Вирусът SARS-CoV-2 ще остане за дълго наш враг

Трябва да свикваме с идеята за постоянна пандемия, смята експерт
28 мар 2021 21:45, Красимир Ангелов
156
Вирусът SARS-CoV-2 ще остане за дълго наш враг
Снимка: БГНЕС

През изминалата година една-единствена мисъл ни помагаше да останем позитивни, а именно, че в някакъв период пандемията ще отшуми и че ще се завърнем отново към нормалния ни начин на живот, пише Андреас Клут в коментар за Bloomberg.

Това обаче може да се окаже мисия невъзможна. Вирусът SARS-CoV-2 може би ще остане за дълго време наш постоянен враг подобно на грипа, но с по-тежки последици. Дори и ако евентуално изчезне, нашият живот ще се е променил вече до такава степен, че ще бъде почни невъзможно да се живеем по същия начин като преди. Ако връщането назад не е опция, а единственият път е напред, то как би изглеждало бъдещето?

Още по темата
Повечето епидемии изчезват, след като населението постигне стаден имунитет и патогенът започне да има твърде малко уязвими тела като гостоприемници, които могат да се саморазмножават. Стадният имунитет се постига чрез комбинация от естествения имунитет в хората, които са преболедували вируса, и вече ваксинираното население.

Последните изследвания, обаче, показват,че в случая с SARS-CoV-2 никога няма да постигнем стаден имунитет. Дори САЩ, който води класациите по ваксиниране, все още се наблюдава висок брой на заразени и страната е далеч от постигането на стаден имунитет. Това са резултатите от анализ на Кристофър Мъри от "Университета във Вашингтон" и Питър Пайт от "Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина", съобщава в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

Основната причина е продължаващата поява на нови варианти, които се държат почти като нови вируси. Клиничното тестване на ваксина в Южна Африка показва, че хората от пласебо групата, които преди това са били заразени с един вариант, нямат имунитет срещу новите щамове и могат отново да се заразят. Има други подобни изследвания от райони в Бразилия, в които имаше огромен брой инфектирани, които са се заразили повторно.

Така ваксинацията остава единствената опция в постигането на стаден имунитет. Трябва да се спомене също така, че някои от ваксините са ефективни срещу новите щамове. Но с течение на времето те ще станат безсилни срещу предстоящите мутации.

Разбира се, производителите на ваксини вече трескаво работят върху създаването на нови медикаменти. В частност тези от тях, които са базирани на  революционната технология на информационната РНК могат да се актуализират по-бързо от всяка друга ваксина в историята. Но серумът все още трябва да бъде направен, изпратен, разпределен и поставен.

Този процес не може да се случи достатъчно бързо, нито да обхване цялата планета. Разбира се, някои държави могат да спечелят началната битка с вируса, както направи Израел, ваксинирайки голяма част от населението си. Но естествения ход на еволюцията не може да бъде спрян – вирусът ще продължи да се разпространява, където е топло и има неваксинирани клетки, които възпроизвеждат своята РНК. Някои от тези клетки мутират.

Британският, южноафриканският и поне един бразилски щам станаха известни, но също така се забелязват техни "братовчеди" в Калифорния, Орегон и на други места. Ако трябваше да правим последователни проби на повече места, вероятно щяхме да открием още повече нови щамове.

Следователно трябва да приемем, че вирусът вече мутира бързо в много бедни страни, които досега не са получили никакви ваксини, дори ако младото им население успява да задържи привидно смъртността в приемливи граници и по този начин прикрива големите огнища. Миналият месец Антониу Гутериш, генералният секретар на ООН, напомни на света, че 75% от всички ваксини са поставени само в 10 страни, докато 130 държави все още не са получили първите си дози.

Трябва да сме реалисти. За да се справим с проблема, е нужно да включим този нов сценарий в нашето планиране. Добрата новина е, че продължаваме да се подобряваме в начина, по който реагираме. Например, при всеки локдаун икономиката търпи все по-малки загуби в сравнение с всяко предишно затваряне. Може би ще направим нови научни открития, които ще подобрят живота ни. Нашият "Смел Нов Свят" не трябва да бъде антиутопия. Но той няма и да прилича на стария свят, завършва анализът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът SARS-CoV-2 ще остане за дълго наш враг--------------За едни дъъълго..., за други кратко!Нищо лично - просто политика и бизнес!
74
3
 
