години, тъй като реалните данни оттогава показват, че ваксината "АстраЗенека" е много ефективна за предотвратяване на хоспитализация при по-възрастни популации. Франция ограничава дозите до хора на възраст под 74 години.

Доклади сочат, че хората в някои страни от ЕС все още избират да не приемат ваксината "АстраЗенека".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от спутник вече има смъртни случаи, гледах в Youtube
72
0
 
0
 
! Отговори
голЯмия бизнесмен преди 3 години
Тц, тц, нали много натискахте, имаше огромни опашки, нямаше да стигнат за всички? Не е готино, че X на брой човека са жертва на най-добрата ваксина, но пък акциите скочиха, някой друг милиард влезе по сметките... няма как
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потрес! Как може да разрешат ниско ефективната ваксина Астра - 64% ефективност и много случаи на тежки странични ефекти и смърт, а руската Спутник V - НЕ !? с 92% ефективност и без смъртни случаи?!? Надявам се да дойде правителство, което да мисли за собствените си интереси повече, отколкото да се клани на Запада, на ЕС и Щатите! Унгария е един добър пример, браво!
70
0
 
1
 
! Отговори
ЗаПознат преди 3 години
Всичките познати които се доредиха да се ваксинират изкараха нещо като грипче 2-3 дни. Предполагам че ако човек не е съвсем здрав, не трябва да ползва Астрата, че може да не издържи, а Пфайзер-а. То и първоначалната препоръка беше такава. Астра за под 55г. Но после нали нямало ваксини, та решиха да я слагат и на младо и на старо. И сега тотален стоп.
69
0
 
0
 
! Отговори
до74 преди 3 години
То па за другите ваксини някой носи отговорност.Никой не прави такива статистики.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме най-бедни в ЕС за да правим каквото прави Дания!
67
0
 
1
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Ще оставят ваксините да отлежат за известно време,след което ще ги пуснат отново същите!!! На печалившите честито:(
66
1
 
3
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Плондери са такива като теб,които вместо да се раздвижат и отслабнат ходят да си бодат ваксини,които уж да ги защитят т.нар. ковид,който коси(както и всеки грип) предимно дебели любители на софрите!
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега с какво ще продължи доброволната евтанизация?
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безопасни били , но не носят отговорност за последиците. Всеки си носи сам отговорност и не може да съди създателите на ваксината .
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При положение, че ваксините ще са един вид задължителни по желание защото ще ни изнудват със зелени паспорти, не смятате ли , че малко повечко трябваше да се постараят?
62
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с ваксини и без ваксини - всички ще умрем.
61
4
 
9
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
Не,изобшо не е тъпо сравнението !Защото вие всекидневно извършвате актове на постепенно самоубийство , а сте се хванали за съмнителен единичен казус,който не доказан.Не можеш да пиеш всяка вечер,да пушиш,стероиди,ГМОта,да си заприличал на бъчва пълна с холестерол,да не си извървял 100метра пеш през деня,да си поел една камара консерванти, а да имаш претенции ,че някой те убива с ваксина...Абсолютни профани !!
60
5
 
6
 
! Отговори
до 69 преди 3 години
Защо? Щото поркаш като смок и не ти изнася нали? алкохола убива, той не прощава, кренвришите и те и цигарките дето смучеш и те нали знаеш? И то убиват със сигурност , а не като ваксините, с които впрочем и ти си набоден още от дете, ама сега напълнихте гащичките, щото сте страхливи като полски мишлета :)
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДокераСравнението ти е много т5 ъпо, меко казано.
58
1
 
3
 
! Отговори
До 67 преди 3 години
А други бози кога?
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
11 държави прекратиха "боц-боц" с Астра БозатаАвстрияЕстонияЛитваЛатвияЛюксембургКипърДанияНорвегияИсландияИталия БългарияСписъкът расте!
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 64Много яко сравнение направи обаче: Между ваксина и алкохол!ХА-ХА-ХА, наистина се развеселих!Значи, ако изобретят ваксина, на която най-честият и страничен ефект е състояние на опиянение се записвам първи в списъка, да знаеш!Особено ако е на аванта!
55
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се разберем. Всеки ваксиниран, умрял от инфаркт, инсулт и т.н. оттук-нататък ще да е умрял заради страха. Да не се обвинява хубавата ваксина.Ама-ха...
54
10
 
9
 
! Отговори
Докера преди 3 години
От алкохол годишно в света умират СТОТИЦИ хиляди ! От Ваксините от СТОТИЦИ хиляди годишно умират единици ! Правете си сами аритметиката !!!