Преболедувалите коронавируса - с дълготрайни здравословни проблеми

Хората продължават да страдат от умора, задух и психиатрични състояния
23 мар 2021 08:45, Петя Славова
61
Преболедувалите коронавируса -  с дълготрайни здравословни проблеми
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Един на всеки трима пациенти, хоспитализирани с COVID-19, страда от дълготрайни здравословни проблеми, включително проблеми с множество органи и влошено психично здраве според преглед на проучвания, разглеждащи трайното въздействие на болестта, съобщава БГНЕС.

Публикуван в списанието "Nature Medicinе" днес, прегледът разглежда честотата на симптомите сред преболедували COVID-19 с дълготрайни последици, като най-често срещаните от тях включват умора, задух, тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство. Авторите на изследването казват, че данните сочат към недооценена спешна здравна ситуация, която правителствата трябва да проучат по-отблизо и да намерят начини за управление.

"Предвид милионите хора, заразени със SARS-CoV-2 в световен мащаб, дългосрочните разходи за физически, когнитивни и психически аспекти на здравето все още предстои да бъдат разгледани", каза водещият автор Картик Сегал, онколог в Бостънския институт, пред АФП.

Докато тежкият COVID-19 инфектира белите дробове на пациентите - оставяйки много хора с дълготрайни проблеми с дишането - проучванията показват, че вирусът атакува и други органи, което води до различни усложнения, включително сърдечно-съдови заболявания и хронично възпаление.

Сегал и колегите му прегледали девет дългосрочни проучвания от Европа, САЩ и Китай и установили, че част от пациентите съобщават за множество проблеми с органите месеци след изписването им от болница. Като цяло те открили, че 30% от изследваните пациенти съобщават за поне един симптом като умора, задух и психиатрични състояния.

Проучване в Италия сред 143 пациенти установило, че почти 90% съобщават за продължителни симптоми 60 дни след като са се възстановили от първоначалната инфекция с Covid-19. Най-честите симптоми са умора (53,1%), задух (43,4%), болки в ставите (27,3%) и болки в гърдите (21,7%). Общо повече от половината от пациентите са имали множество симптоми два месеца след напускане на болницата.

Три проучвания от Франция, Великобритания и Китай показват, че между 25-30 процента от пациентите съобщават за нарушения на съня седмици след възстановяване от Covid-19 и приблизително 20% от пациентите са съобщили за загуба на коса, според резултати от множество проучвания.

Резултатите по отношение на психичното здраве може би са еднакво тревожни. В група от 402 оцелели в Италия един месец след като са били хоспитализирани, 56% са с поне едно психиатрично състояние като ПТСР, депресия или тревожност. Авторите казват, че около 30% от пациентите са развили ПТСР след хоспитализация с Covid-19.

Сегал се надява изследванията да алармират, че просто оцеляването от Covid-19 не е непременно задоволителен здравен резултат.

"Въпреки че предотвратяването на смъртни случаи остава най-важната цел, също така е важно да се признае многоорганната заболеваемост от COVID-19," каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много вярно преди вдигах 120 от лежанка след вируса паднах на 100 друг страничен ефект е причерняване поради недостиг на кръв причинено от перманентна ерекция.
52
3
 
1
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
По точно ваксинираните,ще имат дългогодишни здравословни проблеми!
51
2
 
