Докладът на СЗО за произхода на COVID-19 предизвика само критики и съмнения

Теорията за лабораторен вирус все още не е напълно отхвърлена
31 мар 2021 20:05, Нели Христова
55
Докладът на СЗО за произхода на COVID-19 предизвика само критики и съмнения
Снимка: БГНЕС

Докладът на СЗО трябваше да даде представа за произхода на пандемията от COVID-19. Но след излизането си във вторник, дългоочакваното разследване на предизвика критики от страна на правителствата по целия свят заради обвинения, че е непълно и липсва прозрачност.

В съвместно изявление САЩ и 13 други правителства, включително Обединеното кралство, Австралия и Южна Корея, изразиха загриженост относно ограничения достъп на изследването до "пълни, оригинални данни и проби".

Европейският съюз публикува собствено изявление, като изрази същите опасения, но с малко по-мек език.

Критиките идват след признание от генералния директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус, че следователите са се сблъскали с проблеми по време на четириседмичната си мисия в централния китайски град Ухан, където коронавирусът е открит за първи път през декември 2019 г.

На брифинг във вторник Гебрейсус изглежда противоречеше на основните констатации на изследването, като предложи теорията, че вирусът е избягал от лаборатория в Ухан, трябва да бъде проследена - въпреки че докладът отбелязва, че подобна възможност е "изключително малко вероятна" и не препоръчва допълнително изследване на хипотезата.

Разследването на СЗО, проведено повече от година след първоначалното огнище, беше подложено на строг контрол от самото начало. Някои учени и правителството на САЩ поставят под въпрос независимостта и достоверността на изследването, пораждайки загриженост относно влиянието на китайското правителство. Междувременно Пекин обвини Вашингтон и други в "политизиране" на произхода на вируса.

След многократни закъснения, докладът на СЗО, съставен от екип от международни експерти и техни китайски колеги, най-накрая беше публикуван във вторник. Той предоставя подробен преглед на данните, събрани от китайски учени и власти от ранните дни на пандемията, но предлага малко нови прозрения или конкретни открития за това къде и как се разпространява вирусът при хората.

Китай яростно отхвърли всякаква критика или вина, свързана с нейното справяне с пандемията.

Китайското външно министерство заяви в изявление във вторник, че Китай винаги е бил "привърженик на глобалните научни изследвания за източника на вируса и неговите пътища на предаване". "Китайската страна предложи необходимото улеснение за работата на екипа, демонстрирайки откритост, прозрачност и отговорно отношение", се казва в изявлението и се добавя, че проучването за произхода на COVID-19 трябва да се проведе и в други страни.

Съвместното изявление от вторник, подписано от САЩ и техните съюзници, признава "неуморната работа" на експертите на СЗО, за да се разбере как е започнала пандемията, но също така повдига въпроси относно времето и независимостта на доклада. "Също толкова важно е да изразим споделените си опасения, че международното експертно проучване за източника на вируса SARS-CoV-2 е било значително забавено и му е липсвал достъп до пълни, оригинални данни и проби."

Общественото порицание от САЩ и други допълнително подчертава трудността при провеждането на прозрачни и независими научни изследвания за произхода на вируса, който е заразил повече от 128 милиона души и е убил над 2,8 милиона по целия свят, според данните от университета "Джон Хопкинс".

Достъп до данни

По време на брифинга във вторник шефът на СЗО Гебрейсус призна, че международните експерти са били изправени пред проблеми с достъпа до данни в Ухан.

"В моите дискусии с екипа те споделиха за трудностите, с които са се сблъскали при достъпа до сурови данни. Очаквам бъдещите съвместни проучвания да включват по-навременно и всеобхватно споделяне на данни", каза Тедрос, който преди това беше изправен пред критики, че агенцията му е твърде близка до Китай .

Доминик Дуайър, австралийски експерт по инфекциозни болести и член на екипа на СЗО, каза пред Ройтерс миналия месец, че екипът е поискал сурови данни за пациентите за 174 ранни случая в Ухан през декември 2019 г., но е получил отказ и вместо това е получил само обобщение.

В собственото си изявление ЕС заяви, че докладът е "полезна първа стъпка", но съжалява за "късното стартиране на проучването, забавеното разполагане на експертите и ограничената наличност на ранни проби и свързаните с тях данни".

