Българин в Шанхай: Китайците ударно се ваксинират

За февруари бяха малко над 52 млн. души, каза Димитър Владиков
15 мар 2021 09:14, Ния Христова
26

Година и половина измина, откакто Китай овладя първата вълна, а правителство в Пекин обяви, че ще ваксинира близо милиард души и ще въведе вирусен паспорт. 

"Китайците ударно се ваксинират. Всеки месец излизат доклади за ваксинираните, като за февруари бяха малко над 52 млн. Има още много до 1 млрд., но ударно се ваксинират навсякъде", обяви директорът на българското училище в Шанхаий и преподавателят в китайския университет "Джаотонг" Димитър Владиков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той уточни, че в Китай се използват 5 вида ваксини и допълни, че наскоро са започнали обсъждания за въвеждане на ваксинационен паспорт в цялата страна. 
 
"Предложение на Китай към страните от ЕС и Щатите и навсякъде, където се ваксинират, е да се унифицират тези паспорти, които ще бъдат електронни или на хартиен носител - да се въведат точно тези ваксини, които могат да бъдат признати за целия свят", посочи Владиков.
 
И обърна внимание на "зелените кодове", които позволяват на китайските граждани да сертифицират здравния си статус.
 
"Това е една от мерките, които китайците въведоха първи тук. Това е здравен код, който всеки има на телефона. Той показва дали си здрав или дали си се ваксинирал. Може да се извади на хартиен носител като сертификат. Хората го приемат като част от борбата с този вирус и като стъпка напред", каза още Владиков.
 
Той обясни и неприложимостта на "зелените кодове" в ЕС, където подобна мярка е несъвместима с регулациите за конфиденциалност и би създала дилемата: нарушават ли се основни човешки права като правото на придвижване.
 
"Тук тази дилема не съществува и тук това е една от мерките, които се използват навсякъде", посочи Владиков.
 
Преподавателят изтъкна, че процесът по въвеждане на ограничителни мерки в Китай е по-ефективен, защото гражданите не участват в диалога за мерките.
 
"Хората са извън уравнението. Тук става въпрос за три страни: правителството, болниците и авиокомпаниите. Коментира се между тези три страни и процесът на комуникация тече по-бързо, а гражданите само се информират", поясни директорът на българско училище в Шанхай.
 
"След година и половина всички се надяват, ако не през лятото, то до края на годината да се отворят границите. Аз имах желанието лятото да пътувам към България, в момента и в България е зле положението. В Китай с тези ваксини дано всичко стане по-бързо и да се отворят границите. Освен да чакаме и да бъдем позитивни, няма много други неща, които може да се направят", заяви Владиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Ал Бънди преди 3 години
Китай - страната на "свободните и демокрацията".Пропагандата върви с пълна сила.Много хора забравиха или незнаят как им промиваха мозъците през комунизма.
22
1
 
5
 
! Отговори
Ударната математика преди 3 години
САЩ - 105 милиона дози администрирани (20.6% от населението са получили поне една доза)Китай - 52 мил (3.6%!!! от населението)ЕС - 48.9 мил (7.7%)Израел - 9.26 мил (59.3% от населението)Само за сравнение няколко страни. Нека да престанеме да се кланяме на тези които ни докараха дотук и да не повтаряме като папагали тяхната пропаганда.
21
0
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Е разбирам какъв е смисълът да се ваксинираш, когато може да си добиеш прекрасен естествен имунитет. Кому са нужни тия подритвания на здравните книжки ?
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо е тази масова ваксинация на населението на земята,като че ли срещу него е насочено БОВ,вирус ко участник по вид-корпоративен вид-ковид,че да предизвика поголовно унищожение,от което се предизвиква масов стрес и за тез,които не знаят как да се справят по време на пандемия да не могат да се развият в популационни отношение,като от страхова невроза дори да не могат да се сетят да прочетат една класическа книга по тоз въпрос от италиански средновековен писател за онез времена,отношения,пандемии
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо, те са много!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шамара кво прави в Китай бре? Най-сетне да намери място на Земята, където не абсолютно всички имат по-голям от неговия
17
5
 