3
 
! Отговори
Сурив преди 3 години
Вия, тъй някак, друга тема да поназнайватя? Вирус та вирус.
50
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Може от четирима на трима нищо да не стане. Така че се пази, да не окажеш ти четвъртия.
49
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Засяга, който има мозък - не такива като мен...
48
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всички вече е ясно, че вируса е разработен толкова добре, че не само да има дълготрайни последствия, но и да те повтаря. Много лекари съобщиха, че засяга центрове на мозъка, а кое в крайна сметка управлява всичко в тялото - точно той. Смешно е, че има хора, които се съмняват във вируса, в крайна сметка тия инвестирани милиони за разработката му и плановете за по 50 години напред от правителствата са реални, а не в сферата на фантастиката, но трябва да се чете и то несамо днес.бг.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За психичното здраве нищо чудно. Щото отвсякъде ги психясвате, че едва ли не ще се превърнат в зомбита, все едно са боледували от нещо екзотично, а не от мутация на вирус, който винаги си е циркулирал в природата. Единствената разлика е, че този е по-заразен и по-трудно се лекува. Иначе от всеки вирус, от който си стигнал до болница на апаратна вентилация, се възстановяваш трудно и ти остават трайни последици!
46
1
 
16
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Щом има и психични отклонения е много ясно. Политик прекарал Ковид се отстранява. На изборите, само здрави кандидати.
45
0
 
4
 
! Отговори
трол преди 3 години
До АнонименМалоумник, всеки вирус засяга нервната система в различна степен. Като си *** си мълчи поне.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така преболедувал вирус има психични отклонения като последствия...??
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се излекувах с люти чушки, мед, чай, лимони, супа, пиене на вода и може и други полезни храни и не съм пил никакви антибиотици.
42
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук чета мнения на много лаици, относно антибиотиците. Да, вирус не се лекува с антибиотик, но без него при всякакви грипни инфекции - сте свършени. Запомнете го - антибиотикът винаги е задължителен и първо с него трябва да започнете. Всичко друго ще ви стъжни живота.
41
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ви споделя нещо напълно честно и откровено. През 2005 година хванах грип, който изкарах много зле. Десетина дни много висока температура и всички сиптоми, които знаете какви са. След това около 6 месеца не успях да се възстановя, беше ми съсипал имунната система. През лятото една бира като пия и температурата ми се вдигаше над 37 градуса. Много хора се питат къде изчезна грипа - реално от тези случаи с Ковид, съм абсолютно убеден, че над 60 % са от класически грип.
40
4
 
25
 
! Отговори
555 преди 3 години
В началото на пандемията 2020г. един лекар по телевизията каза - Няма да се отървем от вируса докато 70% не го преболедуват , но аз все пак предпочитам да съм в 30 те % . Разбира се той е бил наясно с последиците след преболедуване . за това хора, пазете се много добре със всички предпазни методи и не вярвайте на шизофренни изказвания , че ковид 19 е обикновен грипен вирус , въпреки многобройните доказателства ,че не е така. Лекарите мислят доброто ви и ги слушайте.Оставете политиката настрани .
39
9
 
18
 
! Отговори
Mnogo me e strah преди 3 години
2020г. - Ковид уби 2 милиона (може би, уж ковид).2020г. - Рака уби 22 милиона.Кво правим с това?Не може ли целият свят да се впрегне и да измисли ваксина срещу раковите клетки?
38
0
 
6
 
! Отговори
www преди 3 години
През ноември 2020 преболедувах - средно тежка форма. За 3 седмици. Имам проблем с парене в стомаха, опитвам с пробиотици и др.подобни, но не минава. Знае ли някой дали това е като усложнение от ковид или просто си е друго заболяване.
37
0
 
4
 
! Отговори
от 33 до 37 преди 3 години
Изглежда имаш много по- дълбоки проблеми. За съжаление не съм сигурен дали може да ти се помогне. Може би вече е късно.
36
5
 
10
 
! Отговори
Да преди 3 години
Хорта просто да спират с телевизията и подобни статии.
35
6
 
6
 
! Отговори
31 преди 3 години
До: 33Ами от всички преболедували коронавируса които познавам не съм чул някой да е развил бактериална инфекция.На мен ми се е случвало обаче. Но не от коронавирус, а преди години, много преди да чуем за такъв вирус когато хвана грип или друг вирус стигам до антибиотик, без да ми е станал белия дроб "на леш".
34
1
 
6
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Всъщност точно от ковид е починала.