"Само чрез задълбочен преглед на произхода на вируса и предаването му в човешката популация ще можем да разберем и контролираме по-добре тази пандемия и да предотвратим и подготвим по-добре за бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването", се казва в изявлението.

За сравнение отговорът от правителството на САЩ беше много по-пряк и по-строг.

"В доклада липсват решаващи данни, информация и достъп до данни - и представлява частична, непълна картина", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки по време на брифинг. Тя каза, че китайските власти "не са били прозрачни, не са предоставили основните данни - това със сигурност не се квалифицира като сътрудничество".

"Докладът не ни води до повече знания за произхода от преди шест до девет месеца", каза тя.

"Политическо препятствие"

Докладът изследва четири възможни начина, по които коронавирусът е могъл да се появи, и заключава, че най-вероятно е той да се е разпространил сред хората от междинен животински гостоприемник - теория, която учените отдавна поддържат. Но той не отговори на ключови въпроси за това как се е случило това предаване.

Той препоръчва допълнителни проучвания за проследяване на животните, продавани на пазари в и около Ухан, включително интервюиране на работници във ферми за диви животни и тестване за коронавирусни антитела.
Докладът също така казва, че е "изключително малко вероятно" вирусът да е изтекъл от лабораторен инцидент - теория, популяризирана от предишната администрация на Тръмп и яростно отричана от китайското правителство.

"Просто не намерихме наистина осезаеми доказателства или реални насоки за това, въпреки че зададохме много трудни въпроси на Института по вирусология в Ухан", казва д-р Питър Дасак, член на екипа от експерти на СЗО, посетил Ухан, пред CNN. "Те тестваха целия персонал в групата за коронавируси у прилепи за SARS-CoV-2, за да проверят дали са били заразени. Всички се оказаха отрицателни", обясни той.

Но критиците твърдят, че докладът не е предоставил конкретни доказателства, които да отхвърлят тази възможност.

Във вторник шефът на СЗО Тедрос Гебрейсус заяви, че оценката на доклада за теорията на лабораторните течове не е "достатъчно обширна" и ще са необходими допълнителни данни и проучвания, за да се стигне до по-солидни заключения. "Въпреки че екипът стигна до заключението, че изтичането на лаборатория е най-малко вероятната хипотеза, това изисква допълнителни разследвания, потенциално с допълнителни мисии, включващи специалисти, които съм готов да изпратя", каза Гебрейсус.

Питър Бен Ембарек, водещ изследовател на мисията на СЗО, каза на брифинга, че докладът е "само началото", признавайки, че "ние само надраскахме повърхността на тези много сложни изследвания, които трябва да бъдат проведени".

Докладът дава поредица от препоръки за по-нататъшни проучвания, включително тестване за антитела срещу коронавирус в проби, събрани чрез кръвни банки преди избухването на епидемията в Ухан. Дашак казва, че в момента не е определен план за мисията на СЗО да се върне в Китай, за да проведе допълнителни проучвания.

"Разбирането е, че следващата фаза на тази работа ще бъде да се следват тези препоръки и да се започнат тези проучвания, а ние вече разговаряме с китайската страна за следващите ни стъпки и как можем да помогнем за това", каза той.

Но някои анализатори предупредиха, че опасенията, които са засенчили изследването на СЗО, могат да преследват бъдещите изследвания, особено когато отношенията се влошават между Китай и западните страни.

"Работата е там, че няма да избягаме от политиката", казва Янчжун Хуанг, старши сътрудник по глобалното здраве в базирания в САЩ Съвет по външни отношения.

Хуанг заяви, че не очаква разследването да бъде прозрачно, СЗО да играе независима ръководна роля или Китай да бъде напълно съдействащ в разследването, тъй като то е "политическо препятствие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Пълно ембарго на дръпнатите жълтури за това, че попиляха целия свят !!!На края те се налапаха с пари от пандемията, а целия свят страда заради тях !!!
45
2
 
1
 
! Отговори
pesho преди 3 години
Изключително вярно , много "бързо" забравиха случаите на атипична пневмония за която в началото на лятото на 2019 в САЩ обвиняваха ЕЛЕКТРОННИТЕ цигари!
44
1
 
0
 
! Отговори
ГОЧО преди 3 години
Вярно е, а пък в Америка *** ги душат по асфалта!!!
43
0
 
0
 
! Отговори
ФАКТИТЕ: преди 3 години
До Чичо докторНе беше рускА , първата ваксина беше на ншите партньори от сащ. После ни убеждаваха , че руснаците са откраднали разработкита на нашите англииски партньори . Това добре , ама ваксината на нашите партньори от англия , се оказа ниско ефективна и опасна а руската е с ефективност и безопасна . Да се чудиш , кой от кого е крал.Нашите партньори от Германия , очакват первите дози от руската ваксина през април - казаха го по немското радио , официално .
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както показва практиката, всеки друг ден може да преметнеш много повече хора, отколкото на първи април.
41
0
 
4
 
! Отговори
Е преди 3 години
Нали уж Тръмп не беше прав !? И за това дойдоха на неговия !
40
0
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Факт е, че този вирус не изчезна през лятото. Слънцето убива всякакви вируси, този обаче - не. Явно е устойчив и на слънце. Това е продукт на генно инженерство!
39
4
 
0
 
! Отговори
Чичо доктор преди 3 години
Който пусна първата ваксина той ще да е... Първата беше Спутник V . Нещо за коментар
38
0
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 3 години
Корона вирусът е копие недодялано на култура за атака на СПИН А защо е извън лабораториите Вероятно защото има шпиони Това е като ергените и съседките рускини
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО е просто не адекватна а друга страна и е място на неуспяли лекари с огромни заплати, които куче не могат да излекуват какво остава за хора.Но им лъскат имиджа за да не дразнят хората а ние обикновените хора започнахме да се интересуваме само от алкохол и деградивни забавления затова и всичко е помия около нас.Когато се появи лидер който ни казва истината тя не ни харесва колко сме деградирали и не му обръщаме внимание после той ни казва колко сме готини и ние го избираме.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен го е донесъл Дедо Мраз от Лапландия! Това е станало докато е носил подаръците по света. Толкова е очевадно! Един човек обикаля толкова много места горе-долу по това време. И по-точно е станало докато глезил своя елен - Елена Рудолф, който като тичал изял муха дошла от близка елипсовидна планета. Тя от своя страна (мухата) се била заблудила от нашата плоска Планета. Няма начин да не е така. Ако не е така, кажете вие...
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО е една корумпирана и ненужна организация.Да те помагат на здравеопазването в недо развитите страни но за развитите страни те са като аборигени дори пречат и изпращат грешни послания.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който пусна първата ваксина той ще да е.
33
2
 
2
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До баба мараТака е мнго ясно.
32
7
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
няма никакви съмнения вирусът е изпуснат умишлено от лаборатория на пентагонане случаино бюджетът му е 750 милиарда да сте чули да е умрял някои милионерот янките не сте няма и да чуете
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е как правителсвото което дава 300 лева пенсия и 650 минимална, да обесняват как са се загрижили за нас. Ето така, загрижено
30
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
не ме притесняват "минусите " ви!Просто става въпрос за нещо,от което си немате понятие.-Имате някаква "мантра" и се "кълнете " в нея....То и Галилей за малко да го турат на ешафода заради това,че никой не пожела да отвори съзнанието си за твърденията му.Знаете какво стана столетия по-късно...та така!..БЕЗ да правя КАКЪВТО И ДА Е ПАРАЛЕЛ м/у .."И все пак тя се върти" и "Микрометеоритите-нашественици" ще ви кажа,че някой ден истината ще излезне на яве.А до тогава-слушайте и вярвайте н
29
5
 
11
 
! Отговори
АМАН! преди 3 години
!СЗО какво е? Това е глобална институция ли, какво?Никой не е длъжен да чете за СЗО и Ковид по цял ден.АМАН!
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама тия още ли не са разбрали че този вирус е изязъл от лаборатория. Кой друг вирус така мутира че заразява цялата планета. Да не бе да си мислят че това вирусче падна от небето. Погледнете колко народ уби. Това е вирус предназначен за масово унищожение. С ваксините само ще го предизвикат да мутира в чудовище. Тогава ще разберат що за вирус си имат работа. Никога не съм вярвал че може да съществуват токова големи про..стаци като СЗО.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко значение има?