Как ще изглежда COVID поколението след края на пандемията?

Изолацията се отразява зле на психичното здраве на децата
15 мар 2021 19:30, Нели Христова
32
Как ще изглежда COVID поколението след края на пандемията?
Снимка: БГНЕС

Натали Санчес го чу в гласовете на децата си, когато трябваше да отмени празненствата за рождените им дни и го видя по лицата им, когато им каза, че не могат да играят с приятели. Това беше нещо повече от просто разочарование. Беше страх, че светът, който някога са познавали, може да се е променил завинаги.

"Мисля, че това е нещо, което ще им остави белези. Не мисля, че ще го забравят", казва майката на три деца в Литъл Рок, Арканзас. "В живота ни има период преди и след пандемията."

Когато новият коронавирус започна да се разпространява, много от нас се надяваха, че локдаунът ще се окаже краткотраен. Сега, след година на световно бедствие, което преобърна обществото ни и уби повече от 2,6 милиона души, нагласите се промениха.

Моментите, когато изглеждаше, че всичко това може да е моментно, отдавна са изчезнали. Вече не е въпрос дали тази пандемия ще оформи цяло едно ново поколение, а как ще го направи.

Някои експерти започнаха да използват нов термин, за да говорят за сеизмични промени, които виждат - промени, които биха могли да предизвикат последствия в живота на децата далеч в бъдещето.

Те дадоха ново име на най-новото поколение в света: Gen C или Generation Covid.

"COVID е толкова голямо мегасъбитие в човешката история", казва Хаим Израел, ръководител на тематични инвестиции в BofA Global Research, който описа Gen C в широко цитиран доклад миналата година. "Това ще бъде най-определящият момент за това поколение."

Кои са Generation Covid?

Терминът Gen C за пръв път се появява в медиите в началото на пандемията. Съвсем наскоро инвестиционни анализатори и защитниците на правата на децата започнаха да използват вариации на фразата.

Определянето на поколение не е просто. Имената, които използваме, за да говорим за групи от хора, родени през даден период, могат да се променят с течение на времето - понякога, защото онова, което изглежда е било определящо събитие, впоследствие се оказва по-малко влиятелно от другите сили, които са им въздействали.

Дефиницията на Хаим Израел за Gen C включва деца, родени от 2016 г. до средата на 2030-те - защото, промените, на които сме свидетели, са толкова драматични, че дори децата, родени години след края на пандемията, все още ще виждат как тя оформя живота им. "Те ще бъдат различни", казва той. "Те се определят от един напълно нов свят."

Попитани кой включва Gen C, експерти в други области споделиха различни мнения със CNN.

Старши съветникът в Детския фонд на ООН казва, че трябва да бъдат включени всички деца - особено тези, които са прекъснали преходни точки в живота си. Професор по социология заяви, че студентите не трябва да бъдат пропуснати. Експерт по психично здраве отбеляза, че децата на възраст 7-9 години са особено уязвими.

Но всички са съгласни, че трябва да следим отблизо какво се случва с децата - и че децата, родени по време на пандемията и живеещи през основните етапи в развитието си в момента, са важна част от това поколение. "Първите 1000 дни са толкова критични за развитието“, казва Дженифър Рекехо, старши съветник по здравеопазване и ХИВ в УНИЦЕФ. "Докато страните се фокусират върху отговора на тази пандемия, важно е те да не изпускат от поглед тези уязвими периоди в живота на децата. Има някои много важни проблеми, които не могат да бъдат оставени настрана."

Какъв е светът за най-младите членове на това ново поколение?

Бебе гледа с широко отворени очи към камерата, докато свири позната музика. Това е мелодията на класическата детска песен - "Ако си щастлив и го знаеш". Но думите в тази версия в TikTok са различни.

"Ако сте пандемично бебе и цял живот сте били в карантина, така че сте прекалено стимулирани от всичко, защото всички непознати, които виждате, са с маски и никога през живота си не сте имали възможност за игра, пляскайте с ръце."

Видеото е гледано повече от 130 000 пъти. А в TikTok, който също включва клипове на бебета, търсещи дезинфектант за ръце и гледащи с копнеж през прозорците по време на локдаун, клипът се превърна в начин за свързване на родителите, които използват моменти на почивка, за да преминат през ежедневните несигурности при отглеждането на бебе в пандемията. Версията на песента TikTok се използва като фонова музика за повече от 10 000 видеоклипа - и броят им продължава да расте.

