ЕМА "твърдо убедена": Ползите от AstraZeneca надвишават риска

Официалните резултати ще станат ясни в сряда
16 мар 2021 17:00, Нели Христова
131
ЕМА "твърдо убедена": Ползите от AstraZeneca надвишават риска
Снимка: БГНЕС

Европейският надзорен орган по лекарствата (EMA) заяви отново във вторник, че ползите от ваксината срещу Covid-19 на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) продължават да надвишават рисковете.

ЕМА остава "твърдо убедена" в ползите от коронавирусната ваксина на AstraZeneca, въпреки че редица европейски страни преустановиха употребата й заради опасенията от кръвни съсиреци, подчерта във вторник ръководителят на лекарствения регулатора Емер Кук, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Все още сме твърдо убедени, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" за предотвратяване на Covid-19 със свързания с вируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават риска от тези странични ефекти", заяви шефът на EMA Емер Кук по време на онлайн пресконференция.

Кук посочи, че няма индикации, че инцидентите с кръвни съсиреци, които шефът на EMA определи като "много редки", са причинени от ваксината, но експертите оценяват тази възможност. Доверието в безопасността на ваксините е от първостепенно значение и агенцията извършва оценка на всеки отделен случай, каза още шефът на агенцията.

"Ползите продължават да надвишават рисковете, но има сериозна загриженост и се нуждаем от сериозна и подробна научна оценка. Това е, в което участваме в момента", каза Кук на онлайн пресконференцията.

Агенцията продължава да извършва оценка на докладваните отделни случаи след поставяне на ваксината и се очаква да завърши своя преглед в четвъртък (18-и март), след което резултатите ще бъдат публично оповестени, каза още Емер Кук.

В понеделник EMA отново заяви, че все още смята, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca) за предотвратяване на Covid-19, заедно със свързания с коронавируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават рисковете от странични ефекти.

Тогава Европейският здравен регулатор също така посочи, че неговата Комисия за оценка на риска за фармакологична бдителност (PARC) ще проучи данните за тромбоемболичните събития на 16-и март и ще направи констатациите си на 18 март, заедно с "всички допълнителни действия, които може да се наложи да бъдат предприети".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
25
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ами благодарение на ваксината на Астра Зенека не умираш от Ковид, а от ваксинирането. Така че от ЕМА са напълно прави - спасява те от Ковид.
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така де да му мислят починалите които иначе можеха да са живи и да се разминат с вируса, и между другото на това не му ли викат цинизъм.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ема "твърдо убедена", но....резултатите в сряда, е как така, на какво основание е това "твърдо убеждение"?Ами пишеш им на ЕМА, и те ще ти отговорят. Нали си достатъчно грамотен да им отправиш въпрос?
3
1
 
15
 
! Отговори
иванова преди 3 години
ема "твърдо убедена", но....резултатите в сряда, е как така, на какво основание е това "твърдо убеждение"?
2
1
 
20
 
! Отговори
Х преди 3 години
Да ама никой не ика да бъде от тези ,които рискувайки да умрат и да напълнят джобовете на тези от ЕМА!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижда се