Ваксините срещу COVID-19 ще са неефикасни след година?

Това е мнението на 77 експерти от 28 страни
Обновена: 30 мар 2021 18:16 | 30 мар 2021 17:45, Нели Христова
60
Ваксините срещу COVID-19 ще са неефикасни след година?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксините срещу COVID-19, които се използват в момента, могат да се окажат неефикасни след една година заради появата на невъзприемчиви към тези препарати щамове на коронавируса, пише в. "Гардиън".

Изданието цитира мнението на 77 експерти - епидемиолози и вирусолози от 28 страни. Учените взели участие в анкета, организирана от обединението "Алианс за ваксини за хората". Две трети от експертите считат, че новите щамове, които ще се нуждаят от създаване на второ поколение ваксини, могат да получат широко разпространение в света през следващите 12 месеца.

По мнението на една трета от запитаните новите ваксини ще бъдат нужни на света само след 9 месеца. Участниците в допитването подчертали, че в онези страни, в които нивото на ваксинация остане ниско, новите генетични варианти на коронавируса ще имат по-големи шансове за изработване на устойчивост към препаратите от първото поколение.

"Нови мутации възникват всеки ден и понякога намират ниша, която им дава предимства пред предшествениците им. Тези варианти, които имат шанса да я открият, ще могат по-ефикасно да се разпространяват. В някои случаи те ще могат да заобикалят реакцията на имунитета към предишните щамове, заяви доцентът по епидемиология към Йейлския университет Грег Гонсалвес.

"Пропускайки да ваксинираме целия свят, ние ще отворим вратата за все нови и нови мутации. По този начин ще възникнат щамове, имащи устойчивост към днешните ваксини. За да се справим с тях, ще бъде нужно да се правят нови имунизации", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
19
 
! Отговори
до 27 за имунитета преди 3 години
Не може естественния имунитет да е по-слаб от изкуственния. Имунната система вече един път е отреагирала на този вирус,разпознава го и при зараза знае как да действа.Това се опитват да направят и ваксините.След преболедуване антителата са с висока концентрация,която постепенно пада,защото на тялото за следващия период от време не необходимо да има много антитела,но това не значи че няма имунна защита
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До HandelВ общи линии и си прав но не съвсем, с ваксините против заушки и шарките се изгражда много дълготраен имунитет но те са разработвани и изпитвани с години а не като тия смешки които сега наричат ваксина. Туберкулозата също е заразно заболяване само че при БЦЖ ваксината имунитета трае 10 години.
30
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До .!.Това е новото нормално!
29
0
 
6
 
! Отговори
Емма преди 3 години
А добър ден😂 то е ясно. Няма трайна ваксина срещу вирус. Нали затова всяка година има противогрипни ваксини
28
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Същата статия и във ФАКТИ! Късно го вадите ДНЕС!
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, за да се прокара идеята за стаден имунитет, първото условие е да имате стадо.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината също не дава 100% гаранция,човек може да се зарази ,да пренася вирусът насам натам и ако е изградил някакъв имунитет след ваксинирането,ще премине по-леко през това заболяване и (много се надявам) няма да умре.Ваксината е за хора с по-слаба имунна с-*** и за тия,които са с непрекъснат достъп до болни.Какъв е процента ваксинирали се здравни работници (лекари , сестри) в България?
25
0
 
12
 
! Отговори
маргинал преди 3 години
Това не беше ли конспирация?
24
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В общи линии обикновено естественият имунитет е по-слаб от имунитета придобит чрез ваксина и обикновено естествения трае по-кратко време. Сега с този вирус специалистите не смеят да го кажат, защото още няма достатъчно наблюдения, но поне казват, че и двата имунитета траят поне 8 месеца и второто, че имунитета от ваксина има по-голям шанс да действа срещу новите щамове в сравнение с естествения имунитет.
23
2
 