"Бяхме толкова шокирани", казва Бека Щраус, която споделя видеоклипа на сина си Емет, който пляска, докато съпругът й Алекс пее, но никога не е очаквала това да резонира с толкова много хора.

Емет е роден през април 2020 г., само седмици след като училищата, фирмите и границите по света започнаха да се затварят. Щраус, която живее в Белингам, Вашингтон, казва, че семейството й се опитва да научи детето на социални умения у дома и да вземе ситуацията в свои ръце. Но те се чудят какво ще се случи, когато деца като Емет, които са прекарали по-голямата част от живота си в изолация, изведнъж бъдат изложени на по-широкия свят.

"Любопитни сме как ще бъде цялата общност на децата, когато най-накрая могат да се съберат", казва тя. "Всички те ще се съберат в една стая и ще се чудят: "Кои са всички тези деца? Какво да правя? Как да отида при тях и да играя с тях?"

Това е притеснение, което много родители на малки деца от Gen C споделят.

Санчес казва, че се притеснява, че синовете й, които са на 3 и 6 години, ще бъдат смазани, когато се върнат в училище. "Страхът ми, тъй като го виждам  и у себе си, е, че те просто стават по-асоциални", казва тя. Но според нея има и положителна страна.

"Надявам се, че те ще бъдат по-силно поколение," казва Санчес, "защото са преживели много за една година."

Франк Данко, 27-годишен управител на супермаркет в Ню Йорк, казва, че семейството му е прекарало много повече време заедно заради пандемията, отколкото би имало шанс да направи в противен случай. Това му дава шанс да се сближи повече с дъщеря си Адриана, която вече е на близо девет месеца. Без значение какво ще се случи по-нататък, казва той, Адриана и останалите членове на нейното поколение ще го изживеят заедно.

"Моето бебе, тя ще порасне какъвто и да е светът", казва той. - Това е, което познава."

Пандемията ще засегне децата по различни начини

Не знаем как ще изглежда светът след пандемията. Това може да отнеме месеци, години или дори десетилетия, за да стане ясно. Но знаем, че родителите са притеснени.

Президентът на Американската педиатрична академия предупреждава, че това, което е започнало като спешна ситуация в областта на общественото здраве, се е превърнало в криза на психичното здраве за деца и юноши. И УНИЦЕФ казва, че данните му "разкриват опустошителна и изкривена нова норма за децата в света".

Но учените са на мнение, че дисектирането на проблемите на настоящето не е единственият начин да се мисли за бъдещето на Gen C. Има и много неща, които можем да научим от миналото. "Виждам толкова много прилики ... само по отношение на неравенствата, които са съществували през цялото време, но стават очевидни по време на криза", казва Лори Пийк, директор на Центъра за природни опасности в Университета на Колорадо Боулдър. За книгата си "Децата на Катрина" Пийк и съавторът Алис Фотергил проследиха живота на стотици деца, за да видят как опустошителната буря от 2005 г. го е оформила.

"Моделите бяха ясни - афро-американците с ниски доходи са най-изложени на риск заради Катрина и те са претърпели най-продължителното възстановяване от най-лошите въздействия", казва Пийк. "Същото нещо се случва и по време на пандемията."

Цветнокожите хора умират и се разболяват с по-високи темпове, обяснява Пийк, а цветнокожите деца несъразмерно напускат училище. И тези неравенства, казва тя, трябва да бъдат не само признати, но и взети предвид в усилията за възстановяване.

Това е нещо, което Джонатан Комер е открил и в своите изследвания. Професорът по психология и психиатрия в Международния университет във Флорида е изследвал ефектите от терористични атаки като 11 септември и атаката по време на Бостънския маратон върху децата. Често, казва той, ситуациите, в които са били семействата на децата преди бедствието - и подкрепата, която са получили след това - играят по-голяма роля при формирането на дългосрочните въздействия върху психичното здраве, отколкото всичко, което децата са преживели пряко.

"Рано е да се каже, разбира се, как ще изглежда цялостният характер на това поколение и как ще бъде повлияно психичното му здраве в дългосрочен план", казва Комер. "Но изглежда, че няма да има универсално въздействие върху характера или личността, защото тежестта на тези времена не се споделя равномерно."