63
 
! Отговори
162 7 преди 3 години
Вируса не е враг, а инструмент. Врага е друг
73
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я се гръмниВсички си живеем както преди въпреки измисления вирус и психоатаките на такива като теб. Вие и психоатаките ви изгубих те. Набийте си го в без мозъчните ви тикви
72
13
 
38
 
! Отговори
Леша преди 3 години
До 96блах-блах платени драсканициТексас, Флорида и Оклахома премахнаха всички мерки. САЩ отново излъга Европа.Ще въртят и ще сучат и после ще изцоцат Европа, защото няма как да нападнат Иран и Русия с джендърската си армия. Това е ковида - американска измама.
71
19
 
49
 
! Отговори
... преди 3 години
Добре де как не го разбрахте бре!? Иманно заради това, че хората спряха да се ваксинират срещу грип и фармацефтичните компании почна да им намалява печалбата и зарад това сега се стартира тоз вирус! И вие сега ме лъжете и мамите, че това щял ода мине за 10г! Няма да мине за 10г! Ще мине след 50, когато ще се исмили нов вирус! За да можем да се ваксинираме по 2-4-6 и повече пъти годишно! Бах го по просто не мога да ви го обясня!
70
11
 
25
 
! Отговори
а,бе преди 3 години
Този,който е написал този анализ,да вземе да се гръмне.Отдавна се знаеше,че вирусът много мутира и непрекъснати излизат нови щамове.Знае се и това ,че още преди 10-15години са се оптвали да направят ваксина за корона-вируси,но неуспешно.Разбира се,че ваксината -НЕ Е РЕШЕНИЕ.Решението е в използване на ефикасни лекарства още в НАЧАЛОТО на заразяванет,ТЕСТ,ИЗОЛАЦИЯ,ЛЕЧЕНИЕ е метода.Знаят и кои лекарства действат успешно,ама голям зор да ги признаят офицялно,което коства живота на хиляди.***
69
29
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според познати работещи в щатските болници, натиска върху болниците е много по - малък сравнение с предната вълна. Според тях се дължи на вече многото ваксинирани. А ние само ще гледаме резултатите на други страни, ще смърчаме и ще хейтим, в това ни бива .
68
15
 
16
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Е, и? Един вирус повече или по-малко, какво значение има? Вече се пробвахме с настинката. Не е болка за умиране.
67
14
 
25
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Относно предлагания от европейската бюрокрация т.н. Здравен сертификат.Това не е здравен сертификат, това е документ за итическа лоялност. Не се търсят съответните антитела, търси се включването към определена каста - "ковид чистите". Хората не разбраха ли, че тази пандемия е изкуствено и нарочно предизвикана и е част от средствата, с които се налага Новият световен ред.
66
18
 
3
 
! Отговори
Програмата за преди 3 години
Биологичти Оръжия на Китайските К0мундета се оказа по-напреднала, отколкото Капиталистическият им Враг предполагаше, сега плащаме цената...
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми, добре е измислен от Природата...
64
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А богатите стават още по-богати, чуден вирус който обслужва само тях.
63
9
 
3
 
! Отговори
Леша преди 3 години
До ГосТТи защо още не си в китай? *** тестове на летището не те ли привличат вече?
62
7
 
3
 
! Отговори
СероПозитивени преди 3 години
ли сте за Уханска Спиноза на Белите Дробове?!
61
3
 
7
 
! Отговори
Сталин-фен преди 3 години
Докато има Хора, ще има Вируси - следователно, като вече няма хора, няма и вируси да има!
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
79 Проблема е че и при двата варианта, които предлагаш на вируса не му дреме и се разпостранява все повече, ето сега казват че при тази трета вълна ще достигнеме нови рекорди сравнено с декемврийската миналата година!
59
3
 
19
 
! Отговори
Айде бе преди 3 години
В САЩ бързо я приключиха Короната с едно въстание и уплашиха политиците. Значи лечението е ТРИЧАНЕ. Както на политиците им хареса гаврата отваряй затваряй така и на народа може да му хареса да затвори вкупом политиците по панделите.
58
3
 
29
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Вирусът ще е наш враг докато станем общо 500 милиона от 8 милиарда сега - дотогава ваксини 2-3 годишно или дори ежемесечно...
57
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки такъв вирус се лекува с карантина. Само дето карантината трябва да е истинска, а не подпис на листче, че си карантиниран.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 68Тази абревиатура - НФСБ какво означава? Национален Фронт за Спасение на Бойко ли?