Български модел няма, но кои са ефикасните стъпки срещу пандемията?

Отделните държави имат различни позитиви
23 мар 2021 20:33, Нели Христова
46
Български модел няма, но кои са ефикасните стъпки срещу пандемията?
Снимка: БГНЕС

COVID-19 разтърси света с над 2,5 милиона смъртни случая и 115 милиона заразени. Джейн Корбин от BBC обикаля земното кълбо, за да намери най-добрите примери за стратегии за борба с вируса. Според нея има четири ключови области, които са били най-ефективни за ограничаване на разпространението на вируса и предотвратяване на смъртни случаи.

- Ранни и ефективни действия за контрол по границите и наблюдение на пристигащите
- Тестване и проследяване на всички, за които се подозира, че са заразени
- Подкрепа на хората в карантина, за да се задържи вируса
- Ефективно ръководство и последователни и навременни публични съобщения

Никой не може да твърди, че е направил всичко правилно. Но стъпките, изброени по-долу, подчертават кои политики от цял свят са се оказали ефективни. Ако ги съберем заедно ще получим перфектния план за борба с пандемиятя - наръчник за управление на бъдещи огнища на инфекциозни заболявания.

ПЪРВА СТЪПКА: Подготовка

Стенли Парк живее в Сеул, Южна Корея. Когато отива да вземе дъщеря си Джоу Йон от летището, той я поздравява не с прегръдка, а с маска и бутилка дезинфектиращ спрей.

Стенли не преживява пандемия за първи път. Той си спомня опустошението и страха, които огнището на MERS донесе в Югоизточна Азия през 2015 г. Това е опит, от който се е поучила страната му, като правителството направи 48 реформи за укрепване на готовността и реакцията при извънредни ситуации в общественото здравеопазване. Това се изплати.

Когато коронавирусът удари, служителите успяха бързо да изравнят кривата на епидемията, без да затварят бизнеси или да прилагат по-строги ограничения за престой вкъщи на национално ниво.

След пристигането си от Атланта Джоу Йон е под строга двуседмична карантина в дома на родителите си. Тя си изтегля приложение, което проследява нейните движения и получава шест контролни повиквания от властите. Йон приема карантината си толкова сериозно, че "дори не отива на разходка в собствената си градина, за всеки случай".

"От самото начало ние въведохме задълбочени мерки за превенция, за да не се повтори същото - историята се повтаря", каза премиерът Чун Сиекюн.

ВТОРА СТЪПКА: Тестване и проследяване

"В момента е много предизвикателно, нямам представа дали пациентите, които виждам, имат коронавирус или не", казва Дейвид Ходжис, личен лекар от Североизточна Англия, пред BBC през март 2020 г. "Може да имаме стотици случаи, които не са регистрирани."

Тъй като случаите се повишават преди първия локдаун в края на март, правителството на Обединеното кралство, което до този момент извършваше проследяване на контакти, спря да тества в общността. То имаше способността да тества само в болници. Официалната правителствена програма за тестване и проследяване стартира през май.

Повечето страни в Източна Азия започнаха да проследяват контактите още през януари. В Южна Корея болници като Янджи, в квартал Гуан-Ак в Сеул, бяха определени да обслужват случаите на COVID - от тестовете до лечението. Хората дори не трябва да влизат в сградата - те се тестват на една ръка разстояние в специална напълно запечатана кабина. Болницата обработва всички свои тестове на място и резултатите обикновено са на разположение в рамките на четири или пет часа. Във Великобритания това може да отнеме един ден или повече.

През това време екип за проследяване открива всеки предполагаем случай на заразен с коронавирус. Екипът може да бъде от криминалисти, които имат достъп до данни за използване на кредитни карти и мобилни телефони, както и до видеонаблюдението.

Премиерът Чун Сиекюн лично пое ситуацията, преди страната дори да има потвърден случай на COVID-19, като даде приоритет на системата за тестване и проследяване.  "Прилагайки тази стратегия, постигнахме добър, значим резултат", заяви той. Броят на жертвите в Южна Корея, държава с 52 милиона души, възлиза на 1 693.

ТРЕТА СТЪПКА: Подкрепа за хората под карантина

"Принуждаването на хората да си стоят у дома е основният метод да спрем COVID", казва Уша Кумари, здравен работник в общността в Керала, Индия. Уша е един от 30 000 акредитирани социално-здравни активисти, известни като работници от Аша.