Как това поколение се сравнява с децата на Голямата депресия

Това твърдение е вярно и сега, както и било и преди близо век: "Няма пряк път през това преживяване", казва Глен Х. Елдър Джуниър, изтъкнат професор по социология в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. Той казва, че изследванията зад книгата му "Децата на голямата депресия" разкриват няколко точки, които имат паралели в пандемията.

По това време възрастта на детето е изиграла роля за това как опитът е оформил бъдещето им, обяснява той. По-възрастните момчета, които са преживели депресията, са могли да си намерят работа и са се чувствали свободни в ситуацията, докато по-младите момчета са останали вкъщи и са били дълбоко засегнати от това как родителите им се справят с това. "Те станаха "мишени на разочарованието за бащите си" казва Глен Х., а години по-късно все още търпят последствията.

Днес експертите по психично здраве казват, че начинът, по който родителите се справят с пандемията, ще има голямо въздействие върху децата - особено тези, които са по-малки.

Друг важен момент е факта, че излагането на голяма социална промяна не е задължително да повлияе на целия живот на някого - защото това, което следва сред промяната, може да изиграе още по-голяма роля, обяснява Глен Х. Много деца от Голямата депресия, отбелязва той, се борят в началото, но по-късно имат успешна военна кариера в Корейската война.

"Военната им служба беше доста забележителна", казва той. "Имаше много общо с факта, че поколението се е справяло с трудни времена и са знаели как да се справят в трудна ситуация."

Ежедневните реалности на пандемията станаха болезнено ясни. Но ние не знаем какви големи социални събития ще се развият след дни или десетилетия.

Технологиите ще бъдат голяма част от живота на Gen C. Притеснително ли е това?

Хаим Израел, анализаторът на Bank of America, прекарва много време в мислене за това как ще изглежда бъдещето. Той е оптимист.

"Ако съм честен, наистина завиждам на Gen C", казва той. "Мисля, че те ще живеят в очарователен свят."

Промените, които вече наблюдаваме при Gen Z, предходното поколение, ще се ускорят, казва той. Например, Израел прогнозира, че Gen C ще имат възможност да работят където пожелаят по света, без да напускат удобствата на дома си. "Ролята на технологиите, на създаването на данни, ще се ускори драстично. ... Те ще живеят живота си онлайн", допълва той. "Те ще получат своя опит във виртуалния свят."

Експерти, които изучават развитието на децата и бедствията, казват, че има много причини да се притеснявате и за бъдещето на Gen C.

"Всяка възрастова група е изложена на риск", казва Комер, отбелязвайки, че той и други специалисти по психично здраве са особено притеснени от това, което той нарича "посредници", които показват засилени поведенчески проблеми и признаци на депресия.

По-големите деца разбират по-добре ситуацията и могат по-добре да изразят страданието си. По-малките деца не помнят предишния път, когато нещата са били различни. Но Комер е на мнение, че много деца в средата - които не са толкова добри в артикулирането на сложни чувства и "все още са рано в разбирането на света" - наистина се борят.

"Виждаме 7-годишни, 8-годишни, 9-годишни, които вече - само една година на изолация и домашно обучение, са извън навиците и структурата, и дейностите. Те имат значително отрицателно въздействие върху психичното здраве", казва той.

Твърде рано е да разберем какво ще означава това, казва Комер, но ефектът от пулсациите вероятно ще е забележим  за години напред. Има и друг фактор, казва той, който не може да бъде пренебрегнат. Това бедствие, за разлика от много други в миналото, не породи същия вид солидарност в общността, която може да помогне за възстановяването, казва Комер.

"Тези трудности са белязани от повече вълнения и повече недоверие. ... Не виждаме мащабното сближаване на общността, което понякога помага на поколенията и кохортите да преживеят някои от най-трудните времена", обяснява той. Но ситуацията все още се развива. И в някои отношения това е нещо добро.

"Нищо не е категорично по отношение на това къде отиваме оттук", казва Пийк.

С толкова много несигурност, едно от най-важните неща, които можем да направим, за да сме сигурни, че сме на прав път, казва Пийк, е да говорим с децата за това, което изпитват, да слушаме какво казват и да им даваме шанс да допринесат, както могат.

