Вирусът SARS-CoV-2 ще остане за дълго наш враг

Трябва да свикваме с идеята за постоянна пандемия, смята експерт
28 мар 2021 21:45, Красимир Ангелов
156
Вирусът SARS-CoV-2 ще остане за дълго наш враг
Снимка: БГНЕС

През изминалата година една-единствена мисъл ни помагаше да останем позитивни, а именно, че в някакъв период пандемията ще отшуми и че ще се завърнем отново към нормалния ни начин на живот, пише Андреас Клут в коментар за Bloomberg.

Това обаче може да се окаже мисия невъзможна. Вирусът SARS-CoV-2 може би ще остане за дълго време наш постоянен враг подобно на грипа, но с по-тежки последици. Дори и ако евентуално изчезне, нашият живот ще се е променил вече до такава степен, че ще бъде почни невъзможно да се живеем по същия начин като преди. Ако връщането назад не е опция, а единственият път е напред, то как би изглеждало бъдещето?

Още по темата
Повечето епидемии изчезват, след като населението постигне стаден имунитет и патогенът започне да има твърде малко уязвими тела като гостоприемници, които могат да се саморазмножават. Стадният имунитет се постига чрез комбинация от естествения имунитет в хората, които са преболедували вируса, и вече ваксинираното население.

Последните изследвания, обаче, показват,че в случая с SARS-CoV-2 никога няма да постигнем стаден имунитет. Дори САЩ, който води класациите по ваксиниране, все още се наблюдава висок брой на заразени и страната е далеч от постигането на стаден имунитет. Това са резултатите от анализ на Кристофър Мъри от "Университета във Вашингтон" и Питър Пайт от "Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина", съобщава в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

Основната причина е продължаващата поява на нови варианти, които се държат почти като нови вируси. Клиничното тестване на ваксина в Южна Африка показва, че хората от пласебо групата, които преди това са били заразени с един вариант, нямат имунитет срещу новите щамове и могат отново да се заразят. Има други подобни изследвания от райони в Бразилия, в които имаше огромен брой инфектирани, които са се заразили повторно.

Така ваксинацията остава единствената опция в постигането на стаден имунитет. Трябва да се спомене също така, че някои от ваксините са ефективни срещу новите щамове. Но с течение на времето те ще станат безсилни срещу предстоящите мутации.

Разбира се, производителите на ваксини вече трескаво работят върху създаването на нови медикаменти. В частност тези от тях, които са базирани на  революционната технология на информационната РНК могат да се актуализират по-бързо от всяка друга ваксина в историята. Но серумът все още трябва да бъде направен, изпратен, разпределен и поставен.

Този процес не може да се случи достатъчно бързо, нито да обхване цялата планета. Разбира се, някои държави могат да спечелят началната битка с вируса, както направи Израел, ваксинирайки голяма част от населението си. Но естествения ход на еволюцията не може да бъде спрян – вирусът ще продължи да се разпространява, където е топло и има неваксинирани клетки, които възпроизвеждат своята РНК. Някои от тези клетки мутират.

Британският, южноафриканският и поне един бразилски щам станаха известни, но също така се забелязват техни "братовчеди" в Калифорния, Орегон и на други места. Ако трябваше да правим последователни проби на повече места, вероятно щяхме да открием още повече нови щамове.

Следователно трябва да приемем, че вирусът вече мутира бързо в много бедни страни, които досега не са получили никакви ваксини, дори ако младото им население успява да задържи привидно смъртността в приемливи граници и по този начин прикрива големите огнища. Миналият месец Антониу Гутериш, генералният секретар на ООН, напомни на света, че 75% от всички ваксини са поставени само в 10 страни, докато 130 държави все още не са получили първите си дози.

Трябва да сме реалисти. За да се справим с проблема, е нужно да включим този нов сценарий в нашето планиране. Добрата новина е, че продължаваме да се подобряваме в начина, по който реагираме. Например, при всеки локдаун икономиката търпи все по-малки загуби в сравнение с всяко предишно затваряне. Може би ще направим нови научни открития, които ще подобрят живота ни. Нашият "Смел Нов Свят" не трябва да бъде антиутопия. Но той няма и да прилича на стария свят, завършва анализът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз лично се сприятелих с него и не ми е проблем.
34
18
 