Ролята й е да гарантира, че всеки, който трябва да се самоизолира, го прави. Тя им помага с пазара, купува лекарствата и всичко, което може да им потрябва, за да не напускат домовете си.

Подкрепата за изолиращите не свършва дотук. Обществените кухни доставят всеки ден до 600 безплатни ястия на хората, които се самоизолират у дома или в болница, а от началото на пандемията се предлагат услуги за психична помощ. Осигурена е и финансова помощ, а в някои случаи битовите сметките са замразени.

Министърът на здравеопазването на Керала К. К. Шайладжа казва, че е научила важни уроци преди три години, справяйки се със смъртоносния вирус Нипа. Тя ги прилага при справянето с COVID-19. Тя настоява, че осигурявайки подкрепа за самоизолиращите се, служителите са успели да контролират разпространението и да предотвратят претоварването на болниците.

С население от 35 милиона, Керала имаше най-голям  брой заразени в Индия през март 2020 г. Сега нивата на смъртност от коронавирус там са едни от най-ниските в света.

ЧЕТВЪРТА СТЪПКА: Защита на възрастните хора

В началото на април личният лекар Лиза Федерле започва да провежда тестове в домовете за грижи в древния град Тюбинген, в провинция Баден Вюртемберг, Германия, за да предпази възрастните хора от вируса и да позволи на близките им да ги посетят.

Кметът на града Борис Палмър смята, че "трябва да изградим специален защитен щит за хората, които са изложени на най-висок риск". Той бе видял въздействието на вируса в Италия и Испания върху по-възрастните хора. "Това са възрастните хора, така че ние се нуждаем от специална защита за тях."

Палмър използва бюджета на общината, за да даде приоритет на грижите и подкрепата за възрастното население на града, включително субсидирана таксиметрова услуга, безплатни маски, доставки по домовете и специални часове за пазаруване.Това означаваше, че градската университетска болница приема по-малко пациенти с COVID-19 и не е принудена да отменя други медицински процедури.

Възрастните хора са сред най-големите жертви на пандемията - и особено в Европа, тези, които живеят в домове за грижи.

"Що се отнася до домовете за възрастни хора, те са уязвима група и това не би трябвало да е изненада", каза проф. Дейл Фишър, експерт по инфекциозни болести, изпратен в епицентъра на огнището в Ухан, Китай, през февруари. 2020 г. "Мисля, че беше очевидно, когато на места по света не се обръща внимание на домовете за стари хора, броят на жертвите там беше значителен."

ПЕТА СТЪПКА: Ваксинационна стратегия

Повече от 26 милиона души във Великобритания са получили поне една доза от ваксината срещу COVID-19. Макар и доста зад световния лидер Израел, който досега напълно е имунизирал повече от половината от населението си, Великобритания постигна изключителен успех с програмата си за ваксини.

Успехът на Обединеното кралство до голяма степен се дължи на огромни усилия за планиране. Министерството на здравеопазването и социалните грижи започна да планира програма за масова ваксинация, преди дори да има потвърден случай на COVID-19 във Великобритания. През лятото правителството подписа договор за 100 милиона дози от ваксината "АстраЗенека" и 30 милиона дози от ваксината на "Пфайзер".

В Европа обстановката е различна - планирането е започнало по-късно и разпространението е бавно. Досега само 8% от хората в Европа са получили ваксина в сравнение с 36% във Великобритания. Сделките за ваксини в Обединеното кралство бяха сключени три месеца преди тези на ЕС.

Положението е по-лошо в развиващия се свят. Докато почти цяла Европа и Америка са започнали кампании за ваксиниране, само шепа африкански държави са дали старт на имунизацията на хората. В южноафриканския Кейптаун Майкъл Кута е един от многото хора в градовете, които доброволно се включиха в изпитание, проведено от д-р Линда Гайл-Беккер за ваксината Johnson & Johnson. Майкъл не знае дали е получил ваксината или плацебо, но казва, че за него си заслужава. "Това е единственият шанс да получа ваксина. Да живея", казва той. "Семейството ми все още има нужда от мен."

Много по-бедни страни разчитат на доставки от Covax, схема, ръководена от Gavi, Алиансът на ваксините, която има за цел да осигури достъп за всички до ваксините срещу COVID. Обединеното кралство е с най-голям принос, дарявайки близо 500 милиона паунда. Южна Африка се присъедини към инициативата.

