Какво трябва да знаем за ваксината на "Джонсън и Джонсън"?

Тя се приема на една доза и е лесна за съхранение
14 мар 2021 17:04, Нели Христова
82
Какво трябва да знаем за ваксината на "Джонсън и Джонсън"?
Снимка: БГНЕС

Практичност

Ваксината има няколко логистични предимства. Тя се поставя само в една доза, противно на ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна" и "АстраЗенека", които се поставят в две дози в интервал от няколко седмици.

Освен това ваксината на "Джонсън и Джонсън" може да бъде съхранявана в продължение на три месеца в обикновен хладилник, което улеснява нейната дистрибуция.

Каква ефикасност?

Ефикасността на ваксината беше тествана по време на клинични изследвания върху около 40 000 души на възраст на и над 18 години в няколко страни, по-специално САЩ, Мексико, Бразилия, Южна Африка. Около половината от тях получиха ваксината, а другата половина - плацебо. После двете групи бяха съпоставени.

Ваксината се оказа ефикасна на 85 процента за възпрепятстване на тежки форми на КОВИД-19 - ключов показател, който означава предотвратяване на хоспитализация и смъртни случаи. Нито един ваксиниран не е починал от КОВИД-19 по време на клиничните проучвания. За сравнение има седем смъртни случая на хора, получили плацебо.

Ваксината освен това е ефикасна на 66 процента, когато става дума за предотвратяване на умерени до сериозни форми на заболяването. Това е средностатистическата ефикасност; в отделните страни тя варира - от 72 процента в САЩ до 64 процента за Южна Африка, където вариант на вируса (В.1.351) бе вече доминиращ в страната в момента на клиничните изследвания, според данните, анализирани от Европейската агенция по лекарствата.

А каква ефикасността по отношение на другите ваксини? Резултатът от 66 процента не може да бъде напълно сравняван с около 95-те процента ефикасност, наблюдавана при ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", предупреждават експертите. На практика клиничните изследвания на тези две ваксини бяха извършени, докато вариантите, по-специално южноафриканският, все още не бяха разпространени.

Какви са страничните реакции?

Най-често наблюдаваните странични реакции по време на клиничните проучвания са болка на мястото на инжектирането, главоболие, умора и мускулни болки.

В Южна Африка бе установен най-малко един случай на анафилаксия - сериозна алергична реакция, съобщава компанията.

Подобни реакции, които са много редки, бяха предизвикани също и от инжекции с ваксините на "Модерна" и "Пфайзер".

Каква е технологията?

Препаратът на "Джонсън и Джонсън" е ваксина с вирусен вектор. Тя използва като основа друг по-малко вирулентен вирус, трансформиран, така че да може към него да се добавят генетични инструкции на част от вируса, отговорен за КОВИД-19. Веднъж попаднал в клетките, типичен за SARS-CoV-2 протеин се произвежда, като инструктира имунната система да го разпознае.

Къде е разрешена ваксината извън ЕС?

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" е разрешена за спешна употреба в САЩ от края на февруари. Тя беше разрешена и в Канада от началото на март. Преди това Южна Африка също започна да я прилага.

Допълнителни изпитания

Фармацевтичната компания обяви, че изследва ефекта от две дози, вместо от една единствена, върху имунната защита.

Някои учени изразиха резерви към ефекта от тази допълнителна доза заради техниката, използвана за тази ваксина - имунната система може да разпознае не толкова вирулентния вирус "транспортно средство", инжектиран за втори път и да го елиминира, преди той да е започнал да действа.

