ЕМА: Възможна е връзка между ваксината на "АстраЗенека" и тромбозите

Какви са обясненията на експертите за случаите досега?
Обновена: 7 апр 2021 17:56 | 7 апр 2021 17:20, Веселина Йорданова
43
ЕМА: Възможна е връзка между ваксината на "АстраЗенека" и тромбозите
Снимка: БГНЕС

Европейската агенция по лекарствата (EMA) разкри, че е открила "възможна връзка" между ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека", разработена съвместно с Оксфордския университет, и "много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци" при хора, които са били ваксинирани, съобщи Ройтерс.

EMA отбеляза, че повечето от съобщените случаи "са настъпили при жени на възраст под 60 години в рамките на 2 седмици след ваксинацията" и подчерта, че наличните понастоящем доказателства "не са потвърдили специфични рискови фактори".

"Едно правдоподобно обяснение за комбинацията от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е имунният отговор, водещ до състояние, подобно на това, което се наблюдава понякога при пациенти, лекувани с хепарин“, каза EMA.

Още по темата
Европейската агенция по лекарствата посочи, че кръвните съсиреци трябва да бъдат изброени в листовката като "много рядък" страничен ефект от коронавирусната ваксина AstraZeneca, но че ползите от препарата продължават да надвишават рисковете.

"Комитетът по безопасност на EMA заключи днес, че необичайните кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити трябва да бъдат посочени като много редки нежелани реакции в следствие на ваксината", се казва в изявление на регулаторния орган на ЕС, базиран в Амстердам, предаде Франс прес.

Междувременно министрите на здравеопазването на Европейския съюз ще проведат среща относно процеса на ваксинация, след като Агенцията по лекарствата (EMA) обяви решението си за безопасността на ваксината на "АстраЗенека", заяви португалското председателство на ЕС.

Министърът на здравеопазването на Португалия Марта Темидо ще бъде домакин на срещата, която се очаква да се проведе към 18.00 часа наше време "след публичното оповестяване на заключенията на Комисията за оценка на риска на EMA относно безопасността на ваксината "АстраЗенека", написа в Туитър говорител на португалското председателство.

"Срещата е насочена към хармонизиране на позициите на различните държави членки на ЕС, не само с цел да се спре разпространението на дезинформацията, но и да се постигне общо разбиране относно усилията за ваксинирането в Европейския съюз“, се казва още в изявление на португалското председателство, цитирано от БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: ваксиниемакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отне им само четири месеца да кажат това, което се знаеше. Може би след още четири ще излязат и с решение да не се слага на хора под 60. Охлюви да бяха назначили в ЕМА щяха да са значително по-бързи.Въпрос - сега ще съдим ли Ботокса, който всеки ден ревеше че ваксините са абсолютно безопасни?
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия се скъса да хвалят тая ваксина,и тя и другите ваксини са ментета ,няма как да се ваксинират тук и в ЕС и болните се увеличават ,ментета бря ,нямат имунитет
5
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, ако от сто ваксинирани, 49 направят тромбози, а 51 не, то тогава ползите продължават на надвишават рисковете.
4
13
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Никой нищо не крие от вас ... Драги конспиратори.
3
1
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЦЕЛТА Е ВСИЧКИ ДА ОТКАЧИМ!!!ЕДИНЯ ДЕН ОТ ЕС ОБЯВЯВАТ , ЧЕ АСТРАТА НЯМА НИКАКАВА ВРЪЗКА С ТРОМБОЗИТЕ!!!А НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕНО ОБЯВЯВАТ, ЧЕ АСТРАТА ИМА ВРЪЗКА С ТРОМБОЗИТЕ!!!-------------------ПРАВЯТ ГО НАРОЧНО ЗА ДА СЪЗДАВАТ НЕСИГУРНОСТ И КАТО СТАНЕ ЯСНО, ЧЕ АСТРАТА ПРАВИ ТРОМБОЗИ ДА КАЖАТ, ЧЕ ТЕ СА ПРЕДУПРЕДИЛИ !!!ОТВРАТИТЕЛНИ СА!!!--------------НЕ МОЖЕ ХЕМ ПРАВЯТ , ХЕМ НЕ ПРАВЯТ
2
1
 
27
 
! Отговори
за посмешище преди 3 години
През ден различно становище. Еми не.. не е сериозно!
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тука иматука немакойто разбира, тука са спира