ЕМА "твърдо убедена": Ползите от AstraZeneca надвишават риска

Официалните резултати ще станат ясни в сряда
16 мар 2021 17:00, Нели Христова
131
ЕМА "твърдо убедена": Ползите от AstraZeneca надвишават риска
Снимка: БГНЕС

Европейският надзорен орган по лекарствата (EMA) заяви отново във вторник, че ползите от ваксината срещу Covid-19 на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) продължават да надвишават рисковете.

ЕМА остава "твърдо убедена" в ползите от коронавирусната ваксина на AstraZeneca, въпреки че редица европейски страни преустановиха употребата й заради опасенията от кръвни съсиреци, подчерта във вторник ръководителят на лекарствения регулатора Емер Кук, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Все още сме твърдо убедени, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" за предотвратяване на Covid-19 със свързания с вируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават риска от тези странични ефекти", заяви шефът на EMA Емер Кук по време на онлайн пресконференция.

Кук посочи, че няма индикации, че инцидентите с кръвни съсиреци, които шефът на EMA определи като "много редки", са причинени от ваксината, но експертите оценяват тази възможност. Доверието в безопасността на ваксините е от първостепенно значение и агенцията извършва оценка на всеки отделен случай, каза още шефът на агенцията.

"Ползите продължават да надвишават рисковете, но има сериозна загриженост и се нуждаем от сериозна и подробна научна оценка. Това е, в което участваме в момента", каза Кук на онлайн пресконференцията.

Агенцията продължава да извършва оценка на докладваните отделни случаи след поставяне на ваксината и се очаква да завърши своя преглед в четвъртък (18-и март), след което резултатите ще бъдат публично оповестени, каза още Емер Кук.

В понеделник EMA отново заяви, че все още смята, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca) за предотвратяване на Covid-19, заедно със свързания с коронавируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават рисковете от странични ефекти.

Тогава Европейският здравен регулатор също така посочи, че неговата Комисия за оценка на риска за фармакологична бдителност (PARC) ще проучи данните за тромбоемболичните събития на 16-и март и ще направи констатациите си на 18 март, заедно с "всички допълнителни действия, които може да се наложи да бъдат предприети".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
Абе аре стига сте се хабили да правите реклама на калпавата ваксина, излишно е!Цитирате ЕМА така, както цитирате Мангъров!ЕМА не са писали такава информация!Знаете ли какво означава например черния триъгълник?Черно триъгълниче обърнато надолу на листовката означава че продуктът подлежи на допълнително наблюдение (additional monitoring) - трябва да се събират повече сведения за страничните ефекти и ползи от ваксината!
65
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стига"Стига с това АНТИВАКСЪРИ!!! Хората ,които са против или имат съмнения за ваксините срещу Ковид ,99,999.....% имат всички ваксини и са си ваксинирали децата според имунизационнния календар на България."Няма такова нещо. Повечето се хвалят, как никога не са си били ваксини, няма да си бият и т.н., доста казват, че не пият лекарства или не ходят на лекар щото ..... и т.н. простотииИ така.
64
12
 
4
 
! Отговори
При толкова преди 3 години
дървени философи за какво ви е ЕМА, за какво ви е наука изобщо. Ходете си в Русия или в Монголия или където искате (стига да ви вземат), какво търсите в Европа?
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 56"Абе то и въздушния транспорт е най-сигурен като статистика. Корпорациите ни разглеждат като статистика, но когато статистиката те застигне вече няма значение дали си сред 99-те% или сред 1%..."Много яка аналогия.И никой не се е отказал от въздушния транспорт ...:)))))
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48"Издишаш. Няма как да вкарате антиваксърите в този филм. Тун не обсъждаме ваксина. Това са някакви спринцовки с неясен състав."Я кажи, ти като голям, експерт, "състава" на коя ваксина точно ти е "ясен"?Да се посмеем, не за друго.
61
2
 
14
 
! Отговори
Вярно, но... преди 3 години
Да, ползите може и да надвишават рисковете...за хора над 85-годишна възраст, които няма какво да губят. Но за млади хора, че чак и преболедували, да ги натискаш да се ваксинират насила, че навсичкото отгоре с Астра Зенека, е престъпление срещу човечеството.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Ползите от това да преболедувам вируса по естествен път надвишават ..."Ползите" от преболедуване бяха приемливи преди ваксините. Пост-ковидният синдром си е реалност, за която малко се говори, за съжаление. А за по-отделечените във времето последствия за здравето въобще нищо не се знае, по разбираеми причини.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То тия от ЕМА са твърдо убедени ама трябва да убедят и хората. Нещо не им се получава обаче.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То тия от ЕМА са твърдо убедени ама трябва да убедят и хората. Нещо не им се получава обаче.
57
2
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Разбира се, какво е значението на наколко починали от стадото пред гарантираните милионите в пачки и чекмеджета !
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе то и въздушния транспорт е най-сигурен като статистика. Корпорациите ни разглеждат като статистика, но когато статистиката те застигне вече няма значение дали си сред 99-те% или сред 1%...
55
1
 
13
 
! Отговори
БигБрадър преди 3 години
Новите реалитита ще са "Въксайвър" и "Биг Ваксър"Там ще събират инжектираните да си сбият вирусите.Когато света се изврати достатъчно ще има и "Голи и ваксинирани"
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20 ти март- ден на световен протест срещу медицинският фашизъм.Организирайте се и участвайте, във всеки град и всяко село!Съдбата ни е в нашите собствени ръце. Ако бездействаме, децата ни ще ни проклинат.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължаваме с екзекуциите.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инжектираните с това нещо няма да имат никакъв имунитет и ще ръсят собствени вируси. Ще има гладиаторски битки от тип "на кой му е по мощен вируса"Дали ще предават битките по телевизията?
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49 не са хаби тез хора стават и лягат с Щаба някои са и от администрацията. В момента се раздават наградите на Дарвин
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза, че ваксинирането си е чиста руска ролетка ненапразно са и тези декларации които мераклиите подписват.
49
1
 
23
 
! Отговори
Ал Бънди преди 3 години
До глупаците които си мислят че антиваксърите са против всички ваксини:Ако малко помислите ще видите че хората не искат да се ваксинират с ваксината за Ковид, а не са срещу всички ваксини.Малко раздвижете закърнелите си промити мозъци.
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 46Издишаш. Няма как да вкарате антиваксърите в този филм. Тун не обсъждаме ваксина. Това са някакви спринцовки с неясен състав.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко понеже уж има някакъв шанс да не прекараш вируса тежко, но можеш да се заразиш и да заразяваш.