Това, което всички ние правим сега, ще изиграе голяма роля за оформянето на бъдещето на Gen C.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Хаим Изсраил каза също, че с тревога гледа към бъдещото поколение, което ще си направи своя Пандемия, конфискува натрупаното благо от сегащната, и изпрати еврейския народ в концлагери - този път наистина! - Докога?! Шейсет милиона не стигат ли? Ах, ние страдащите, ах ние бедните! - А това "бедните" ще се подеме от телевизиите в съботните майтап-шоута.
27
0
 
0
 
! Отговори
ndndnd преди 3 години
ще изглеждат като чипирани ***
26
0
 
3
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Статичта дори не е я четох, но се радвам, че въпроса се повдига. Посредствените хорица дето ни облъчват от екрана имат доста близък хоризонт. Максимум до края на мандата. А човешката еволюция е извървяла път от хиляди години за да е научи да живее с враждебна околна среда. Сега е захвърляме в кошчето и вече ваксина за всеки вирус. Очаквам слд 300 години, ако дете вдиша въздух без предварително закупени предпазни средства да падне в гърчове.
25
3
 
14
 
! Отговори
А сега сериозно преди 3 години
'[Как ще изглежда COVID поколението след края на пандемията?По интересно е как ще изглеждат децата им един ден, след ежегодишните ваксини сега. И Новия Световен Ред дето се пече! С колко ръце ще са? С колко крака ? Колко пола? Как ще се размножават? Биг-тех ли ще ги размножава? Сигурно...ако не се събудите!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и без ковид са обречени
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой пусна вируса в Ухан с идеята, че е далеч от САЩ и подпали целия свят. Гадове такива, лицемерни.
22
0
 
11
 
! Отговори
Ми те се виждат преди 3 години
Като клепоухи малоумницци, как. Те вече така изглеждат. Може да не чакате края за да ги видите.
21
0
 
17
 
! Отговори
Край преди 3 години
Ковидчетата ще са с клепнали уши ... от маските
20
1
 
19
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
И ceгa ca ce зacилили мутaнт cлeд мутaнтa, щaм cлeд щaмa и идвaт нa тaлaзи и нямa дa имa крaй! Aкo нe e кoрoнaвируca щe e нeщo другo! Вcъщнocт цeлтa нa зaигрaвкaтa e тoтaлeн кoнтрoл нa чoвeцитe! Затова им е 5G мрежата и на Мъск спътниците : за да ти хванат местоположението до милимунд! Oт cмaртфoнa мoгaт дa ти знaят кръвнo, пулc, нacтрoeния дoри! Нo щe ми е мнoгo интересно как ще правят контрол на населението, ако eй тaкa в eдин дeн всички взeмeм и си зае++ем cмaртфоните на жълтите павета! Ще имат една камара електронни шпиони с падащи батерии и близко до нула население за контролиране/щото им
19
1
 
4
 
! Отговори
фтф преди 3 години
*** статия до няма и къде...
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много по умно и преспективно поне от тези дето пишат в днес.бг
17
3
 
2
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
ще са с Дръпнати Очички!
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една година пандемия и вече ковид поколение, а сопрете я глупостта си бре!
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите поколения ще са същите УлЮгофрени като родителите си, които им издействаха Ковид аферата
14
2
 
28
 
! Отговори
Bond преди 3 години
"Как ще изглежда COVID поколението след края на пандемията?"_______________________1. пЛанденията няма да има край....щото така са решили кукловодите2. Поколението ще е неграмотно и лесно манипулириемо...щото това са решили кукловодите3. Поколението няма да прави разлика между мъж и жена, а ще ги възприема като пол1 и пол2...щото така са решили кукловодитеДа продължавам ли?
13
4
 
20
 
! Отговори
! преди 3 години
Прочетете внимателно:Дефиницията на Хаим Израел за Gen C включва деца, родени от 2016 г. до средата на 2030-те Щом един с такова име го казва, значи смятат да ни клатят още няколко години.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ви се нали...Basi и пропаганда статия. А ако не пожънете страх, а бури, дали тогав ще ви хареса....
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Как ще изглежда COVID поколението след края на пандемията?"Зависи от дългосрочните странични ефекти на ваксините.
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уоу ... Covid поколението ...пхухууухауауухауха
9
3
 
30
 
! Отговори
123 преди 3 години
Поколение от полуиди0ти които нищо не знаят.