Швеция пак ще ваксинира с "АстраЗенака", но само над 65-годишни

Страната продължава да изследва действието на ваксината
25 мар 2021 19:27, Красимир Ангелов
24
Швеция пак ще ваксинира с "АстраЗенака", но само над 65-годишни
Снимка: БГНЕС

Швеция ще поднови използването на ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" за имунизация на хора над 65-годишна възраст, но не и за по-младите граждани на страната.

Причината е продължаващото разследване на потенциална връзка между ваксинирането с препарата и редките случаи на кръвни съсиреци, заяви здравната служба, цитирана от Ройтерс.

"Ваксината е от голяма полза за възрастните хора, сред които мнозина се разболяват сериозно всеки ден", посочи в изявление генералният директор на здравната служба Йохан Карлсон по повод новите инструкции на службата към местните власти, организиращи ваксинациите в Швеция.

"В същото време не сме констатирали тези редки и сериозни странични ефекти сред по-възрастните ни граждани. Това е основание да вдигнем ограниченията за използването на ваксината за хората над 65-годишна възраст", допълни генералният директор.

Повечето държави, които временно спряха използването на ваксината на "АстраЗенака", вече подновиха употребата й след препоръките на Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация, които заявиха, че ползите от препарата превишават рисковете, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари