СЗО: Разминава се разпределянето на броя на ваксините по света

Това е не само морален удар, а е и икономически разрушително
29 мар 2021 22:36, Петя Славова
4
СЗО: Разминава се разпределянето на броя на ваксините по света
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) отправи предупреждение, че нараства разминаването между броя ваксини срещу COVID-19, достъпни за богатите страни, и броя на разпределяните сред по-бедните чрез механизма КОВАКС, предаде Франс прес.

Още по темата

Предупреждението бе предшествано от изявление на шефа на ООН Антониу Гутериш, който разкритикува вчера "складирането" в прекомерен обем на ваксини от развитите страни и ги призова да ги споделят с останалите, съобщава БТА.

Разминаването между броя на ваксините, поставяни в богатите страни, и броя на ваксините, поставяни чрез КОВАКС, расте от ден на ден, заяви шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Несправедливото разпределение на ваксините не е само морален удар, то е също така икономически разрушително", добави той в слово на световна виртуална конференция за ваксинацията в света, чийто домакин е Абу Даби.

"Докато вирусът продължи да циркулира, ще продължат да умират хора, търговията и пътуванията все така ще бъдат смущавани, а икономическото възстановяване ще се забави", изтъкна шефът на СЗО.

Над 510 милиона дози ваксина са разпределени до момента в света според здравните власти, но разликите между отделните държави все още са значителни. Тедрос Аданом Гебрейесус заяви днес, че 36 страни и досега не са получили нито една доза. До две седмици се предвижда 16 от тях да получат първите си партиди чрез КОВАКС, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Ама преди 3 години
На тия кой им вярва още, май трябва да прочетат приказката за лъжливото овчарче !
2
1
 
0
 
! Отговори
“Дела, другари!” преди 3 години
И той кво направи вместо да дрънка? Тва ние ноо добре го знаеме.Да се размърда и да го промени, иначе и баба може така.Бай Тошо беше прав.
1
2
 
2
 
! Отговори
Смешковци преди 3 години
Клекнаха на всеядните им сега рев. ***