Заради негативните нагласи може да има нисък обхват на ваксиниране

Експерт: Смъртните случаи след ваксинация се комуникират неправилно
116
Заради негативните нагласи може да има нисък обхват на ваксиниране
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Докато в началото на ваксинационната кампания обществото е разделено буквално наполовина за ваксинацията, то сега сигурно тези полюси са малко по-различни, в превес на негативно настроените.

Това каза д-р Момчил Баев, доктор по социална медицина и управление на здравеопазването и фармацията, магистър по обществено здраве и съосновател нa Фейсбук общността Science In The Crisis (Наука в кризата).

Още по темата
Моето голямо опасение е, че няма да успеем да постигнем толкова висок ваксинационен обхват заради негативните нагласи в обществото към ваксините, посочи още Баев.

Според него неправилно се комуникират смъртните случаи след ваксинация с "АстраЗенека".

"По всяка вероятност там говорим за хора, които са заболели непосредствено преди или след ваксинацията си и тяхната смърт е настъпила от други причини, а не от ваксината като такава", каза още той.

Реакциите на противопоставяне на отделни групи в обществото спрямо едни или други ограничителни мерки Момчил Баев обяснява "най-вече с умората у населението от мерките".

Очаква ли ни нов цикъл от ограничения или вирусът ще се укроти с настъпването на по-топлия сезон?

Пред нас има два сценария, смята Момчил Баев. Първият - животът да продължи така за неопределено време, със затваряния, отваряния и мерки. Другият сценарий е да постигнем достатъчен имунизационен обхват, за да се върнем към "старото нормално".

В анализа си на епидемичните данни и стойности Баев посочи, че възходът е започнал три седмици след отварянето на училищата, на детските градини. Три седмици след това събитие числата започнаха да вървят нагоре. Имаме много устойчив и постоянен възход в заболяемост, хоспитализации, съответно смъртност. Ние се движихме много дълго нагоре по кривата, но тя започна изведнъж да се катери рязко нагоре. Аз не виждам никаква изненада в това, което се случва в момента, посочи той.

Според него учениците и образователната система не са единственият фактор, но те са големият фактор, отбеляза Баев. „Отварянето на обекти от типа молове и ресторанти също даде своя ефект“, допълни той.

Момчил Баев цитира проучване на американски учени върху мишки, което показва, че ако белите дробове се изчистват бързо от коронавируса, той може да се задържи в мозъка за неопределен период от време.

Постковидните състояния и симптоми ще налагат повече внимание в бъдеще, изтъкна Баев. "Имаме вече широк кръг от населението, които може да изпитват такива състояния. Много хора споделят такива симптоми след боледуване".

Относно отражението на Covid кризата върху психичното здраве Момчил Баев посочи, че последиците са налице – и върху децата, и върху възрастното население, но това е неизбежно, а първата задача при една здравна криза е да се опази животът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съм на години над 70. Направил съм добре информиран избор -искам да се ваксинирам с ваксина-Пфайзер! Записал съм час в електронния регистър! Какво се предлага - Астра зеника!!!!!!Къде отидоха Пфайзер и Модерна??? Нали имам право на избор! Не желая Астра зеника! Ще направите много като мен Антиваксери
97
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви негативни тенденции?Само някакви религиозници и неграмотници ги е страх от ваксината. Който е разумен се ваксинира.
96
1
 
6
 
! Отговори
Qanon преди 3 години
Заврете си ваксините от-зад! Планът е ясен и всички го знаят!
95
0
 
3
 
! Отговори
май не си на ясно преди 3 години
До Анонимен 103за какво не са поели отговорност бе каскет?Няма фармацевтина компания или лекар който да каже дай 10к евро и аз ти гарантирам че всчико ще е наред. Винаги казват дай парите пък после ако си жив ще е добре. Трябва тази практика да се прекрати, и да се плаща всичко година след като е отминало, за да имат ангажименти през тази година и да се плащащ за добре свършена работа, а не за това да ти кажат да се молиш да ме умреш!
94
0
 
4
 
! Отговори
Истина преди 3 години
Ами дайте малко пари на хората да направят Българска ваксина и вложете малко в това да измислят лекарство. В момента никой не лекува, всеки гледа да не се образуват тромби и чакат организма сам да се пребори, това е цялото лечение, може би единственото различно е ако ти добавят плазма с антитела за да се борят те. Цяла година седим и чакаме ваксина, нищо не се говори за лекарство което би трябвало полесно да се направи.
93
1
 
