"Пфайзер" и "Модерна" дават най-силна защита, "АстраЗенека" на последно място

Новото проучване е направено сред няколко милиона души
2 апр 2021 13:37, Ния Христова
225
"Пфайзер" и "Модерна" дават най-силна защита, "АстраЗенека" на последно място
Снимка: БГНЕС
Ново проучване, направено сред няколко милиона души, показва, че трите водещите ваксини срещу коронавирус са много ефективни, пише БГНЕС.
 
Мерките за ефикасност са анализирани чрез появата на симптоми на коронавирус след получаване и на двете дози.
 
Най-ефективна се оказва ваксината на Пфайзер и Бионтех, която е показала 95% ефективност. Наличието на COVID-19 е докладвана само в 5% от случаите в рамките на седем дни след получаване на двете дози, съобщава "Економист".
 
Ефективността на препарата на Модерна е 94%. Симптоми на коронавирус се наблюдават само в 6% от случаите в рамките на 14 дни след получаване на двете дози.
Още по темата
 
Ефективността на ваксината на Джонсън и Джонсън (при еднократна доза) е малко по-ниска - между 85 и 66 процента. 15% от анкетираните показват по-тежки симптоми на коронавирус в рамките на 28 дни след ваксинацията, а 34% развиват по-леки форми.
 
АстраЗенека се нарежда на последно по ефикасност: 18% от анкетираните, които са получили двете дози с интервал повече от 12 седмици, са получили по-лека форма на коронавирус в рамките на 14 дни след получаване на втората доза. 
 
Броят на новозаразените обаче е много по-висок при лицата, получили и двете дози с интервали от 4 до 12 седмици - 36% от тях са имали по-леки симптоми на коронавирус в рамките на 14 дни след получаване на втората доза. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
1
 
2
 
! Отговори
Буби преди 3 години
Е, добре % ефикасност за Пфайзер, %за Модерна, някакви за Джонсън и НИКАКЪВ за ефикасност на АстраЗенека. Смешна сте, госпожо и платена(може би)
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кошмарни сте,дано по-малко хора ви четат тъпотиите
193
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
....що за статия е това...ами прочетете първо какво сте написали и после публикувайте....пълен абсурд....
192
4
 
5
 
! Отговори
mislete kato pishete преди 3 години
Що за глупост е тази статия? За едната ваксина броили колко са се заразили след СЕДЕМ дни, за другата след ЧЕТИРИНАЙСЕ а за третата 28 дни?! Сравняваме, значи, ябълки с круши и портокали и БАМ - заглавие. Кой в крайна сметка ви ги пише тези статии и мисли ли малко преди това или просто нещо трябва да се изпляска за забавление на масите? Видимо има организирана кампания срещу неудобно евтината ваксина на АЗ.
191
9
 
15
 
! Отговори
. преди 3 години
Нито една от тези ваксини не могат да ви гарантират предпазване.
190
1
 
5
 
! Отговори
komitata преди 3 години
айде бе сериозно
189
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле...а защо болните се увеличават като се ваксинират ,явно и тия се ментета
188
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се ваксинирах с Пфайзер една събота в ХЕИ Варна още в първите зелени коридори - нито имам връзки.нито съм полит.лице .който иска ваксина отива .нарежда се и се ваксинира.имам и Удостоверение- т.н.зелен паспорт срещу потреб.такса 3лв.от личния лекар-той го разпечата .
187
10
 
11
 
! Отговори
Спутник IIIII преди 3 години
От коментаритв разбрах че Спутник,,5" е най добрата ваксина,проблема е как нашите русофили да убедят руснаците да повярват и да се ваксинират.
186
6
 
10
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
До Анонимен-192: Сега един *** ще ти каже нещо!? Да, Спутник и Астрата са почти еднакви! Ама само в помощните вещества! но и тук Спутника има в две неща повече! Сега в главното: Астрата има само един аденовирус /както и Модерната - Ad26-S/, Спутника има ДВА аденовируса! Което показва силата му, както и по широкото му приложение! Затова го бавят Спутника, а и по политически причини!
185
1
 
4
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
До Анонимен-183: Още сме в експеримент! Не давай дълготрайни оценки!
184
1
 
6
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
До Анонимен-29: сега си спокоен, ама не допускаш ли дългосрочни реакции и разболявания ОТ ДРУГО!!! Софтуерната ваксина насочва имунната система - в борба с короната! Но ако след време ---насочи да става нещо друго в организма - автоимунни заболявания, рак и др?! Друга песен ще пееш тогава!
183
0
 
9
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
До до Онзи-9: Да те светна!!! Корекомите не бяха създадени за политическия елит!!! За тях пазаруваха от УБО -- от целия свят директно!!! И понеже много българи започнаха да работят в чужбина /предимно в Сев. Африка, Ирак.../ и се завръщаха с долари --- бай Тошо реши да им направи магазини за да идва валутата в нашия бюджет! А покрай това и народът понамаза малко!!!
182
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
195Хайде хайде не всички карат короната като дроб сърмa, 80% са я карали само на чайчета...зависи от възрастта и организма на човека
181
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки сам решава,но ако не се ваксинирам ще е кошмар,ще очаквам постоянно да се разболея,няма да мога да си планирам живота,и една инфекция ще ми разбие здравето,може и живота.Който не е карал короната той не знае какво е две седмици да си дроб-сърмa с температура.
180
1
 
9
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До БългаринХубаво, че ще дойдат, но на кого ще ги слагат? В момента предлагат единствено Астра Зенека, а Пфайвер се пазят за по-първа ръка хора, както обичаше да казва баба ми. Ще има да чакаме да ваксинират нас, болните от диабет, над 65 годишна възраст. Само да не чакаме докато се свършим! Защото така ще е по-добре за управляващите, ще се облекчи пенсионната система и ще се спестят сума пари.
179
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много пара се хвърля за реклама на ваксините, ама нали си я печатат в резерва, дреме им
178
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
191 Спутник V и Астра Зенека са абсолютно еднакви ваксини. Само глупаците още не го разбраха това. Но разбира се по-добре със Спутник отколкото с никаква. Истината е, че май ваксините не предпазват от заболяване, а само от тежко протичане на болестта. Което разбира се хич не малко. Защото нормално и без да са ваксинирани пак от 100 човека ще има по 6-7 разболели се.
177
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички са бълвочи.Ще мрeте след някоя година, ама яко ще мретe, както ви обеща майтапчийски.
176
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе да ви кажа, всички кастрират еднакво добре.От някой може да умрете, ама то нищо не 100% сигурно.