Pfizer и Moderna защитават до 80% след първа и 90% след втора доза

Това показва американско проучване
30 мар 2021 19:37, Петя Славова
47
 Pfizer и Moderna защитават до 80% след първа и 90% след втора доза
Снимка: БГНЕС

Ваксините за COVID-19, разработени от Pfizer/BioNTech и Moderna, намаляват риска от инфекция с 80% две седмици или повече след получаване на първата доза, показват данни от ново американско проучване, за което съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Джерусалем Пост".

Рискът от инфекция е спаднал с 90% две седмици след втората доза, установи проучването сред близо 4 000 американски здравни служители и ваксинирани на първа линия.

Още по темата

Резултатите потвърждават по-ранни проучвания, които показват, че ваксините започват да действат скоро след първата доза и потвърждават, че те също така предотвратяват асимптоматични инфекции.

Някои страни, страдащи от ограничени доставки на ваксини, изместиха графиците за вторите дози с надеждата да дадат защита на повече хора. Американските служители в общественото здравеопазване обаче препоръчват да се дават две дози по графика, разрешен от регулаторите въз основа на клинични изпитвания.

Изследването на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) оценява способността на ваксините да предпазват от инфекция, включително инфекции, които не причиняват симптоми. Предишни клинични проучвания на компаниите са оценявали ефикасността на ваксините им за предотвратяване на заболяване от COVID-19, но в тези проучвания са пропуснати асимптоматичните инфекции.

Проучването разглежда ефективността на иРНК ваксините сред 3 950 участници в шест щати за период от 13 седмици от 14 декември 2020 г. до 13 март 2021 г. Около 74% са получили поне една доза и сред тях са провеждани тестове всяка седмица за улавяне всякакви инфекции без симптоми.

Проучването на CDC идва седмици след като реални данни от Израел показват, че ваксината на Pfizer/BioNTech е 94% ефективна за предотвратяване на асимптоматични инфекции.

Великобритания и Канада бяха сред страните, които позволиха удължен интервал между дозите до три или четири месеца. През януари властите на Обединеното кралство заявиха, че данните подкрепят решението за 12-седмична разлика между дозите.

CDC заяви, че резултатите от проучването дават уверение, че хората започват да развиват защита с помощта на ваксината две седмици след първата си доза, въпреки че агенцията отново подчерта, че най-голяма защита се наблюдава сред тези, които са получили и двете препоръчани дози от ваксините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Птоучванията сме ние дето си сложихме вакдина никаква първа втора трета фаза няма нуе сме фазата проучване
32
0
 
1
 
! Отговори
Зарко преди 3 години
Що не ме хванете за хея?Желаещите да се повозят да ми звъннат на 0 88 950 5647.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото си искат си измислят за ваксините и ние трябва да им вярваме.
30
1
 
6
 
! Отговори
Бат Пенко преди 3 години
Вече го писах веднъж в коментарите тука. Никоя от ковидваксините не е с доказан стерилен имунитет. Ваксинираните могат да се заразяват с ковид и да го предават. Коя и да е ковидваксина пази само от тежко прекарване на инфекцията. Ама 95 процента от ковидзаразените са безсимптомни или с леки симптоми, тъй че от ваксините най- голяма файда имат само фармацевтичните производители.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е долна лъжа. Изследванията изобщо не са точни. Експертите вече го доказаха, както и данните.
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНяма да дрънкаш глупости, че в Израел има нов бум. И некакви знаят- не знаят цъкат плюсове.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27 На документите ти "*** " ли пише , където е графата за пол ? Защо има над 30 , според други над 50 *** идентичности , ако се отнася само за биологичен пол Винаги може да отвориш някой английски речник и да си прочетеш определението за ***
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите яко сбъркаха с ваксините. За ваксинирането на първите групи трябваше да има от ваксините на Пфайзер и Модерна, при които срока между първата и втората доза е по-кратък.
25
0
 
3
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
До До Лора Точно така е- "телефонистите", касиерките в банките, юристите..."Простолюдието" - до мре...
24
2
 
2
 
! Отговори
пациент преди 3 години
До Публична информация!Щото е най-еФтинка. Друго не ни се полага на нас, обикновените хора.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Е как няма да вярваме на човек който пише шампУан.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно ли бе? Пък нашия ботокс казва че тринайсетте от старчески дом ваксинирани с Пфайзер се заразили защото били ваксинирани само с първата доза и нямали защита.
21
0
 
3
 
! Отговори
Прах в очите преди 3 години
Защо направихте този избор в е-портала, след като се работи само с Астрата?
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вярно е
19
0
 
14
 
! Отговори
До Лора преди 3 години
Над 700 колеги сме определени за фаза 2, но така и няма ваксини РНК. РНК са дадени на разни фирми около партиите, така се говори. В Бургас стана ясно, че са ваксинирани масово служители на А1.
18
0
 
19
 
! Отговори
ЛОРА преди 3 години
Ами хайде пуснете ги за обикновените хора, излъгани ,че могат да избират в електронния регистър !!!! 3 месеца молите 1 и 2 фаза да се ваксинират, пазите ги тях...те отказват, а ние спазвайки реда в ел регистър , останахме без ваксини...безобразие !!!
17
1
 
18
 
! Отговори
Защо??? преди 3 години
Непрекъснато ни повтаряте, че Астра -Зенека са мнооого добри ваксини, а вие и вашите семейства се ваксинирате с Пфайзер!
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдааа... на всеки няколко месеца процентите ще намаляват с 5. Първо беше едно, после друго, а след още няколко щама може и изобщо да не са ефективни. Междувременно хората с по пет имения и цели паркове собтвеност навсякъде готвят нови мерки, като че ли може да издържим дори още няколко месеца така. Пред огромен финансов колапс сме. Ако това не приключи сега, няма как да няма и война!
15
4
 
13
 
! Отговори
Публична информация! преди 3 години
Кои получиха Пфайзер и Модерна? Защо за обикношените хорица има Астра Зенека?
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо беше 60, станаха 73, после 78 , а сега 80. Сигурно ще е от смяната на името.