9
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Просто е като фасул. Да познавате някой възрастен да е болен от заушки или от някоя от детските шарки? Няма. Няма и да има. Въпреки че и двете болести са вирусно заболяване. Няма британски щам, няма ботоксен щам. Преболедувал ли си, имаш доживотен имунитет. За раазлика от ваксините, които се опитват да излъжат организма, че уж има имунитет. И лъжата хваща няколко месеца за разлика от истинскяи имунитет. И между другото така наречените "заразени" всъщност имат точно истински имунитет.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, така е, това можеше да спре още преди година но избушляците от ЕС и САЩисаните ги достраша да изолират азиатските м 5an гали и резултата е налице. Далеч по лесно е да накарат поданиците си да се бодат с набързо скалъпените бъркоч наречени ваксина и да им издават сертификати. Стадото си е стадо.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абонирате се и всяка година ви боцкат. Нали не си правите илюзия че ваксината пак ще е безплатна. Това вирусче ще направи фармацефтите милиардери. А намаляването на населението върви точно по план. За какво са им 7 милиарда овце като може и с един милиард. И без това полза никакво от толкова много народ. Само изпускат Метан и унищожават климата и природата. Ще оцелеят само тарикатите като тия у парламата и като оня с бронирания джип. А вие овцете отивате за курбан.
20
0
 
15
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи почнахте да си го казвахе ама гато батьо ви го редеше това никой не вярваше! Казах ли ви, че от тука нататък до де свят светува ще има данък ваксина! На секи 9 - 10 месеца, както твърдят и специалистите, ще ви се налага да се ваксинирате по 2 пъти! Еми честито! Това е "светлото" бъдеще!!!
19
15
 
2
 
! Отговори
истина преди 3 години
Да се ваксинираме за да дочакаме лекарство против вируса.Който не иска може да не дочака лекарството.
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А най-голяма лъжа,която чух последно,че някои ,,специалисти" твърдят ,че естественния имунитет след прекарана Ковид инфекция ,е по-слаб от тоя на ваксиниран човек.И ако си прекарал Ковид,то пак непременно ще трябва да се ваксинираш
17
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста оФце от стадото блеят, бе-е-е, вирус няма, бе-е-е, всичко е измама, бе-е-е няма да се ваксинирам, бе-е-е-е, ще умра, но няма да дам на фармацевтичните компании да печелят, бе-е-е-е, бе-е-е-е, бе-е-е-е.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт е, че светът изпусна тази епидемия от контрол, а можеше още в началото с адекватни мерки, епидемията да бъде спряна, както направи Китай и ред други държави.
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 2-3 години ще сме приели ваксините така както винетките примерно. За да пътуваш, влизаш в ресторант, дишаш, живееш - плащаш си годишна ваксина и си в бизнеса. Всичко точно... Година-две медийно облъчване и овцете са готови. А компаниите, производители на ваксини си гарантират просперитет :)
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е трудно да се сети човек - повече заразени, са повече възможности за мутация на вируса и точно това стана по света. Ваксините са преграда срещу вируса и съответно много по-малки възможности за мутирането на вируса. За да се стигне до ествествен имунитет, трябва човека да се зарази, с което дава възможност на вируса да мутира, после не е ясно дали ще остане жив и ако остане какви ще са дългосрочните поражения за здравето на човек и накрая, не е ясно дали ще има имунитет към новите шамове.
13
0
 
11
 
! Отговори
ФАКТИ преди 3 години
Още миналия февруари китайците казаха ,че са открили 43 нови щама и над 150 мутации.Преди 10 г. Фарма са се опитали да направят ваксини за САРС -1 ,тествали го на маймуни,но те измрели и не посмели да го пуснат.Пуснали са една ваксина против Денга ,ваксинирали са 600 хил.деца във Филипините.След около 2,5години 160 от тях развили хеморагична картина-тромбози,кръвоизливи ,сърдечен арест и умрели.Голям скандал станал ,след доказана връзка с ваксините.А и за Денга и Ковид има лекарство-ИВЕРМЕКТИн