16
 
! Отговори
ДИСТОПИЯ преди 3 години
Първо зомбираха журналистите после лекарите, сега ще ни дават и зелени значки ли бяха пропуски ли
33
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капитализма винаги е бил мизерия. При капитализма става добре добре когато Сталин през 30те изправи СССР на крака и съветския народ започна да живее добре. Тогава капиталистите бяха принудени да предлагат по-добър стандарт на живот на тяхното население, иначе ги чакаше революция и експроприация на средствата за производство както в СССР. И така капитализма успя да изкара 70 години до 2008 когато мина на изкуствено дищане, а сега вече е в кома след като Путин им пусна неговите "мултики".
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нови пазари - няма. Появи се конкурент - Китай! Ами сега? Война? Ама Путин прожектира "мултики"! Ами много просто - плашим народа, затваряме всичко и слагаме намордници на народа.
31
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20 вида салам и 10 вида дъвки беше нужно по времето на СССР, да съблазняват соц лагера, и да мислят хората на запад, че живеят по добре от СССР. Всичко това вече не е нужно, всичко беше балон. СССР вече го няма. Китай развива индустриален капитализъм. Ако преди на запад сменяха колите си на няколко години, сега ще ги карат цял живот, всъщност за какво са ви коли, дайте кар шеъринг, Германия и Европа не са толкова големи, ако искаш да пътуваш взимаш кола от кар шеъринг - и главното - екология. За какво изобщо ви е собсвеност при инклузивния капитализъм!
30
2
 
4
 
! Отговори
Честито преди 3 години
Target Individual, Mind Control
29
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всеки ще има малка квартирка 8 квадрата с виртуална реалност като сложите маската да изглежда като 10 стайна, дори и миризми виртуални на 10 стайно жилище, малка симпатична електрическа кола на кар шеъринг ако искаш да пътуваш някъде, и ще ядем насекоми, защото има протеини в насекомите, а телешко и мляко - не! кравите пpъцкат и отделят метан и CO2 което не е екологично, вреди на платенетата.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това че ще живеете в квартири 8 квадрата и ще ядете насекоми при инклузивния капитализъм не е защото капитализма вече не може да ви осигури жилища и коли, а защото вие сами така решавате при демокрацията, за да спасим планетата, защото така е екологично, и защото това е модерно и куул, така ще има повече птички и дори мечките които бяха изтребени преди 1000 години ще се върнат в Европа.
27
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо в Германия наложиха жестоки мерки за 1 месец, и след 13 часа съвещания Меркел реши да ги отложи? Ама какво се случи - корона вируса отиде някъде, замина си след 13 часа заседание, или какво стана!
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британските или американските учени скоро може да решат, че оптималната възраст за човешкия живот е 57 години (както решиха, че хомосексуализмът е нормален), и тогава на 57 години - евтаназия, това е добро за природата, така спасяваме планетата, хората отделят въглеродни емисии.
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има основна разлика между болшевизма и либералната демокрацията. При болшевизма всеки който не е съгласен и критикува болшевизма се преследва, а при демокрацията има свобода и всеки може да критикува свободно болшевизма, а се преследват само тези които критикуват демокрацията, защото демокрацията е най-добрата система.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами този вирус ако е транспондер за сателитите на ЦРУ, казват че тия от DAPRA гледали по цял ден нищо не подозиращи голи жени как се къпят в баните си и лъскали бастуните!Това ако е истина Хитлер е пеленаче пред тези!Следенето се Казва:Target Individual
23
1
 
31
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Не мога да разбера - епидемии от чума и холера, много по-силно заразни и смъртоносни, все някога са преминали. А тази епидемия ще остане ... завинаги?
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно след някоя друга година безсмислена "борба" ще ни се наложи да избираме или Глад или да оставим тая Гад да си свърши работата като отнеме стотина милиона живота в световен мащаб!
21
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста повторно заразени има. Лоша е работата.
20
2
 
24
 
! Отговори
haha преди 3 години
Няма такова нещо като постоянна пандемия или епидемия. Епидемиите и пандемиите винаги продължават известно време, а не вечно.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога досега при епидемии за изчезване не се е говорило за постигане на стаден имунитет и патогена да започне да има твърде малко уязвими тела като гостоприемници как задължителен принцип или условие,а се е говорило за начин на лечение от патогена предизвикващ епидемията по разпространение с налагане на карантината за отделяне на заболелите поставяни за лечение по стадий на заболяването и така до последователно елиминиране на въздействието на патогена как причина за заболявания как епидемиите..
18
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С толкова егоисти и антиваксъри ...няма как да се оправи положението.Проблема не е само в заразяването,а и ефективността на ваксините.Ако създават антитела би трябвало и боледуването да е по-леко независимо от мутациите. То вече трябваше да има и много повторно заразени, а не се съобщава за такива случаи.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и триперът не ни е приятел от около 10,000 години, ама...
16
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внасяйте незабавно в Бг руската ваксина Спутник V, това е спасението !!!