Стратегията за ваксинация обаче трябва да бъде международно усилие. В страни, където достъпът до ваксина е ограничен, вирусът може да мутира - както в Южна Африка и Бразилия - създавайки нови варианти, които са по-трансмисивни, и които могат да се разпространят в чужбина. Учените се опасяват, че могат да бъдат по-устойчиви на съществуващите ваксини и следователно заплашват страните, които са имали успешна имунизация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Тато преди 3 години
Сега втори, скоро първи... ;-(
35
0
 
0
 
! Отговори
БГ Модел Има преди 3 години
Тъй като у нас всеки разбира от всичко, включително и от медицина, следваме препоръките на най-гласовитите "експерти" - журналистки, фризьорки, сервитьори и бармани, хотелиери, търговци и продавачи. Резултата е налице. Е има политика, но не забравяйте - политика - независимо от цвета - прилага желанията на народа си - за да го преизберат. Внимавайте на кой вярвате.
34
0
 
2
 
! Отговори
КИФЛА - ГЕРБ преди 3 години
Нали цЕл свЕт се учеше от нас, както казА Баце. Ква станА тя - на второ мЕсто в света /след/ Мексико и първи в Европа. Ама Баце май си ги говори теА работи без връзка с главния мозък, а пък и във ''Винету'' не пише нищо за тЕх
33
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Не е български модел, а български резил- да не ваксинираш първо възрастните - никой в света не го направи - Безсрамници!
32
0
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
е как да няма български модел!- последно място в ЕС по ваксинирани- 1во място в ЕС по смъртност
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали Захариева обясняваше как целият свят говорел за някакъв "български модел" или след като станахме втори по смъртност ще се правим, че подобно нещо не е казано?
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че има български модел.Всички го гледат и се опитват да не го прилагат.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжете гадове...... разБойко каза че нашият модел е накарал Европа да ахне от учудване колко добре де справя правителството и мерките в България
28
4
 
4
 
! Отговори
ХФ преди 3 години
Ефикасни мерки срещу пандемията - маски, дистанция, добра хигиена и игнориране на всякакви статии и новини свързани с великият вирус. Промиха ни мозъците, сякаш това е най-страшната болест на 21 век.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българския Модел е уникален с това че работи и без корона вирус пандемия - и преди и сега сме първи по смъртност в Европа. Комбинацията на трите П-та простотия, пушене и пиене води до естествената си кулминация в главното П - Премиера слънце - еманацията на т.н. Български Модел!
26
1
 
9
 
! Отговори
иво преди 3 години
Вече сме тотално първи по смъртност.Е това е модела на Боко тиквата.При този факт всички коментари са излишни.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че има български модел и ББ се хвали, че и в чужбина се обсъжда българският модел.Българския модел е известен като АБСОЛЮТЕН БАРДАК и в чужбина наистина се говори, за да се пазят от него.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да няма? Всеки истински седесар знае, че Г-н Борисов единствен в света уталожи пандемията с либерални мерки, за които цяла Европа се реди да го пита как е успял, как се е сетил да приложи такъв план!Когато дойде моментът на 4 април, аз ще гласувам за г-н Борисов, защото Той говори истината, както един истински дърт седесар!
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито едно от написаното не е направено у нас. Това е българския модел.
22
2
 
2
 
! Отговори
Селянин преди 3 години
Допълнение: долното е адресирано до 9.
21
1
 
3
 
! Отговори
Селянин преди 3 години
Интересно Вие от кое cyti сте и какви аргументи имате против мнението на 6? Моето предположение или почти убеждение е че Вие сте един от тези , които сучат от известната крава и имате конкретно поръчение: деструктивни подмятания до дупка, без оглед на изрази, норми ,средства. Желая приятна вечер и успех в изпълнения на поръчението. А към 6: за съзжаление на нас ни предстои този кошмар още четери години. Защото парата и властта са били решаващ аргумент в политиката. А те са в ръцете на тези
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля ви се, напишете някакви простотии, достойни за вАШИЯ иНТЕЛЕКТ по адрес на Боку!Липсват ми... :((((
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диктатора от Банкя - това е българския модел
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НИКАКВИ МЕРКИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ!!!!!!!МРЕЕЕЕЕЕТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сами се навряхме в тази ситуация с неконтролираните пътувания през последните години на фона на нарастващото население. Разберете - никога не е имало такова преселение на народите. И пак е имало епидемии. По кой точно природен закон да няма пандемия в тази ситуация. Планетата не развлекателна площадка. И дори имахме късмет, че не се е случило по-рано.