10
 
! Отговори
Tiger преди 3 години
Ваксинират се защото ги задължават. В Шанхай заразените са много, но официално няма болни;).Аз живея в Тайван и тук вътрешната зараза е спряна, няма Ковид и ваксини.Който е ходил в Източна Азия, знае онези хора колко са организирани и напред с нещата.Като се сетя за *** в България и ме заболява главата.
16
0
 
4
 
! Отговори
-10 преди 3 години
"Преподавателят изтъкна, че процесът по въвеждане на ограничителни мерки в Китай е по-ефективен, защото гражданите не участват в диалога за мерките."Може ли нешо, което те касае и ти не участваш в управлението му да е ефективно? Ефективно е за кого?
15
0
 
5
 
! Отговори
-10 преди 3 години
Смях в залата! Матрелаът е матреал навсякъде по света. При този темп ще се вкасинира по-малко от половината за една година. При предположенията, че ваксината държи имунитет по-малко от година означава, че трябва да има един постянен ваксинационен процес, нон стоп, година след година. А ако предположим, че вирусът ще изчезна тази или следващата година, то цялата тази истерия с ваксините се обезмисля.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че каква е разликата между фашизма и комунизма!? При фашизма китайците живеят несравнимо по-добре от при комунизма, когато бяха подбелили очите от глад...При комунизма и ги избиваха с десетки милиони...
13
1
 
5
 
! Отговори
Косача преди 3 години
До Всички нормалниТази тактика не минава и никога не е минавала.Само българите сме важни, всичко друго е пепел.Ти няма как да го разбереш, защото си платен драскач или си брейн лаг, и в двата случая струваш по- малко от с-о-п-о-л-а ми.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора се бъркат, че в Китай е комунизъм. Не, в Китай е чист фашизъм, където отделният човек е просто една гайка в уродливия механизъм. Целта е китайският фашистки модел да се приложи над целия свят. Не случайно измисленият ковид тръгна оттам.
11
6
 
7
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Тия жълти *** заслужават ядрена заря! НО в момента постъпват правилно, спрямо собственото си население. Всяка нормална държава и народ би следвало да разбере, че без масова ваксинация, вируса ще стои с години. Няма друг начин, просто. Ето ги, Америка също започна ударни и там няколко десетки милиона вече са ваксинирани. Само *** мисли, че ваксината е ГМО, а кренвиршите и парцуцата на бай Кольо в мазата са полезни.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То щом е модерно не означава че е и умно.
9
1
 
6
 
! Отговори
до Ниа Христова преди 3 години
Този българин как го открихте в Китай?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опа другари, сега какво правим, нали се радваме на Китай, айде всички сега да се записват за ваксинация.
7
4
 
10
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Ти недей определя кой е мъж и кой не е. Хора който ги е страх от хремата не са в позиция да определят кой е мъж и кой не е. А и виждам че имаш такъв зор за ваксини, бе аз имам тука 10тина. Яко искаш мога да ти ги дам но при условие че аз те ваксинирам с тях с всичките на яеднъж
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чайниците пуснаха заразата и сринаха световната икономика. Комунисти, сър....
5
17
 
6
 
! Отговори
Всички нормални преди 3 години
Китайци, евреи, англичани, американци, всички нормални хора. Само *** трепере и смята, че многомилиардните разработки за ваксини са направени за да му се намери колая и да го убият. Имам приятел, който има две деца, но го е страх от иглата и че ще припадне. Толкова и за смелостта на българският мъж.
4
5
 
14
 
! Отговори
Не ми хвалете преди 3 години
Китай. Пръскат зараза, не си следят лабораториите, пазарите. Когато лекари сигнализират за болести ги арестуват и предупреждават да мълчат. Когато затвориха Уахан, не затвориха пътуванията за чужбина. Така заразата обхвана целият свят. Сега въобще не ме интересува Китай до следващата зараза.