"Джонсън енд Джонсън" също така обяви, че започва скоро изпитания при тийнейджъри, а после при деца, както и при бременни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На същия принцип е ксто астра зенека за сега това ми стига иначе явно разрешенията си ги дават
67
1
 
5
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
До Трябва да знаем чеДори 5г няма да даде абсолютна сигурност за бъдещи нежелани или трагични последици.. Това което трябва да се знае е, че се избърза с тези ваксини заради много възрастните или болни хора, където поне в началото смъртността бе огромна риска надхвърляше риска от ваксините. Опасното стана когато решиха да ги забиват на цялото население вкл. млади хора и деца, без нужда. 75 годишни и нагоре няма да създават повече поколения. Но млади хора и деца получават евентуална опасност
66
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво не трябва да знаем за тяхната ваксина, интимни гелове и бебешките им пудри?!? Стига с тези поръчкови статии всяка седмица за Дж.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия твърдо са решили да докарат населението на Планетата ни до "Златния Милиард".Никой от простосмъртните не знае какъв ще е дългосрочният ефект от експеримента - "Ваксина"!
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До есента на тази година (октомври - ноември) ще стане мнооого интересно!!!Пазете се, бъдете здрави и гледайте сеир!
63
4
 
9
 
! Отговори
Трябва да знаем че преди 3 години
това е поредната прибързано пусната на пазара от панически или чисто финансови подбуди ваксина, на която не са минали всички лабораторни тестове, просто защото безопасна ваксина за 1 година не се прави, а за разлика от контролните органи, времето за лабораторни тестове със пари не може да се купи!
62
0
 
1
 
! Отговори
Мишки преди 3 години
Аре действайте.
61
7
 
2
 
! Отговори
anon преди 3 години
разбира се, че не е като астрата. астрата е от старата генерация ваксини които излагат организма ни по-слаба версия на вируса. един вид астрата е "жива" ваксина. модерна и файзър са мрна ваксини на съвсем друг принцип. там жив вирус няма, но има "инструкции" как да се изработят антитела ако организъма срещне истинския вирус. джонсон и джонсон е също от този тип ваксини.
60
4
 
13
 
! Отговори
д-р Гарабед преди 3 години
Егати простотията! Няма да се учудя ако и цар Киро пусне скоро някоя ваксина!
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е като Астра е, каква да е? Пак е векторна. Но пък ако я произвеждат с качеството на канцерогенните им шампоани, то може и да е по-голяма скоросмъpтница от Астрата....
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото което трябва да знаем за ваксината на Джонстън е дали е като тази на Астра. Ако е като нея не ни я хвалете.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С ПОДКРЕПАТА НА КОМИНТЕРНА
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази ваксина ще се харчи много повече от астра зенека понеже ще се приема в една доза.
55
3
 
16
 
! Отговори
Баста Зенека преди 3 години
"Какво трябва да знаем за ваксината на "Джонсън и Джонсън"?"Въпросът е какво НЕ ТРЯБВА да знаем за ваксината на "Джонсън и Джонсън" докато не започне ваксинацията с нея.
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Какво трябва да знаем за ваксината на "Джонсън и Джонсън"?"Ще научим всичко когато опитните зайчета започнат да получават увреждания или да умират, като с отровата на астра зенека.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интересно. Вчера писах коментар, точно по тази тема. Понеже пътувам доста често и всяка година си поставям противогрипна ваксина в една доза и според зависи къде ме пратят се ваксинирам и за малария.Стана ми странно как три компании произвеждат уж различни ваксини, а се поствят по един и същ начин - с две дози. И сега от никъде - ваксина с една доза
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната руска рулетка - я свърши работа, я не. Я действа срещу нови щамове, я не. Я няма странични ефекти, я има. Я ти се падне кофти партида, я ти се падне хубава...Важното е да си рисков типаж и да се боцкаш. По-напредналите даже няколко различни ваксини комбинират, хехех.
51
0
 
14
 
! Отговори
. преди 3 години
Пълна мъгла е положението.
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирайте се с ваксината на Пинокио, Пинокио се е ваксинирал с ваксината на Маркъл & Меркел и бори Короната.
49
3
 
6
 
! Отговори
Ко става преди 3 години
ве в хамерика колкото ваксинирват по- вече се заразяват и пукат като пуканки.