2
 
! Отговори
Д-р Исня преди 3 години
"Смъртните случаи след ваксинация се комуникират неправилно"Трябва много правилно да се комуникират убийствата от ваксините като просто не се споменават.Кога до миналата година е било новина, че Гюро Папунчев от Кюспелово е починал. Ето Занзибар...там не се говори и няма вирус.
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз искам да се ваксинирам, ама нямам желание.
91
3
 
5
 
! Отговори
до 101 ваксината преди 3 години
Ами то не е задължително да ти харесват. 100%-ови гаранции няма никъде в природата. Но вие извратеняците сте така. Имате прекалено много заблуди. Заблудите са психично заболяване.
90
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината е хубаво нещо,но когато производителите не желаят да поемат отговорност за това,което ти вкарват в тялото,нещата не ми харесват!
89
0
 
36
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Ако не ям телешко, това не ме прави вегетарианец. Ако не желая ваксина АЗ, това не ме прави антиваксър. Хората нямат против ваксините по принцип, а само срещу тези, антиковидовите - създадени в бързина, без изпитанията на времето. Отделно, че ваксинация не се прави по време на пандемия. Когато има грип например, всички ваксинации се спират.
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МАЙМУНСКИ ГРИПъВсички ваксини имат негативни реакции. И не се знае дали са нужни въобще. Само че атакуваха АЗенека защото е британска. Обикновена междуфирмена борба за пазар.
87
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да е нужно ваксиниране, трябва да има някакво заболяване.Заболяването трябва да е опасно.Ваксината трябва да предпазва от заразяване.Ваксината трябва да е безопасна.В случая нищо от горните не е налице.
86
0
 
11
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Абе само у нас имаше 4-5 съобщения за починали след АстраЗенека - жената от Пловдив, учителката от Рила, мъжът от Благоевград и още двама, които не ги помня откъде бяха. Всичките на по 40-50 г.За другите ваксини няма такива съобщения, а с Астра са ваксинирали не повече от половината опитни мишлета. С Пфайзер - другата половина.Явно АЗ не са чак толкова безопасни. Другите изглеждат по-добре, макар че случаите на заразените след и девете дози на Пфайзерда растат всеки ден.
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 94Мислех да се ваксинирам но като ти прочетох коментара разбрах че има нещо гнило в тази ПиАр кампания за ваксините, пробурвана от шарлатани за изгода. И за сведение не мисля че земята е плоска
84
1
 
25
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
До Анонимен 89Кой ти каза че не са задължителни. Принуждават хората на много места по различни начини. Дори уволняват хора. А и ваксинни карти вече готвят. Всеки нормален човек ще отврати и усъмни в действията им. Дори и да мислил преди това да се ваксинира.И още не са обяснили с какво тези дето не искат да се ваксинират ще навредят на ваксинираните. И ако могат да навредят- защо са ваксините? При това, сигурно повече от половината население вече е изкарало вируса и си има антитела. Мълчание?
83
2
 
4
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Тези наксини са като жипката на Боко. Тези избраните карат жипки за 60 000 евро а за останалите жипки по 6000 лева. Та така и с ваксините. За хората некачествената ваксина, който оживее оживее, щойто не не. ДА Е ИМАЛ ПАРИ И ВРЪЗКИ ДА СЕ БОЦНЕ С АМЕРИКАНСКИНТЕ.
82
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британски учени успешно доказаха, че противниците на ваксинирането са хора с крайно ниска интелигентност, вярващи в световна конспирация, ***, ходещи по врачки, убедени в съществуването на духове и паранормални явления. Антиваксър значи ***! Ако всички бяха антиваксъри, щяхме да живеем в пещерите като скотове. Антиваксърът е враг на човечеството с крайно ограничени умствени способности.
81
6
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Ваксините дават 100% гаранция, че няма да умрете от Ковид. Ваксинирайте се.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дааа,а Мутафа се набоде с" Пфайзер"(ако изобщо беше ваксина)Ей,така -случайно му се падна от ампулите.
79
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирайте се сега, ваксини има, безопасни са!