Кристалина Георгиева: Ваксини за всички - най-важното днес

МВФ повиши оценката си за икономическия ръст на България до 4.4%
7 апр 2021 18:20, Анисия Иванова
62
Кристалина Георгиева: Ваксини за всички - най-важното днес
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Неравенството в богатството между отделните страни, климатичните рискове и необходимостта от сътрудничество на международно ниво бяха основните акценти в изказването на Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) в рамките на пролетната среща на Световната банка и МВФ.

Припомняме, че институцията повиши перспективите си за световната икономика и прогнозира ръст от 6% за тази година, в резултат на ускорените ваксинации и приливът от държавни разходи, особено в САЩ. Световната икономическа перспектива на Международния валутен фонд, публикувана във вторник, показва, че БВП на САЩ ще нарасне с 6.4%, сред най-бързите нараствания в света и с 1.3 пункта по-високо от прогнозата за януари. МВФ вдигна прогнозата си за растеж на икономиката на еврозоната на 4.4%.

От фонда повишиха оценката си за икономическия ръст на България до 4.4% през 2021 г. спрямо предишната прогноза за 3.6%.

Неравенството

Въпреки че повишаваме прогнозите си за годината, наблюдаваме опасно разминаване в икономическите богатства както в рамките на отделните страни, така и между тях, коментира Георгиева. Tя изтъкла, че световната икономика е стъпила на по-здрава основа. Възстановяването е в ход и действията, предприети от Съединените щати за подобряване на перспективата за възстановяване в САЩ, на практика помагат на целия свят, допълни още Кристалина Георгиева. Въпреки това неревенството между страните е факт.

Според управляващия директор на МВФ: "Това е причината, поради която в рамките на тези срещи поставяме акцент върху предоставянето на справедлива възможност на всички — от една страна чрез ваксиниране на населението във всяка точка на света като условие за трайно приключване на пандемията и устойчиво възстановяване, а от друга, за да предоставим справедлива възможност за по-добър живот на уязвимите лица и държави.“

Климатът

Климатичните рискове са нарастваща заплаха за макроикономическата и финансовата стабилност, каза още Георгиева пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Действията в областта на климата предлагат перспективи за зелен растеж и зелени работни места и това е критично важно за работата ни в МВФ в подкрепа на растежа и заетостта. Това, което макар и със закъснение направихме в тази дискусия, е да съсредоточим усилията си в областите, в които сме най-силни. Това са макроикономическите данни и изследвания, фискалните и паричните политики, предотвратяването и готовността за реагиране при кризи. Това, което правим в МВФ, работейки в изключително тясно сътрудничество със Световната банка и други организации, е да засилим работата си в четири области, които са в основата на нашата мисия."

Тя коментира още, че МВФ подпомага страните за критичен преглед на политиките и намаляване на въздействието върху околната среда. МВФ изследва още рисковете в тази област чрез стандартизирано докладване и провеждане на стрес тестове. На трето място, съвместно с други организации полагаме усилия за интегрирането на въглеродната интензивност и на други данни за климата в тримесечните макроикономически данни, каза Георгиева.

Международно сътрудничество

Управляващият директор на МВФ оцени високо сътрудничеството между страните в хода на пандемията. Тя заяви:

"Централните банки и финансовите власти мобилизираха усилията си в режим на координация. Според последните ни изчисления в МВФ при липсата на координация в такъв мащаб и с такъв обхват, рецесията щеше да бъде три пъти по-дълбока. С други думи в момента щяхме да се намираме в продължителна депресия, което е нагледно доказателство за огромната важност на съвместните усилия, които бяха предприети.“

В заключение Георгиева напомни, че ваксините трябва да достигнат до всички. "Това е най-важната икономическа политика днес", категорична беше тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
без да чета ще кажа че раздувате проблема с ваксините и въобще болестта и оставяте доста по-важни неща настрана. задкулисно се случват отвращения всеки ден в които тестът е налице.а как може да не се отдаде важност на убийството в София като номер 1 !!!! да ви имам и топ новините
19
2
 
14
 
! Отговори
мишо бирочето преди 3 години
мила сталинкЕ, ти си най важната от цялото човечество, толкова умна, добросъвеста, пример за младите, допринескла за странаа си и за цялото човечество, безкористна, написала такива научни трудове, спасила толкова животи. предлагам да те ваксинираме с по 1000 дози и от трите а и руснаците за такъв чиляк като теби ще пратят и тея един ладилник с лекарства. за да сме сигурни че нема да те покоси ковидът. па и си леко рискова група, застаеяваща, джетсетърка, любителка на гоуемите интеррасво мимби (бе це це). айде мила ама ще доеш при нас да те дупчим да земат да ти я посравят неправилно.
18
1
 
11
 
! Отговори
Парите не миришат ! преди 3 години
От памтивека е така...
17
2
 
9
 
! Отговори
Няма раса, религия преди 3 години
и ценз.
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куха дърта баба,
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кого го интересува тази нескопосана лелка? Предаде България, като се отказа да бъде еврокомисар, защо ни я навирате непрекъснато?
14
1
 
17
 
! Отговори
Еврейски приказки преди 3 години
за Лека нощ !
13
1
 
10
 
! Отговори
Западен свят! преди 3 години
Всичко може!
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто се чудя как тая куха лейка може да заема такъв пост. Ужассссст....
11
2
 
19
 
! Отговори
Егати преди 3 години
Защо не давате тогава руски да се внесат? Лъжла!
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безродна душичка мамина. Вербувани хора в услуга на световния управляващ елит.
9
2
 
22
 
! Отговори
. преди 3 години
Марш откъдето изпълзя ***!
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинки ще има за всички от сърце, а пък догодина ще ви боцнем по още две. Паспортче покажете, и магазина посетете.
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая си е сложила май ботокс. Опънала й се е зурлата.
6
1
 
15
 
! Отговори
Дайте инфо преди 3 години
Международният анализатор Ивета Чернева е завела дело срещу Шефа на ДАНС за масово следене, терор и досиета за всеки в услуга на Бойко и Гешев!Дайте инфо за скандала с новите досиета моля!
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
г-жо ГеоргиеваРъст на икономиката може да има само тогава, когато има икономика.Айде със здраве!
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките ми познати, които са си поставили ваксина на Астра Зенека са били болни после поне 3 дни. Това са си живи адено вируси, преностиели на генетичния материал на коронавируса. Евтина, но пагубна ваксина.
3
0
 
18
 
! Отговори
Православен славянин преди 3 години
Много често почнахте да пишете за слугата и придворния шут на тия които печатат доларите !
2
0
 
23
 
! Отговори
шмatka преди 3 години
Благодарим за ''загрижеността'' ти ама тя е като троянски кон за българите! Вие сте убийци за човечеството!Хем ни ръсите с пневмониди и бов ,хем ни заразявате с приони за които няма лечение .
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабе, а ти сложи ли си Астрата като Урсула? Питам за един приятел.